ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία δεν συμμετέχουν στις συνομιλίες για τα πυρηνικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γαλλία, δικαιολόγησαν σήμερα στην αντίθεσή τους σε μια συνθήκη με την οποία θα απαγορεύονταν τα πυρηνικά όπλα, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο είναι μη ρεαλιστικό εν μέσω των κρίσεων που υπάρχουν στον κόσμο.

"Ως μητέρα και κόρη, δεν υπάρχει τίποτα το σημαντικότερο για την οικογένειά μου από έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα", υπογράμμισε η Πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, στο περιθώριο των συνομιλιών που ξεκινούν σήμερα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού για μια δεσμευτική συνθήκη που θα απαγορεύει τα πυρηνικά.

"Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα θα συμφωνούσε να απαγορευτούν τα πυρηνικά όπλα;" συνέχισε η Χέιλι, έχοντας στο πλευρό της περίπου 20 πρεσβευτές άλλων χωρών που επίσης μποϊκοτάρουν τις διαπραγματεύσεις αυτές.

Στην πρώτη γραμμή, η Βρετανία, η Γαλλία και η Νότια Κορέα. "Θα θέλαμε όλοι μας σήμερα να υπήρχε μια απαγόρευση των πυρηνικών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε εντίμως ότι κάτι τέτοιο θα προστάτευε τους κατοίκους" των χωρών, πρόσθεσε η Χέιλι, αναφέροντας ότι συνολικά "περίπου 40 χώρες" θα απόσχουν από τις συνομιλίες.

Αν και αναγνώρισε ότι όσοι προωθούν τη συνθήκη αυτή το κάνουν "καλή τη πίστη", είπε πως θα πρέπει "να αναρωτηθούμε αν καταλαβαίνουν πραγματικά τις απειλές που αντιμετωπίζουμε".

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης επισημαίνουν ότι οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει τίποτα τα τελευταία χρόνια για τον αφοπλισμό τους, όμως η Χέιλι είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν μειώσει το οπλοστάσιό τους κατά 85%, αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση το 1970, και ότι "θα συνεχίσουν" να το μειώνουν.

Ο Πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ διαβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του είναι "πλήρως δεσμευμένη στο να φτάσουμε μακροπρόθεσμα σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά" αλλά "δεν πιστεύουμε πως αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματική πρόοδο όσον αφορά τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό".

`Οπως υποστήριξε, "ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε έναν παγκόσμιο αφοπλισμό είναι μέσω ενός σταδιακού αφοπλισμού, που θα τον διαπραγματευόμαστε βήμα-βήμα, στο πλαίσιο των ισχυουσών διεθνών συμφωνιών". Η Ρωσία και η Κίνα, πυρηνικές δυνάμεις και μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, επίσης δεν θα μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα