S-400: Το ρωσικό υπερ-όπλο με το «βλέμμα» στραμμένο στην Τουρκία

Η Ρωσία έδωσε την Τετάρτη σαφή και αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία, μετά και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αεροσκάφη, στα σύνορα της χώρας με την Συρία.
Στο πλαίσιο αυτών των προειδοποιήσεων και της σκλήρυνσης της ρωσικής στάσης, η Μόσχα προχώρησε στην ανάπτυξη στην περιοχή Hmeymim όπου βρίσκεται η αεροπορική της βάση στη Συρία, του προηγμένου συστήματος αεράμυνας S-400.

Σύμφωνα με τον ρώσο στρατιωτικό αναλυτή Βλαντιμίρ Ανόκχιν ο οποίος έκανε δηλώσεις στο ρωσικό ραδιόφωνο Σπούτνικ,"η αποστολή S-400 είναι λογική. Εμείς δεν περιμέναμε αυτό το μαχαίρωμα στην πλάτη. Νωρίτερα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών".

Οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα και διυλιστήρια που ελέγχονται από τον ISIL στη Συρία, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, άγγιξε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στο "ευαίσθητο σημείο του -. τις τσέπες του". Αυτό που δεν υπολογίσαμε, συνεχίζει, είναι “το πόσο κακιά είναι τελικά η Τουρκία”.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την εγκατάσταση των συστημάτων S-400 στη Συρία μια ημέρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 το οποίο έπαιρνε μέρος στην εκστρατεία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στη Συρία. Παρά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για το αντίθετο, το ρωσικό αεροπλάνο δεν παραβιάσε σύμφωνα με τους Ρώσους, τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ο Ανόκχιν υποστήριξε στο ραδιόφωνο του Σπούτνικ ότι η κατάρριψη ήταν μια στρατιωτική και πολιτική πρόκληση. «Ήταν μια εναέρια ενέδρα, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν μια προγραμματισμένη λειτουργία. Είχε εγκριθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι “όσοι βρίσκονται πίσω από την κατάρριψη είχαν πολλούς στόχους στο μυαλό τους”. “Πρώτον, ήθελαν να τρομάξουν τη Ρωσία. Δεύτερον, επιδίωξαν την μείωση της έντασης των αεροπορικών επιδρομών στα κονβόι πετρελαιοφόρων των τρομοκρατών, οι οποίοι περνούν λαθραία πετρέλαιο από το έδαφος που ελέγχουν. Τρίτον, ήθελαν να προσφέρουν στον ISIL μια μικρή ελπίδα ότι εξτρεμιστές μαχητές θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγωνίζονται”, κατέληξε.

Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ,  αναφερόμενος στο περιστατικό της κατάρριψης, χαρακτήρισε την πράξη της Τουρκίας ως μία προμελετημένη προβοκάτσια.

Πάντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τις ενέργειες της Τουρκίας, αλλά προσπάθησε να μειώσει τις εντάσεις δηλώνοντας ότι επιθυμεί «την ειρήνη, τον διάλογο και τη διπλωματία", ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε πως η Τουρκία μέχρι και την κατάρριψη, και τις μετέπειτα ανακοινώσεις της Μόσχας, δεν γνώριζε την εθνικότητα του αεροπλάνου.
  
Ποιες οι δυνατότητες του υπερ-όπλου S-400
 
Μετά τα γεγονότα, η Ρωσία σε μια ανεύ προηγουμένου επίδειξη της στρατιωτικής της ισχύος, προχώρησε την Τετάρτη στην ανάπτυξη του υπερ-όπλου S-400 στην αεροπορική της βάση στη Συρία, 30 μίλια από τα τουρκικά σύνορα, και στην τοποθέτηση ενός καταδρομικού συστήματος πυραύλων κοντά στην ακτή της Λατάκιας.

Το πυραυλικό σύστημα S- 400 είναι ένα σύστημα μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς νέας γενιάς. Προορίζεται για την προσβολή όλων των σύγχρονων και μελλοντικών μέσων επίθεσης από αέρος και από το διάστημα. Με μια εμβέλεια έως και 250 μίλια, το σύστημα S-400 θα μπορούσε άνετα να χτυπήσει τουρκικούς στόχους.
 
Οι αισθητήρες των S-400 περιλαμβάνουν το νέο ραντάρ 92N6E Grave Stone (εξέλιξη του Tomb Stone), το 3D ραντάρ πρόσκτησης στόχων για οποιαδήποτε υψόμετρο 96L6E Cheese Board, καθώς και το νέο  ραντάρ διαχείρισης μάχης 91Ν6Ε Big Bird (εξέλιξη του 64Ν6Ε2 Big Bird). Η διαφορά σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις είναι ότι όλα τα απάρτια των υποσυστημάτων είναι πλήρως ψηφιακά και σχεδιασμένα ώστε να αντέχουν σε περιβάλλον ηλεκτρονικών παρεμβολών καθώς και περιορισμό της καταστροφής σε περίπτωση επίθεσης με όπλα EMP.

Το ραντάρ εγκλωβισμού και καθοδήγησης 92N6E Grave Stone επιτρέπει τον αποτελεσματικό εγκλωβισμό στόχων σε αποστάσεις έως 400 km και την ταυτόχρονη εμπλοκή 36 βλημάτων, καθοδηγώντας 72 βλήματα 48Ν6Ε3 στον αέρα. Το εξελιγμένο 91Ν6Ε Big Bird ανιχνεύει στόχους μεγέθους αεροσκάφους από αποστάσεις της τάξεως των 600 km και μπορεί να ιχνηλατήσει μέχρι 300 (Χ2 σε ειδική διαμόρφωση ) στόχους. Το 3D ραντάρ έρευνας 96L6E Cheese Board μπορεί εκτός των άλλων να μπει σε Silent mode και να είναι έτοιμο για εκπομπή εντός 40 δευτερολέπτων. Η δυνατότητα αυτή είναι εξόχως σημαντική για επιχειρήσεις EMCON.

Τα παραπάνω ραντάρ είναι οι στάνταρ ενεργοί αισθητήρες μιας πυροβολαρχίας S-400. Το σύστημα όμως έχει και ιδιαίτερα εξελιγμένους παθητικούς αισθητήρες που επιτρέπουν την ανίχνευση από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων στόχων που εκπέμπουν στον ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Ο συνδυασμός των παθητικών αισθητήρων 86V6 Orion/Vega και 1L222 Avtobaza-Μ επιτρέπει την παθητική αναγνώριση και ιχνηλάτηση εναέριων στόχων που έχουν ανοικτά τα ραντάρ τους. Ανεπίσημοι κύκλοι κάνουν λόγω για εμβέλειες αποκάλυψης έως 450 km για στόχους μεγέθους μαχητικού αεροσκάφους.
 
Ένα ακόμη πρόσθετο χαρακτηριστικό είναι η διασύνδεση με το περίφημο ραντάρ  VHF/L-Band Nebo SVU το οποίο έχει ικανότητα αναγνώρισης Stealth στόχων όπως το αμερικανικό F-35. O λόγος είναι η πολύ χαμηλή ζώνη συχνοτήτων που λειτουργεί το ραντάρ και επιτρέπει την ανίχνευση οποιαδήποτε αεροσκάφος λόγω του συντονισμού του με τις διαστάσεις του αεροσκάφους.
 
Πηγή αναλυτικών πληροφοριών για το σύστημα S-400: Περιοδικό «Στρατηγική»
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές