Infographic: Tουρκία ώρα μηδέν - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δημοψήφισμα

«Όποια κι αν είναι η ετυμηγορία του σημερινού δημοψηφίσματος, από αύριο η Τουρκία θα είναι μια διαφορετική χώρα»

Αυτό είναι βέβαιο σύμφωνα με αναλυτές και διεθνολόγος που μελετουν το σημερινό δημοψήφισμα που προσελκύει το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξεί  με τις δομικές αλλαγές που προβλέπει το δημοψήφισμα, να μετατραπεί στον πρώτο σύγχρονο σουλτάνου μιας νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σχεδόν 58 εκατομμύρια Τούρκοι οδηγούνται σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις αλλαγές που προτείνει ο Ερντογάν.

Από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό πολίτευμα

Στην ουσία μια από τις αλλαγές που προτείνεται είναι η αλλαγή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Ο πρόεδρος θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό και θα αποκτά επιπλέον εξουσίες.

Παράλληλα, το ναι θα επιτρέψει στον Ερντογάν, να μέινει στο προσκήνιο ως πρόεδρος της χώρας μέχρι το 2029 αφού σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις ο κάθε πρόεδρος θα δικαιούται δύο θητείες αρχής γενομένης από το 2019.

Ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα δεν έχει σταματήσει να εξαπολύει απειλές απέναντι σε όλους και σε όλα ακολουθώντας τακτικές του Κεμάλ Ατατούρκ, τον οποίο τον τελευταίο καιρό άρχισε να επικαλείται όλο και πιο συχνά για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το κόμμα των εθνικιστών το οποίο επίσημα στηρίζει το «Ναι» στο δημοψήφισμα. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την τακτική που ακολουθεί βλέποντας παντού, κυρίως στην Ευρώπη εχθρούς της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως στην τελευταία του ομιλία στη Σμύρνη δήλωσε ότι μετά το δημοψήφισμα θα επανεξετάσει την υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιοι υποστηρίζουν τι

Είναι φανερό πως το σημερινό δημοψήφισμα δίχασε την Τουρκία στα δύο. Δημιουργήθηκαν συμμαχίες που στο παρελθόν έμοιαζαν αδύνατες. Φιλελεύθερο, κουμουνιστές και Κούρδοι είναι αυτοί που σήκωσαν την παντιέρα του όχι.

Στην προσπάθεια του Ερντογάν να επικρατήσει το δημοψήφισμα βρήκε έναν αναπάντεχο σύμμαχο. Η τακτική του να ακολουθήσει μια πολιτική «εναντίον όλων» ήταν αυτή που έπεισε τον Μπαχτσελι τον αρχηγό του MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) να υποστηρίξει το «Ναι».
Μέχρι πρότινος το MHP ήταν παραδοσιακά αντίθετο στην ιδέα ενός προεδρικού συστήματος. Πάντως φήμες θέλουν τον ηγέτη του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί να έχει εξασφαλίσει θέση αντιπροέδρου με αντάλλαγμα τη συνεργασία του.

Στην αντίπερα όχθη το «Όχι» οι συμμαχίες είναι ακόμα πιο ετερόκλητες. Το κεμαλικό και σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Η επόμενη μέρα

Είναι δεδομένο πως ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ανάλογη θα είναι και η επόμενη μέρα στην Τουρκία.
Σε περίπτωση που ο τουρκικός λαός εγκρίνει τις αλλαγές, ο Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία θα περάσει σε μια φάση απομόνωσης αν ο αυταρχισμός της νέας περιόδου ενδέχεται να φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με διάφορα, αναπάντεχα προβλήματα στα πεδία της εσωτερικής διακυβέρνησης, διπλωματίας και οικονομίας.

Αν ο τουρκικός λαός απορρίψει το δημοψήφισμα, τότε σίγουρα η Τουρκία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με την στάση του Ταγίπ Ερντογάν να αποτελεί ερωτηματικό.

Το διακύβευμα για την Κύπρο

Δεν ήταν  λίγοι εκείνοι που σε Κύπρο και Τουρκία θεώρησαν πως για τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό βασικό ρόλο έπαιξε το δημοψήφισμα στην Τουρκία και όχι η απόφαση της Βουλής για τον εορτασμό του Ενωτικού δημοψηφίσματος.

Ίσως να ήταν μια τεχνίτη κρίση που σχεδιάστηκε στην Άγκυρα ούτως ώστε να μην χρεωθεί η τουρκική πλευρά την ευθύνη για τη διακοπή.

Η διακοπή ευνόησε τον Ερντογάν αφού ο απρόσμενος σύμμαχος του υπέρ του «Ναι ο ηγέτης του Εθνικιστικού κόμματος της χώρας του Μπαχτσελί έχει πολύ έντονες και αντίθετες με τον Ερντογάν θέσεις για το Κυπριακό.

Αναντίλεκτα σημαντικό ρόλο για την πρόοδο που θα σημειωθεί ή όχι στις συνομιλίες θα παίξει η στάση και η επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν, ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Δειτε Επισης

Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση
Αυτό είναι το σχέδιο του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Ράφα
Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας
Προειδοποιεί η Ρωσία-«Αν πάρετε τα περιουσιακά στοιχεία μας, έχουμε μια απάντηση που θα πονέσει»