Στενεύει ο κλοιός για το ISIS στη Μοσούλη - Περικυκλωμένη από συμμαχικές δυνάμεις η πόλη

Με τις δυνάμεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους να έχουν περικυκλώσει από διαφορετικά μέτωπα τη Μοσούλη, το σχέδιο ανακατάληψης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ προχωρά κανονικά και μάλιστα μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος Επίτροπος προειδοποιεί για τον κίνδυνο ροής τζιχαντιστών προς την Ευρώπη εάν πέσει το προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης.
 
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Die Welt», ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ασφαλείας Τζούλιαν Κινγκ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:
 
«Η ανακατάληψη του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Βόρειο Ιράκ, της Μοσούλης, είναι πιθανόν να οδηγήσει τους μαχητές της οργάνωσης που είναι έτοιμοι για δράση να επιστρέψουν στην Ευρώπη. Ακόμη και ένας μικρός αριθμός τζιχαντιστών αντιπροσωπεύει σοβαρή απειλή, για την οποία οφείλουμε να προετοιμασθούμε, αυξάνοντας την ικανότητα αντίστασης απέναντι στην τρομοκρατική απειλή», προσθέτει ο Βρετανός Ευρωπαίος επίτροπος.
 
Στο μέτωπο του πολέμου
 
Στη Μοσούλη, εκεί όπου για δύο χρόνια ανεμίζει η μαύρη σημαία των τζιχαντιστών, ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, σιιτικές πολιτοφυλακές, σουνιτικές ομάδες και Κούρδοι πεσμεργκά προχωρούν από διαφορετικές θέσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από αέρος συμμετέχουν μαχητικά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.
 
Η είσοδος στην πόλη, που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγα 24ωρα, θα δοκιμάσει και τη συνεργασία των διάφορων ομάδων την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος δεν διστάζει να χρησιμοποιεί κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες.
 
Η μάχη προδιαγράφεται μακρά και δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για ανθρωπιστική καταστροφή η οποία απειλεί να πλήξει 1,5 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν ακόμη εκεί. Τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα, έχουν αναγνωρίσει «κενά» προγραμματισμού στην εξέλιξη της κατάστασης στη Μοσούλη, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο αυτή να βρεθεί εκτός ελέγχου, στην περίπτωση που ξεσπάσει μια διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών, στην πολεμικά εύφλεκτη περιοχή του Βορείου Ιράκ.
 
Ποιοι συμμετέχουν στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης
 
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των τζιχαντιστών στη Μοσούλη κυμαίνονται από 4 - 8.000. Εάν «στριμωχτούν» από τις δυνάμεις που τις πολεμούν, τότε πιθανότατα θα υποχωρήσουν με κατεύθυνση δυτικά και προς τη Συρία. Αρχικά, όμως, θα προσανατολιστούν σε μάχη χαρακωμάτων στο δυτικό τμήμα της πόλης όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες διοίκησης.
 
Στη Μοσούλη έχουν απομείνει περίπου 1,2 εκατομμύρια άμαχοι, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών όταν ξεκινήσουν οι πιο αιματηρές μάχες μέσα στην πόλη.
 
Οι ομάδες των Κούρδων πεσμεργκά προχωρούν προς τα ανατολικά και υπολογίζονται σε 4.000. Στο έργο τους τους βοηθά η μορφολογία του εδάφους και για το λόγο αυτό προχωρούν πιο εύκολα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέτωπα. Σύμφωνα με αναφορές, έχουν φτάσει πριν το Μπαρτέλα, ανατολικά της Μοσούλης.
 
Μικρότερες ομάδες των κουρδικών δυνάμεων φαίνεται επίσης ότι προχωρούν και από τα βόρεια, όπως και, ξεχωριστά, μικρότερες σουνιτικές ομάδες.
 
Από την ίδια κατεύθυνση ξεκινούν και οι δυνάμεις που έχουν εκπαιδευτεί από τον τουρκικό στρατό, με βάση το στρατόπεδο της Μπασίκα.
 
Οι σιιτικές πολιτοφυλακές, που υποστηρίζονται από το καθεστώς της Τεχεράνης πλησιάζουν κυρίως από το νότιο και τα νοτιοδυτικά.
 
Οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των υπόλοιπων ιρακινών αρχών, που ανέρχονται σε 30.000, ξεκινούν από το νότο, με βάση την Καράγια (όπου επίσης σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις που λειτουργούν υποστηρικτικά).
 
Παράλληλα, αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά μαχητικά του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις με πληροφορίες για τις θέσεις των τζιχαντιστών.
 
Το σχέδιο συνεργασίας των δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους
 
Όπως αναφέρει το CNN, το σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών ομάδων, το οποίο καταρτίστηκε υπό τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, καθορίζει θεωρητικά ποιος θα μπει στη Μοσούλη και ποιος θα περιοριστεί στην περιφέρεια.
 
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι Κούρδοι πεσμεργκά και οι σιιτικές πολιτοφυλακές δεν θα βρεθούν μέσα στην πόλη, όπου οι έρευνες και εκκαθαρίσεις μαχητών θα γίνουν από τις ιρακινές αρχές και τις μικρότερες τοπικές ομάδες από τα νότια της πόλης προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις αφού ο πληθυσμός της πόλης ήταν κυρίως σουνιτικός.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα 
  

Δειτε Επισης

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