Νεύρα και λάθη από τον Τραμπ στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν την κάλπη

Η άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να δηλώσει αν θα αποδεχθεί ή όχι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, στην περίπτωση που το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου είναι ο ηττημένος, είναι το μόνο ζήτημα της τρίτης και τελευταίας τηλεμαχίας των δύο υποψηφίων, που θα μείνει στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, καθώς μέχρι σήμερα θεωρείτο αυτονόητο.
 
Στο ερώτημα του συντονιστή, δημοσιογράφου Κρις Ουάλας, αν τελικά θα αποφύγει αυτό που χαρακτηρίζει την αμερικανική δημοκρατία, ο ηττημένος των εκλογών να συγχαίρει το νικητή, παραδεχόμενος την ήττα του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είπε πως όταν έλθει εκείνη η στιγμή, τότε θα πει τι θα κάνει. "Θα σας κρατήσω σε αγωνία", συμπλήρωσε. "Είναι τρομακτικό", σχολίασε η Χίλαρι Κλίντον.
 
Το ερώτημα του δημοσιογράφου αφορούσε την αμφισβήτηση από τον Ντόναλντ Τραμπ της αξιοπιστίας των προεδρικών εκλογών. Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος προσπάθησε να ανακαλέσει προηγούμενα σχόλιά του, λέγοντας ότι κανονικά με αυτά που έκανε η Χίλαρι Κλίντον δεν δικαιούταν να είναι υποψήφιος. Κατηγόρησε τα ΜΜΕ που “δηλητηριάζουν τα μυαλά” των ψηφοφόρων εναντίον του και το FBI που δεν άσκησε δίωξη εναντίον της αντιπάλου του για τα emails.
 
Η τρίτη τηλεμαχία στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας, αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία του Ντόναλντ Τραμπ να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα σε βάρος του και τη δημοσκοπική του κατάρρευση. Ωστόσο, και αυτή τη φορά φάνηκε η αδυναμία του να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, με αποτέλεσμα να υποπέσει σε σοβαρά λάθη, τόσο για θέσεις που εξέφρασε, όσο και γιατί άφησε ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες να χτυπήσει αδυναμίες της Χίλαρι Κλίντον.
 
Παρότι η οικονομία, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και η εξωτερική πολιτική ήταν τα σοβαρότερα θέματα, τελικά όλη προσοχή έπεσε στο θέμα της αναγνώρισης του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και στο αν ο Τραμπ παραδέχεται αυτό που δηλώνουν οι επικεφαλής 17 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, ότι η Ρωσία με τις υποκλοπές επεμβαίνει στις αμερικανικές εκλογές.
 
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν, όταν ο δημοσιογράφος Κρις Ουάλας μνημόνευσε αναφορά των Wikileaks για ομιλία της Κλίντον για τη μετανάστευση και τα ανοιχτά σύνορα. Η δημοκρατική υποψήφια επέκρινε με δριμύτητα τον Τραμπ γιατί δεν καταδίκασε την παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, μέσω των υποκλοπών εγγράφων που διαρρέει στη Wikileaks, θέση με την οποία συμφωνούν οι επικεφαλής των 17 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
 
"Είναι πολύ καθαρό. Είναι καλύτερο για τον Πούτιν να έχει μια μαριονέτα για πρόεδρο των ΗΠΑ", είπε η πρώην Υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας τον Τραμπ.
 
"Εσύ είσαι η μαριονέτα", απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ, που υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και πως αυτό που ενοχλεί την αντίπαλό του είναι που ο Ρώσος Πρόεδρος τους έχει κερδίσει σε όλα τα μέτωπα.  Τελικά έπειτα από επανειλημμένες προσπάθειες του συντονιστή δημοσιογράφου, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια επέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, απ` όπου κι αν προέρχεται.
 
Στο πρώτο κομμάτι της τηλεμαχίας, το διορισμό των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου -που ήδη λειτουργεί με 8 από τα εννιά μέλη του -οι δύο υποψήφιοι αντιπαρατέθηκαν στα ζητήματα των αμβλώσεων και της οπλοκατοχής.
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως θα διορίσει δικαστές που είναι κατά των αμβλώσεων και αυτό αυτόματα θα ανατρέψει την ισχύουσα ομοσπονδιακή νομοθεσία. Πρόσθεσε πάντως ότι θα ήθελε το θέμα να αποφασιστεί από τις πολιτείες.
 
Η Χίλαρι Κλίντον τόνισε πως δεν επιθυμεί να δει να περιορίζεται περισσότερο το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις και δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να εμπλέκεται σε παρόμοιες αποφάσεις, που είναι ούτως ή άλλως πολύ σκληρές για τις γυναίκες που τις λαμβάνουν και τις οικογένειές τους.
 
