Οι 7 οικιστικές και γραφειακές αναπτύξεις που εγκρίθηκαν το 2020

Εφτά οικιστικές και γραφειακές αναπτύξεις έχουν λάβει την έγκριση του Τμήματος Περιβάλλοντος από την αρχή του έτους και συνεχίζουν κανονικά τις ενέργειες τους για να υλοποιηθούν. Η ανάπτυξη των μεγάλων έργων στη Λεμεσό συνεχίζεται με τέσσερα νέα έργα ενώ δυναμική είναι και η παρουσία της Λάρνακας στον χάρτη των νέων έργων, με τρεις αναπτύξεις που προωθούνται στη πόλη.  
 
Zaria
Η ανάπτυξη «ZARIA DEVELOPMENT» της ANOLIA HOLDINGS στον Πύργο Λεμεσού θα βρίσκεται 15 χλμ. από τον πυρήνα της πόλης της Λεμεσού. Θα αποτελείται από 2 οικιστικά κτίρια (18 και 16 ορόφων) 75 διαμερισμάτων συνολικά, τα οποία θα διαθέτουν εσωτερική και εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή, παιδότοπους, γυμναστήριο και χώρους πρασίνου.

Συγκεκριμένα οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Block Α (Δυτικό κτίριο), το οποίο διαθέτει 41 διαμερίσματα με 15 οικιστικούς ορόφους. Το ύψος του κτιρίου είναι 76m από τη βάση του ισογείου. Βlock Β (Ανατολικό κτίριο), το οποίο διαθέτει 34 διαμερίσματα με 13 οικιστικούς ορόφους. Το ύψος του κτιρίου είναι 68m από τη βάση του ισογείου. Οι υπόγειοι χώροι των κτιρίων περιλαμβάνουν αποθήκες, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, χώρους στάθμευσης για τους κάτοικους (162 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων 3 χώροι είναι για ηλεκτρικά αυτοκίνητα), εσωτερική κολυμβητική δεξαμενή, spa, παιδότοπο, γραφεία διαχείρισης και συντήρησης και αποδυτήρια. Επίσης, το ισόγειο περιλαμβάνει το χώρο υποδοχής, lobbies, χώρους αναμονής και γυμναστήριο.

Στο μεσοπάτωμα του Block B υπάρχουν μικροί χώροι για βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο και στο Block A υπάρχει κοινόχρηστος χώρος ξεκούρασης/αναμονής. Τα 75 διαμερίσματα χωρίζονται σε 5 διαφορετικούς τύπους με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: 14 διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, 29 διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, 22 διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων, 8 penthouses, και 2 executive penthouses. Επιπρόσθετα, το έργο περιλαμβάνει 18 θέσεις στάθμευσης οχημάτων στον ισόγειο εξωτερικό χώρο. Οι θέσεις αυτές θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τους επισκέπτες. Εννιά θέσεις θα εξυπηρετούν ΑΜΕΑ. Επίσης, έχει σχεδιαστεί χώρος στάθμευσης για ποδήλατα.
 
 
Golden Mile
To «GOLDEN MILE» της ROUBERO INVESTMENT LTD θα αναπτυχθεί στη Γερμασόγεια και θα έχει συνολικό εμβαδόν 4,406 m2. Η ανάπτυξη αφορά την κατασκευή και λειτουργία δύο οικιστικών κτηρίων (9 και 4ων ορόφων), με συνολικά 34 διαμερίσματα, 53 χώρους στάθμευσης (4 χώρους για ΑμΕΑ) και εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή. Το εμβαδόν των προτεινόμενων πολυώροφων κτηρίων θα καλύπτει έκταση περίπου 993 m2.

Το κτήριο Block A θα αποτελείται από 9 ορόφους (συνολικό ύψος 44.850 m) και θα περιλαμβάνει 26 διαμερίσματα (8 διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, 8 διαμερίσματα δυο υπνοδωματίων και 10 διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων), κήπο στην οροφή, χώρους αναμονής, καταστήματα και μηχανοστάσιο. Το Block Β θα αποτελείται από 4 ορόφους (συνολικό ύψος 25.600 m) και θα περιλαμβάνει 8 διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων (2 διαμερίσματα σε κάθε όροφο, ξεκινώντας από το ισόγειο), κήπο στην οροφή (4ος όροφος), χώρους αναμονής, αποδυτήρια (για γυναίκες και άνδρες) και μηχανοστάσιο. Ο υπόγειος χώρος θα είναι ενιαίος και για τα δύο κτήρια και θα περιλαμβάνει 45 χώρους στάθμευσης, χώρο αναμονής, αποδυτήρια για γυναίκες και άνδρες και 35 αποθήκες για τους ενοίκους. Οι προτεινόμενοι χώροι στάθμευσης της ανάπτυξης είναι συνολικά 53 (45 στο υπόγειο και 8 στο ισόγειο), εκ των οποίων οι 4 είναι για ΑμΕΑ και βρίσκονται στο ισόγειο.
 
