Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λε Πεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Harris χθες έδειξε ότι ο Μακρόν θα κερδίσει το δεύτερο γύρο με 64%, ενώ παρόμοια πρόβλεψη έδωσε και μια δημοσκόπηση της Ipsos/Sopra Steria.
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λε Πεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%.
 
Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη γαλλική προεδρία χθες, κερδίζοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και περνώντας στον δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου, μαζί με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν. Παρότι ο Μακρόν, 39, είναι σχετικά άπειρος πολιτικά, και δεν έχει εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα, οι νέες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν χθες τον έδειχναν να κερδίζει άνετα την τελευταία μάχη με την 48χρονη Λεπέν.
 
 
Τα χθεσινά αποτελέσματα σηματοδοτούν μια τεράστια ήττα για τις δύο κεντροδεξιές και κεντροαριστερές συσπειρώσεις που έχουν καταδυναστεύσει τη γαλλική πολιτική για 60 χρόνια, ενώ επίσης μειώνουν και τις πιθανότητες να υπάρξει κλονισμός του κατεστημένου σε παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Βρετανίας τον Ιούνιο πέρυσι όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή των Ηνωμένων Πολιτειών με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.
 
 
Ομολογώντας την ήττα τους, προτού ακόμα αρχίσουν να ανακοινώνονται οι καταμετρήσεις των ψήφων, οι αντίπαλοι συντηρητικοί και σοσιαλιστές υποψήφιοι προέτρεψαν τους ψηφοφόρους τους να στρέψουν τώρα τις προσπάθειές τους στην υποστήριξη του Μακρόν ώστε να εμποδίσουν στον δεύτερο γύρο κάθε προσπάθεια νίκης της Λεπέν, της οποίας οι θέσεις εναντίον της μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δηλώνουν, θα αποβούν καταστροφικές για τη Γαλλία.
 
Καθώς οι επενδυτές ένιωσαν ανακούφιση για το αποτέλεσμα που αποτελούσε την καλύτερη αρκετών πιθανών προοπτικών, το ευρώ εκτοξεύθηκε κατά 2% στο 1,09395 δολάριο όταν άνοιξαν οι χρηματαγορές της Ασίας, προτού επιστρέψει πάλι στο επίπεδο του 1,0886. Είναι το υψηλότερο επίπεδο του ευρώ από τις 10 Νοεμβρίου, την ημέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
 
Λίγα δευτερόλεπτα αφότου βγήκαν οι πρώτες προβλέψεις, υποστηρικτές του Μακρόν σε συνεδριακό κέντρο του Παρισιού ξέσπασαν στον εθνικό ύμνο, τη Μασσαλιώτισσα. Πολλοί ήταν κάτω των 25 ετών, εκφράζοντας μέρος της απήχησης ενός άντρα που σκοπεύει να γίνει ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας από την εποχή του Ναπολέοντα.
 
 
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί για την θέση του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.
 
Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, η CFDT, κάλεσε σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν για να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο.
 
Επίσης, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν κάλεσε όλους τους δημοκράτες να συσπειρωθούν γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
 
Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν, Νταβίντ Ρασλίν, δήλωσε ότι η πρόκριση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου στην ψηφοφορία της 7ης Μαΐου καθιστά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δημοψήφισμα για την παγκοσμιοποίηση.
 
Για "νίκη για πατριώτες" έκανε λόγο η ανηψιά της Μαρίν Λεπέν Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.
 
Στο μεταξύ, συγκρούσεις ξέσπασαν χθες βράδυ στο Παρίσι ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές που δηλώνουν "αντιφασίστες" και την αστυνομία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.
 
 
Οι δύο πολιτικοί που απέμειναν για τον δεύτερο γύρο υποστηρίζουν πλήρως αντίθετες οικονομικές θέσεις για το μέλλον σε μια χώρα της οποίας η οικονομία υπολείπεται εκείνης των γειτόνων της, και όπου ένα τέταρτο των νέων είναι άνεργοι. Τα μέτρα σταδιακής απελευθέρωσης της αγοράς του Μακρόν αναμένεται να χαιρετισθούν από τις παγκόσμιες χρηματοικονομικές αγορές, όπως και οι περικοπές στα έξοδα του κράτους και στις δημόσιες υπηρεσίες.
 
Η Λεπέν θέλει να τυπώσει χρήματα για να χρηματοδοτήσει διευρυμένες ανάγκες κοινωνικής πρόνοιας και μειώσεις φόρων, να ξεφορτωθεί το ευρώ και πιθανώς να αποχωρήσει από την ΕΕ.
 
Το ευρώ ανέκαμψε στα πρώτα αποτελέσματα των χρηματιστηρίων της Ασίας χθες, ενώ οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων αναμένονταν να πέσουν και οι γαλλικές μετοχές να ανακάμψουν σήμερα το πρωί, μετά από την ανακούφιση για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και το γεγονός ότι στη Γαλλία δεν επικράτησε μια επιλογή μεταξύ δύο ριζοσπαστικών, αντιευρωπαϊστών υποψηφίων για την προεδρία.
 
Στο πλευρό του Μακρόν η ΕΕ
 
Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την επιτυχία του Μακρόν με tweet που ανάρτησε στο οποίο έγραφε, "Καλό που ο Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε με την πολιτική του για μια δυνατή ΕΕ και μια κοινωνική οικονομία αγορών. Του ευχόμαστε τα καλύτερα για τις επόμενες δύο εβδομάδες".
 
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε παρόμοιες ευχές για τον δεύτερο γύρο, είπε ο εκπρόσωπός του στις Βρυξέλλες.
 
Ο ευρωπαϊκός Τύπος χαιρετίζει την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ορισμένες εφημερίδες, ωστόσο θεωρούν ότι η παρουσία της ακροδεξιάς υποψηφίου αποτελεί απειλή.
 
 

Δειτε Επισης

Επιμένει ως «Πρόεδρος της Μακεδονίας» η Σιλιάνοφσκα-Ακύρωσε την ορκωμοσία ο Υπ. Δικαιο΄σύνης
Ο δημιουργός του viral φορέματος που δίχασε όλους ομολόγησε ότι προσπάθησε να σκοτώσει τη σύζυγό του
Έδιωξε τον Σοϊγκού από το Υπουργείο Άμυνας ο Πούτιν-Τα λάθη που πληρώνει
Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα, το Ισραήλ εορτάζει την επέτειο ίδρυσής του
Τραγωδία δίχως τέλος στη Βραζιλία από τις πλημμύρες-Στους 143 οι νεκροί, πάνω από 500.000 οι εκτοπισμένοι
Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για την πρόκληση της Βόρειας Μακεδονίας-«Απογοητευτική η κίνηση της Σιλιάνοφσκα»
Προειδοποιεί ο Μπλίνκεν-«Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς»
ΒΙΝΤΕΟ: Κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου από ουκρανικό πλήγμα-Πολλοί νεκροί και παγιδευμένοι
Αυστηρό μήνυμα Ούρσουλας σε Βόρεια Μακεδονία: Υψίστης σημασίας ο σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών
Η Μαντλίν θα γιόρταζε σήμερα τα 21α γενέθλια-Ραγίζει καρδιές το μήνυμα των γονιών της