Στο θέμα της οπλοκατοχής, η Χίλαρι Κλίντον επισήμανε την πλήρη υποστήριξη που παρέχει το λόμπι των όπλων στον Ντόναλντ Τραμπ και ενώ είπε πως υποστηρίζει τη δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος που κατοχυρώνει την οπλοκατοχή, υποστήριξε την επιβολή περιορισμών για να πάψει το φαινόμενο των 33.000 θανάτων ετησίως από πυροβόλα όπλα. Ο Ντόναλτν Τραμπ κατηγόρησε τη Χίλαρι Κλίντον ότι προτίθεται να καταργήσει τη δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος.
 
Στο ζήτημα της μετανάστευσης ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως η Χίλαρι Κλίντον θέλει ανοιχτά σύνορα και αυτό θα γεμίσει τη χώρα με λαθρομετανάστες, κακοποιούς, ακόμη και τρομοκράτες. Και υποστήριξε την ανέγερση τοίχου στα σύνορα ΗΠΑ -Μεξικού. Η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε επικίνδυνη την πολιτική του ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, καθώς οι διωκτικές υπηρεσίες θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις και μαζικές έρευνες σε σπίτια.

"Η πολιτική του Τραμπ θα χωρίσει οικογένειες, καθώς υπάρχουν 5 εκατομμύρια παιδιά, γεννημένα στην Αμερική, που επηρεάζονται", είπε η κ. Κλίντον.
Πάντως, η απάντηση του Τραμπ δείχνει μία υπαναχώρηση στην αρχική του πρόθεση για μαζικές απελάσεις.
 
Το θέμα των υποτιμητικών σχολίων του Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος γυναικών κυριάρχησε στο κεφάλαιο της καταλληλότητας των υποψηφίων για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τις κατηγορίες των γυναικών ότι τις άγγιξε ανάρμοστα και τις χαρακτήρισε "κυνηγούς δημοσιότητας"" και "υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον".
 
Ἁυτές οι ιστορίες είναι εντελώς λάθος. Δεν ζήτησα καν συγγνώμη από τη σύζυγό μου που κάθεται εκεί, γιατί δεν έκανα κάτι". Ο Τραμπ κατηγόρησε τη Χίλαρι Κλίντον για εκστρατεία λάσπης εναντίον του, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της προεκλογικής εκστρατείας από την υπόθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Επίσης, υποστήριξε πως υπάλληλοι του Δημοκρατικού Κόμματος επιδίωξαν να οργανώσουν βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις.

"Επιτίθεται στην αξιοπρέπεια των γυναικών. Αυτός είναι ο Ντόναλντ Τραμπ", επέμεινε η Χίλαρι Κλίντον. "Δεν νομίζω ότι έστω και μία γυναίκα δεν καταλαβαίνει  πώς την κάνει να νιώθει αυτό”, είπε. Οι δύο αντίπαλοι αντάλλαξαν κατηγορίες για το θέμα των φιλανθρωπικών οργανισμών που έχουν ιδρύσει.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε "εγκληματική επιχείρηση" το Ίδρυμα Κλίντον, αναφερόμενος σε εύνοια σε μεγάλους δωρητές. Είπε πως είναι λάθος η αποδοχή μεγάλων χρηματικών ποσών από ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων από χώρες της Μέσης Ανατολής στις οποίες η θέση των γυναικών δεν είναι καλή και στις χώρες αυτές διώκονται και θανατώνονται λεσβίες και ομοφυλόφιλοι. Ο Τραμπ κάλεσε τη Χίλαρι Κλίντον να επιστραφούν τα χρήματα σ` αυτούς τους δωρητές.
 
Χωρίς να απαντήσει στις κατηγορίες, η Χίλαρι Κλίντον μίλησε για κακοδιαχείριση στο Ιδρυμα Τραμπ, όπου -όπως αποκάλυψε η Ουάσιγκτον Ποστ-χρησιμοποιήθηκαν χρήματα που δόθηκαν για φιλανθρωπίες για αγορά προσωπικών αντικειμένων.

"Θα ήμουν ευτυχής να συγκρίνω αυτό που κάνουμε με αυτά που κάνει το Ίδρυμα Τραμπ, που πήρε τα λεφτά άλλων για να αγοράσει ένα μεγάλο πορτραίτο του Ντόναλντ".
 
Πολιτικοί σχολιαστές σημείωναν ότι ο Τραμπ έχασε την ψυχραιμία του στην τηλεμαχία, αλλά και τις εντυπώσεις, με τους χαρακτηρισμούς που απηύθυνε διακόπτοντας τη Χίλαρι Κλίντον (κακοήθη γυναίκα, ψεύτρα κ.α.), αλλά κυρίως με την άρνησή του να καταδικάσει αμέσως τις ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές και να δηλώσει ότι θα αποδεχθεί την ήττα του. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά να ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες και τη Χίλαρι Κλίντον να επικρατεί και στις 8 πολιτείες που συνήθως κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Σε σοβαρή κατάσταση δύο από τα άλογα που έτρεχαν ανεξέλεγκτα στο κέντρο του Λονδίνου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά