Ένας χρόνος από τις αιματηρές επιθέσεις που σκόρπησαν τον θάνατο στις Βρυξέλλες

Ημέρα μνήμης για τα θύματα των περυσινών βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες η σημερινή, με τις εφημερίδες να αφιερώνουν στην εν λόγω επέτειο τα σημερινά τους πρωτοσέλιδα. Συγκεκριμένα η De Standaard διερωτάται κατά πόσον οι τρομοκράτες πέτυχαν τελικά τον σκοπό τους να διχάσουν την βελγική κοινωνία, η De Morgen παραθέτει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων να πλαισιώνουν ένα τεράστιο σκίτσο που αναφέρεται στη σημερινή επέτειο και η De Tijd δημοσιεύει μια ευμεγέθη φωτογραφία του μνημείου που ανεγέρθηκε προς τιμήν των 32 θυμάτων, αναφέροντας επιγραμματικά «Ένας χρόνος μετά τις επιθέσεις».

Το κλίμα που επικρατεί στην βελγική κοινωνία και τον αντίκτυπο που είχαν οι περυσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων/θρησκευτικών κοινοτήτων περιγράφουν και τα κύρια άρθρα των εφημερίδων, υπό την κοινή επωδό ότι οι συζητήσεις περί Ισλάμ και βελγικής ταυτότητας δίνουν πλέον τον τόνο και μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο δημόσιο διάλογο, γεγονός που κάθε άλλο παρά έχει συμβάλλει στο γεφύρωμα των διαφορών που τις χωρίζουν. 

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, όχι μόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και ειδικότερα στις Βρυξέλλες, οι οποίες παραμένουν στόχος, εκφράζει ο (σοσιαλιστής) δήμαρχος των Βρυξελλών Yves Mayeur σε συνέντευξη που παραχωρεί στην De Morgen, στην οποία τονίζει ότι όλα ανεξαιρέτως τα τεμένη των Βρυξελλών βρίσκονται στα χέρια σαλαφιστών.

Τις προτάσεις του για ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να διευκολυνθεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επαναφέρει στο τραπέζι ο ηγέτης του N-VA B. De Wever, σύμφωνα με την  De Morgen. 

Παρομοίως το ενδιαφέρον του συνόλου του βελγικού γαλλόφωνου τύπου μονοπωλεί η επέτειος ενός έτους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και οι εκδηλώσεις στην μνήμη των θυμάτων που λαμβάνουν χώρα στη βελγική πρωτεύουσα. «Η ζωή είναι αυτή που πάντα θα κερδίζει» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Le Soir, ενώ στο κύριο άρθρο της διερωτάται για το κατά πόσο μας έχει μολύνει το μίσος των τρομοκρατών, υποστηρίζοντας ότι έχει αυξηθεί η σκοτεινή πλευρά του κόσμου και ότι μέσα σε ένα χρόνο οι δυτικές κοινωνίες είδαν να επιδεινώνονται τα ελαττώματά τους, πέφτοντας πάνω στον κόσμο του Trump, της Marine Le Pen, του Orban και του Wilders, και να οδηγούνται σε διαιρέσεις, παρασυρμένες σε μεγάλο βαθμό από την ισλαμοφοβία, με κίνδυνο εξαφάνισης των δημοκρατικών ιδεωδών.

Η L’ Echo με τη σειρά της μιλάει στο πρωτοσέλιδό της για ημέρα μνήμης, καθώς και για το γεγονός ότι οι τουρίστες και οι επιχειρηματίες έχουν επιστρέψει στις Βρυξέλλες, παρά τη διστακτικότητα που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της σημειώνει ότι, ένα χρόνο μετά, εξακολουθεί να πλανάται η σκιά της τρομοκρατίας και ότι μόνο ο χρόνος θα δείξει αν οι επιθέσεις έχουν αλλάξει οριστικά τον τρόπο που ζούμε μαζί.

Τέλος, η La Libre Belgique στο πρωτοσέλιδο της εστιάζει στα αποτελέσματα σχετικής δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία τα τρία τέταρτα των Βέλγων φοβούνται νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ στο κύριο άρθρο της σχολιάζει ότι η αμνησία είναι ο χειρότερος εχθρός της Ιστορίας και ότι θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα τους νεκρούς μας, να τους αποτίουμε φόρο τιμής και να μην ξεχνάμε τα παράγωγα της βίας, ούτως ώστε να αποφευχθεί η αναπαραγωγή της.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Βήμα βήμα για αντιμετώπιση των ροών-Ανακοινώνεται την Πέμπτη οικονομικό πακέτο στήριξης του Λιβάνου
Οι τρεις κατηγορίες παραβατών της Πινδάρου, οι διαφορετικές ποινές και η απάντηση Αβέρωφ για διαγραφές
Στο Εφετείο η απόφαση προσωποκρατήσεων για «Δημητρούι»-Στο επίκεντρο η εξέλιξη με τους τρεις εκ των υπόπτων
Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