 
QII
Το QII είναι πολυώροφο κτήριο γραφείων που σχεδιάζεται να ανεγερθεί στη Λάρνακα και συγκεκριμένα στην ενορία Αγίου Νικολάου. Θα αποτελείται από 15 ορόφους με δεκατρία γραφεία (1 γραφείο στον κάθε όροφο), καφετέρια/bar στο ισόγειο και το μεσοπάτωμα, καθώς και δύο επίπεδα υπογείων χώρων στάθμευσης και δύο μηχανολογικούς ορόφους. Θα έχει συνολικό ύψος ίσο με 63.60m. Το συνολικό εμβαδόν των υπό μελέτη τεμαχίων είναι 1125m2 και εκτιμάται ότι το κτήριο καλύπτει περίπου το 40% της έκτασης αυτής στο ισόγειο επίπεδο. Το υπόλοιπο εμβαδόν του έργου περιλαμβάνει τη ρυμοτομία, εξωτερικούς χώρους στάθμευσης, χώρο κοινοτικού εξοπλισμού και χώρους πρασίνου.
 

QIΙI
Το QIΙI θα είναι επίσης πολυώροφο κτήριο γραφείων και πάλι στην ενορία Αγίου Νικολάου. Θα αποτελείται από 12 ορόφους με έντεκα γραφεία (1 γραφείο στον κάθε όροφο), μεσοπάτωμα και μηχανολογικό όροφο, καθώς και δύο επίπεδα υπογείων χώρων στάθμευσης. Θα έχει συνολικό ύψος ίσο με 53.25m. Το συνολικό εμβαδόν των υπό μελέτη τεμαχίων είναι 955 m2 και εκτιμάται ότι το κτήριο καλύπτει περίπου το 25% της έκτασης αυτής στο ισόγειο επίπεδο. Το υπόλοιπο εμβαδόν περιλαμβάνει τη ρυμοτομία, εξωτερικούς χώρους στάθμευσης, χώρο κοινοτικού εξοπλισμού και χώρους πρασίνου.
 
 
Platinum Tower
To «PlatinumPlaza» στον Άγιο Αθανάσιο, στη Λεμεσό, της «5Q Development Ltd» έχει κόστος κατασκευής περίπου €6.000.000. Περιλαμβάνει 12όροφο κτήριο με γραφεία, δημόσιο χώρο πρασίνου, εμπορικές χρήσεις, χώρους στάθμευσης και αποθήκευσης και δημόσιο πεζόδρομο.

Το προτεινόμενο κτήριο, το οποίο θα εκτείνεται σε ύψος 120 μέτρων, περίπου, θα περιλαμβάνει 48 γραφειακές μονάδες, 4 εμπορικές μονάδες και κήπο οροφής. Το κτήριο αναπτύσσεται σε 2 όγκους –ο πολυώροφος όγκος με τις γραφειακές χρήσεις και ο διώροφος όγκος των καταστημάτων –διαχωριζόμενοι από μία κεντρική ανοικτή στοά που προσφέρει διαμπερότητα ενισχύοντας την προσβασιμότητα και ενοποίηση του ανατολικού και δυτικού τμήματος του τεμαχίου.
 
Το επίπεδο του ισογείου, το οποίο θα εκτείνεται πέρα από το αποτύπωμα των πάνω ορόφων, θα στεγάσει τις εμπορικές μονάδες και το χώρο του λόμπι, ενώ το υπόλοιπο κτήριο θα είναι διατεταγμένο σε πανομοιότυπα πατώματα, 4 γραφειακών μονάδων το καθένα. Ένας ιδιωτικός χώρος πρασίνου θα βρίσκεται στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, πάνω από τις εμπορικές μονάδες, ενώ ένας δημόσιος χώρος πρασίνου θα διαμορφωθεί στο βορειοανατολικό και ανατολικό τμήμα της περιοχής ανάπτυξης. Εξωραϊσμός θα εφαρμοστεί επίσης και στο νότιο τμήμα του χώρου ανάπτυξης.
 
Οι δημόσιοι χώροι πρασίνου θα συμπεριλαμβάνουν φύτευση, υδάτινα στοιχεία, χώρους ανάπαυσης και πλατεία. Οι χώροι πρασίνου θα περιλαμβάνουν κήπο με ψηλά δέντρα και σκοπός της είναι να προσφέρει ένα πιο βιοκλιματικό σχεδιασμό, διευκολύνοντας την ενσωμάτωση της ανάπτυξης στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
 
 
Sunset Gardens
Το «Sunset Gardens», ιδιοκτησίας της «Citrus Gardens Development LTD», θα είναι περιφραγμένη οικιστική ανάπτυξη, στο Τσερκέζ Τσιφλίκ, στη Λεμεσό, η οποία θα περιλαμβάνει και πολλές άλλες εγκαταστάσεις.

Ειδικότερα, θα αποτελείται από οκτώ χαμηλές πολυκατοικίες με μέγιστο αριθμό ορόφων τους τέσσερις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν συνολικά 310 διαμερίσματα (ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων). Τα διαμερίσματα θα είναι υψηλού επιπέδου και θα διαθέτουν εξωτερικό καλυμμένο χώρο στάθμευσης.
 
Η ανάπτυξη συμπεριλαμβάνει πισίνες (ιδιωτικές και κοινόχρηστες), υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας και πρόσθετες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις οι οποίες θα αποτελούνται από γήπεδο αντισφαίρισης, μισό γήπεδο καλαθόσφαιρας, χώρους στάθμευσης (ενοίκων και επισκεπτών), πισίνες εκγύμνασης, πισίνες για αναψυχή, παιδότοπο, υπαίθριους χώρους ψησίματος και γυμναστήριο.

Το εμβαδόν του τεμαχίου ανέρχεται στα 93.030 τ.μ., από τα οποία 8.675 τ.μ. θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή δρόμων, 12.570 τ.μ. θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και 2.514 τ.μ. θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση κοινοτικού εξοπλισμού.

Το υπόλοιπο εμβαδόν θα διαχωριστεί σε τρία μέρη, τα οποία θα απαρτίζουν τις εγκαταστάσεις της ανάπτυξης. Το έργο θα υλοποιηθεί σε δυο φάσεις, με την πρώτη να έχει διάρκεια 18 μηνών.
Σε κοντινή απόσταση, εντός 800 μέτρων, προς τα ανατολικά, βρίσκεται το εμπορικό κέντρο της Λεμεσού «My Mall» και στην ίδια κατεύθυνση, σε μικρότερη απόσταση, θα βρίσκεται το καζίνο Λεμεσού.
 
 
NAOC PROJECT
Το NAOC PROJECT αφορά την κατασκευή δύο παρόμοιων πολυώροφων κτηρίων, του «Ποσειδώνα» και του «Απόλλωνα» (ύψους περίπου 46,5μ και 47,5μ), εντός της ενορίας Σκάλας, στην τοποθεσία «Παπουτσοσυκιές» στο νότιο άκρο της πόλης της Λάρνακας. Το κάθε κτήριο θα αποτελείται από 12 υπέργεια επίπεδα και οροφή, με δύο υπόγεια επίπεδα όπου θα διαμορφωθούν κυρίως χώροι στάθμευσης.

Τα δύο υπόγεια επίπεδα και τα πρώτα τρία επίπεδα, που προγραμματίζονται για εμπορική ανάπτυξη των δύο κτιρίων θα είναι ενιαία, ενώ από το τέταρτο επίπεδο και έπειτα, όπου θα αποτελούνται από οικιστικές αναπτύξεις τα δύο κτίρια θα διαχωρίζονται μεταξύ τους. Στο τρίτο επίπεδο των κτιρίων (ενιαίο) θα υπάρχει υπαίθρια κολυμβητική δεξαμενή.
 
Στον υπόγειο χώρο κάτω από τα δύο πολυώροφα κτίρια θα δημιουργηθεί ιδιωτικός χώρος στάθμευσης 32 θέσεων συνολικά (εκ των οποίων οι 6 θέσεις θα είναι για άτομα με ειδικές ανάγκες) αλλά και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Η είσοδος στους χώρους στάθμευσης θα πραγματοποιείται μέσω δύο ανελκυστήρων αυτοκινήτων.