Μαίνονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν για τον θάνατο της Αμινί-Στους 50 οι νεκροί

Αμείωτη συνεχίζεται η ένταση στο Ιράν, καθώς οι διαδηλώσεις μαίνονται σε πολλά σημεία της χώρας και οι νεκροί είναι πλέον τουλάχιστον 50.  

Τον νεότερο απολογισμό έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) το απόγευμα της Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απειλεί να επέμβει ο στρατός στην Τεχεράνη-Βράζει το Ιράν, φόβοι για αιματοχυσία

Οι αιματηρές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, που έχασε τη ζωή της ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση, αφού συνελήφθη επειδή δεν φορούσε τη μαντίλα με τον σωστό τρόπο.

Οι Αρχές της χώρας έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς για ξυλοδαρμό και έχουν δηλώσει ότι η 22χρονη κατέληξε έπειτα από πρόβλημα στην καρδιά. Ωστόσο, ακτιβιστές του Ιράν δηλώνουν ότι η κοπέλα τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν σε κράτηση. Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.

Ο στρατός του Ιράν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα καθώς μαίνονται διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Ο στρατός είπε ότι «αυτές οι απελπισμένες ενέργειες είναι μέρος της σατανικής στρατηγικής του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος».

Κάτοικοι της Τεχεράνης είπαν ότι οι εικόνες στις διαδηλώσεις είναι «σαν εμπόλεμη ζώνη», ενώ διασημότητες και πολιτικοί από όλον τον κόσμο έχουν εκφράσει την οργή τους μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Συνέλαβαν τη δημοσιογράφο που συνέβαλε στην αποκάλυψη του θανάτου της Αμινί

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν από τους σημαντικότερους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών του Ιράν και έναν δημοσιογράφο που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης της Μαχσά Αμινί, που προκάλεσε πανεθνικές διαδηλώσεις, ανέφεραν δημοσιεύματα την Παρασκευή.

Οι συλλήψεις έρχονται καθώς εντείνονται οι διαμαρτυρίες για την Αμινί, η οποία κηρύχθηκε νεκρή στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία για την ηθική, με ακτιβιστές να αναφέρουν ότι τουλάχιστον 36 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την καταστολή της αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνέλαβαν τη δημοσιογράφο που συνέβαλε στην αποκάλυψη του θανάτου της Αμινί

Ο Ματζίντ Ταβακόλι, ακτιβιστής που έχει επανειλημμένα φυλακιστεί στο Ιράν τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2009, συνελήφθη κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σπίτι του, έγραψε ο αδελφός του Μοχσέν στο Twitter.

Ένας άλλος επιφανής ακτιβιστής που εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ιράν, ο Χοσεΐν Ρονάγκι, έδινε συνέντευξη στο κανάλι Iran International που εδρεύει στο Λονδίνο, όταν πράκτορες ασφαλείας ήρθαν στο σπίτι του, ανέφερε το κανάλι.

Ένα βίντεο που δημοσίευσε το κανάλι δείχνει τον Ρονάγκι να δείχνει ανήσυχος αλλά να επιμένει ότι η συνέντευξη συνεχίστηκε.

Αναφέρεται ότι ο ακτιβιστής, ο οποίος αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης και γράφει για την Washington Post, κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη μέσω του πάρκινγκ του κτιρίου του και αργότερα εξέδωσε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από άγνωστη τοποθεσία.

Εν τω μεταξύ, η Νιλουφάρ Χαμέντι, δημοσιογράφος στην Τεχεράνη, η οποία πήγε στο νοσοκομείο όπου η Αμινί βρισκόταν σε κώμα και βοήθησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης, συνελήφθη, έγραψε στο Telegram η εφημερίδα Shargh, για την οποία εργάζεται.

Η φωτορεπόρτερ Γιάνλτα Μοαϊέρι συνελήφθη επίσης αυτή την εβδομάδα ενώ κάλυπτε διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, ανέφερε την Πέμπτη η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

«Οι ιρανικές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν εξαιτίας της κάλυψης του θανάτου της Μαχσά Αμινί και των διαδηλώσεων που ακολούθησαν», δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Σερίφ Μανσούρ.

Οι ακτιβιστές είχαν κατηγορήσει τις ιρανικές αρχές ότι βρίσκονταν σε διαδικασία καταστολής ακόμη και πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων, με δύο από τους πιο αναγνωρισμένους κινηματογραφιστές της χώρας, τον Τζαφάρ Παναχί και τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ, να έχουν συλληφθεί.

Δειτε Επισης

ΠΟΥ για Ουκρανία: Δεν είδε η Ευρώπη τέτοιας έκτασης έκτακτη ανάγκη μετά Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιο «ωκεανό» που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της Γης
Ορκίστηκε για την πέμπτη θητεία του ο Πούτιν-Ηχηρή η απουσία ευρωπαίων αντιπροσώπων
Πράσινο από την ΕΕ για ποινικοποίηση πράξεων βίας κατά των γυναικών
Δεκάχρονος μαθητής ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών
Έχασε τρία δάχτυλα από το δεξί του χέρι ο 14χρονος που ακρωτηριάστηκε από κροτίδα στα Χανιά
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας για τη συμπλοκή στη Λευκωσία-Εντοπίστηκαν δύο όπλα
Η μεταβολή της εκδοχής του πληροφοριοδότη για «Δημητρούι» πιθανόν ξανά στο Εφετείο-Υπό κράτηση και οι εννέα
Πράκτορες της Κίνας χάκαραν το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας
Το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του ΟΗΕ στη Ράφα-«Θανατική καταδίκη για τους κατοίκους της Γάζας»