Plan B: Helicopter money, επιδότηση επιτοκίων και φθηνή ρευστότητα!

Έπειτα από διαβουλεύσεις με εγχώριους και ευρωπαϊκούς φορείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα σήμερα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το Plan B της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το σχέδιο Β σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

-Νέα απευθείας στήριξη αυτοτελώς εργαζομένων και μικρών επιχειρήσεων με ποσό για όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια που θα ανακοινωθούν κοντά στα €120 εκατ.

-Γενναία κλιμακωτή επιδότηση επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια, βιώσιμων αυτοτελώς εργαζομένων και επιχειρήσεων

-Πρόσβαση των επιχειρήσεων σε ρευστότητα που θα διοχετευτεί με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

-Επέκταση του προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων που λήγει στις 12 Ιουνίου, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, με διαφοροποίηση των κριτηρίων και μείωση της κρατικής συνεισφοράς.

Τα σχέδια της κυβέρνησης όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews δεν θα αποκλείουν κανένα κλάδο της οικονομίας κάτι που σημαίνει πως όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια που θα ανακοινωθούν θα μπορούν να λάβουν οικονομική ενίσχυση.

Στόχος όπως μας τονίστηκε αρμοδίως είναι να υπάρχει πρόσβαση σε νέα και φθηνή ρευστότητα με γρήγορες διαδικασίες και να υπάρξει στήριξη της απασχόλησης.

Η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αρχίζει στις 19:00 το απόγευμα και μετά την ολοκλήρωση του θα μιλήσει στο λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εντός δυνατοτήτων Κυβέρνησης και συμβατό με ΕΕ
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως με δηλώσεις του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας σημείωσε πως το νέο οικονομικό πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων της, αλλά είναι συμβατό και με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πρόσθεσε πως στο νέο πλέγμα μέτρων υπάρχουν διαφορετικά σκέλη, που αφορούν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την περαιτέρω στήριξη προς τις κυπριακές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την οικονομία του τόπου γενικότερα.
 
Πρόκειται για ένα νέο πακέτο, το οποίο προστίθεται στα μέτρα που η Κυβέρνηση έλαβε μέχρι σήμερα, συνέχισε, ενώ είπε ότι μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης πέραν των 60 μέτρων στήριξης με ένα κόστος που ανέρχεται σε €1,2 δις περίπου.
 
Ο κ. Σεντώνας ανέφερε καταληκτικά ότι ο προσανατολισμός του όλου σχεδιασμού της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η στήριξη της απασχόλησης, αλλά και των επιχειρήσεων.