Ξεκίνησε η δίκη της ομάδας που θα δολοφονούσε τον Ερντογάν στις 15 Ιουλίου

“Δεν φοβάμαι τίποτα. Έκανα πραξικόπημα. Ακόμη και αν τιμωρηθώ με θανατική ποινή δεν θα πονέσω καθόλου”, δήλωσε ο ταγματάρχης Σουκρού Σεϊμέν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που είχε εντολές να δολοφονήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της 15ης Ιουλίου. Στην κατάθεσή του είπε ότι η εντολή που πήρε ήταν να μεταφέρει ζωντανό τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Η δίκη της ομάδας που είχε εντολές να δολοφονήσει τον Τούρκο Πρόεδρο το βράδυ της 15ης Ιουλίου ξεκίνησε σήμερα στην Άγκυρα. Οι 44 από τους υπόδικους είναι προφυλακισμένοι ενώ άλλοι τρεις είναι καταζητούμενοι και δικάζονται ερήμην. Ο Τούρκος Πρόεδρος το βράδυ της απόπειρας του πραξικοπήματος έκανε διακοπές με την οικογένειά του στο θέρετρο Μαρμαρίς στην επαρχία Μούγλα της Τουρκίας το βράδυ της εκδήλωσης του πραξικοπήματος.


Ο σχεδιαστής της απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου Σαχίν Σονμεζατές, ο οποίος σε περίπτωση επιτυχίας του πραξικοπήματος βρισκόταν στη λίστα για να διοριστεί αρχηγός της ΜΙΤ, δήλωσε στην κατάθεσή του πως δεν είναι μέλος της FETO (Κίνημα Γκιουλέν) και πως ο καθένας κινήθηκε προσωπικά.

Σύμφωνα με τον Σονμεζατές, το σχέδιο δεν ήταν να δολοφονήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά να τον μεταφέρουν από την περιοχή Μαρμαρίς στην Άγκυρα. Ανέφερε ότι την ομάδα που κινήθηκε εναντίον του Ερντογάν δεν την επέλεξε ο ίδιος. Είπε πως δεν πιστεύει πως ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι Μεσίας ή Προφήτης και πως αυτές είναι υπερβολικές απόψεις. Ο ίδιος κινήθηκε πιστεύοντας ότι υπήρξε εξέγερση μέσα στο στρατό και είπε πως ο ίδιος δεν συμμετείχε στη συγκέντρωση που έκαναν οι Γκιουλενιστές ένα βράδυ πριν το πραξικόπημα σε έπαυλη στην Άγκυρα. Όπως είπε, δεν γνωρίζει καν που βρίσκεται η έπαυλη. Ο Σονμεζατές είπε ότι καθήκοντα του ανέθεσε στις 13 Ιουλίου ο Σεμίζ Τερζί.

Ο δικηγόρος του Τούρκου Προέδρου δήλωσε ότι δεν βλέπουν να υπάρχει καμιά μετάνοια από τους υποδίκους και πως άλλωστε τότε πίστευαν ότι έκαναν κάτι πολύ ιερό. Πρόκειται για άτομα από πολύ επίλεκτες μονάδες του τουρκικού στρατού και πολύ καλά εκπαιδευμένα, όπως είπε. Έξω από το δικαστήριο λήφθηκαν ισχυρά μέτρα ασφαλείας ενώ μια ομάδα ανθρώπων συγκεντρώθηκε με πανό που έγραφαν “Game over FETO” και “Θα έρθει ο FETO και θα δώσει λογαριασμό”.

Ο νούμερο ένα ύποπτος στη δίκη είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κανένας δικηγόρος δεν δέχτηκε μέχρι στιγμής να υπερασπιστεί.

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου