Πόσο κοντά μας, συμβαίνουν όλα;

Μπορεί θεωρητικά να το γνωρίζουμε αλλά ίσως να μην το έχουμε πλήρως αντιληφθεί πόσο κοντά μας συμβαίνουν όλα όσα διαβάζουμε, βλέπουμε και ακούμε.

Βόμβες, αναχαιτίσεις, φτώχεια, θάνατος, προσφυγιά, τρομοκρατία, φρικαλεότητες και όλα όσα χαρακτηρίζουν την λέξη πόλεμος, τα τελευταία 4 χρόνια αποτελούν θλιβερή καθημερινότητα για τη γειτονική μας Συρία.

Την ίδια ώρα λοιπόν που εμείς, αν και βιώνοντας μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, εντούτοις συνεχίζουμε να ζούμε σε ήσυχους δυτικούς ρυθμούς, δουλεύοντας, διασκεδάζοντας, απολαμβάνοντας έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, πηγαίνοντας παραλιακά για ψαράκι την Κυριακή, πολύ κοντά μας, δίπλα μας σχεδόν, οι μέρες ξημερώνουν κάτω από «άλλο θεο».

Ενδεικτικά να σας πούμε πως για κάποιον που μένει στην Αγία Νάπα, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό την περασμένη Τρίτη.
 

Ένα άλλο σημείο στο οποίο τις τελευταίες μέρες παρατηρείται τεράστια κινητικότητα σε σχέση με τα χτυπήματα της δύσης κατά των τρομοκρατών, είναι η Λατάκκεια. Εκεί έχει εγκατασταθεί από χθες το υπερ-όπλο των ρώσων S-400, ενώ έχουν καταπλεύσει δύο από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα του κόσμου, το ρωσικό Moscova και το γαλλικό Charles de Gaulle. Όλα με το δάκτυλο στη σκανδάλη να εξαπολύσουν πυρά απίστευτου βεληνεκούς και καταστροφικής δυναμικής. Ε, λοιπόν όλα αυτά για κάποιον Κύπριο που κατοικεί στο Παραλίμνι συμβαίνουν σε απόσταση αναπνοής, δηλαδή όχι μεγαλύτερη από 170 χιλιόμετρα.

Αν τώρα κάνουμε τις αντίστοιχες μετρήσεις από το ανατολικότερο άκρο της Κύπρου, τον Απόστο Ανδρέα, τότε οι αποστάσεις σχεδόν εκμηδενίζονται. Η περιοχή του θερμού επεισοδίου Τουρκίας-Ρωσίας απέχει από τον Απ. Ανδρέα μόλις 140 χιλιόμετρα, ενώ η Λατάκκεια μόλις 111 χιλ. Αλλά ακόμη και στα άδυτα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία (ISIL) οι πόλεις προπύργιά του, όπως για παράδειγμα το Κομπάνι απέχει από το Ριζοκάρπασο περίπου 350 χιλιόμετρα, και λίγο παραπάνω η Ράκα, ενώ το Αλέππο δεν ξεπερνά τα 260 χιλ. Η δε Χάμα βρίσκεται σε μία απόσταση 206 χιλ και η Χομς στα 220 χιλ.

Αν τώρα τα παραπάνω σημεία δεν σας φαίνονται και τόσο κοντά μας, αρκεί να σας πούμε πως η απόσταση από το ένα άκρο της Κύπρου στο άλλο, δηλαδή η απόσταση Πάφου-Απ. Ανδρέα είναι μεγαλύτερη, στα 220 χιλιόμετρα! Με λίγα λόγια πιο γρήγορα επισκέπτεσαι από τον Απ. Ανδρέα τους ISIL της Συρίας, παρά τους Παφίτες.
 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σας συγκλονίσει μια εικόνα καταστροφής από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, φροντίστε να θυμάστε πως αυτή η εικόνα εκτυλίσσεται σε απόσταση αναπνοής από την ασφάλεια του σπιτιού σας...
 
 
 

Δειτε Επισης

Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο