Πως οι Νεάντερταλ είχαν ανακαλύψει τη φυσική ασπιρίνη

Συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν τα ευρήματα των ερευνών για τους μακρινούς μας ξαδέλφους τους Νεάντερταλ! 

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στα μέσα Μαρτίου στο περιοδικό Nature, ερευνητές εξηγούν ότι χρησιμοποίησαν την οδοντική πλάκα που βρέθηκε σε αρκετούς σκελετούς.

Τεστ DNA έδειξαν μικροοργανισμούς ανάμεσα στα δόντια, χάρη στους οποίους μπόρεσαν οι ερευνητές να καταλάβουν τι έτρωγαν οι Νεάντερταλ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τέσσερα δείγματα από δύο διαφορετικές τοποθεσίες, στο σπήλαιο Spy στο Βέλγιο και στο σπήλαιο El Sidrón στην περιοχή Αστούρια της βόρειας Ισπανίας, που χρονολογούνται πριν από 42.000 - 50.000 χρόνια.

Η ανάλυση του πρώτου δείγματος αυτών που ζούσαν στο Βέλγιο έδειξε ότι οι Νεάντερταλ έτρωγαν τριχωτούς ρινόκερους, άγρια πρόβατα αλλά και μανιτάρια.

Οι αναλύσεις των άλλων οδοντικών δειγμάτων που προήλθαν από εκείνους που ζούσαν στην Ισπανία έδειξαν ότι εκεί οι πολύ μακρινοί πρόγονοί μας είχαν μια εντελώς διαφορετική διατροφή, κυρίως χορτοφαγική: κουκουνάρια, βρύα, φλοιούς δέντρων και μανιτάρια.

Προϊστορική ασπιρίνη

Προγενέστερες μελέτες φαίνεται να αποδείκνυαν ότι το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι Νεάντερταλ είχε σημαντικό αντίκτυπο στη διατροφή τους που βασιζόταν κυρίως στο κρέας.

Τώρα όμως, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν με ακρίβεια τη σύνθεση των γευμάτων και όχι μόνο το είδος των τροφίμων που κατανάλωναν.

Κάτι πιο εκπληκτικό ακόμα!

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ένας Νεάντερταλ προφανώς υπέφερε εξαιτίας ενός αποστήματος στην «οδοντοστοιχία» από μόλυνση που είχε προκληθεί από ένα εντερικό παράσιτο. Όπως αποδείχθηκε όμως, ο μακρινός μας πρόγονος μάλλον είχε βρει κάποιον τρόπο να «θεραπευθεί».

Η ανάλυση DNA της οδοντικής πλάκας έδειξε ότι ο Νεάντερταλ με το απόστημα είχε φάει φλοιό λεύκας. Ο φλοιός αυτός περιέχει σαλικυλικό οξύ, παράγωγο του οποίου είναι η ασπιρίνη.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ίχνη ενός μύκητα με την ονομασία Penicillium, ένα φυσικό αντιβιοτικό!

Οι άλλοι τρεις Νεάντερταλ δεν έτρωγαν κανένα από αυτά τα είδη. Αν και είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα από τόσο μικρά δείγματα, οι ερευνητές επισημαίνουν και άλλες μελέτες που δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος Νεάντερταλ προσπάθησε με τον τρόπο αυτό να θεραπεύσει το απόστημά του.

Πηγή AΠE -MΠΕ  

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές