Παρέδωσαν νέα ΜΕΘ σε 25 μέρες, πήραν bonus €50.000 και το επέστρεψαν

Ιδιαίτερη αίσθηση ανά το παγκύπριο είχε προκαλέσει η είδηση της ολοκλήρωσης της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σε χρόνο ρεκόρ, έχοντας κατά νου και την κυπριακή οδυνηρή πραγματικότητα γύρω από θέματα που αφορούν σε έργα του δημοσίου και τις συνήθεις καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται.
 
Το success story των τριών εταιρειών που ανέλαβαν το έργο, πέρα από την ηθική, είχε και τη χρηματική επιβράβευση γι’ αυτές, καθώς υπήρχε bonus δέκα χιλιάδων ευρώ για κάθε ημέρα που θα παρέδιδαν ενωρίτερα το έργο. Συνεπώς η παράδοση του έργου πέντε ημέρες πριν από το χρονοδιάγραμμα μεταφράζεται σε 50 χιλιάδες ευρώ bonus.
 
Ωστόσο οι εταιρείες Α & Α Apostolides Contractors & Developers, A. Eracleous Electrical Installations και A.S. Air Control αποποιήθηκαν το ποσό αυτό. Τα χρήματα αυτά επιστράφηκαν ως δωρεά προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για να αγοραστεί εξοπλισμός για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
 
Όπως επισήμανε η διευθύντρια έργων της κατασκευαστικής εταιρείας Αννίτα Αποστολίδου, θεώρησαν καθήκον τους να διαθέσουν αυτά τα χρήματα για περαιτέρω ενίσχυση της μάχης που δίδεται κατά του covid-19.
 
Χωρίς διακοπή διεξάγονταν οι εργασίες
Ο επίσης διευθυντής έργων της εταιρείας Τόμυς Αποστολίδης, επισήμανε ότι για την ολοκλήρωση των εργασιών σε λιγότερο από μήνα, χρειάστηκε τα συνεργεία τους να εργάζονται νυχθημερόν χωρίς διακοπή. «Υποβάλαμε την προσφορά μας στις 31 Μαρτίου, μας ανατέθηκε το έργο στις 2 Απριλίου και ξεκινήσαμε τις εργασίες στις 6 Απριλίου», εξηγεί ο κ. Αποστολίδης, προσθέτοντας ότι η ΜΕΘ έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 6 Μαΐου, σε 30 ημέρες δηλαδή και παραδόθηκε τελικά την 1η Μαΐου στις 25 ημέρες.
 
Το γεγονός, όπως είπε, ότι το έργο παραδόθηκε ολοκληρωμένο 5 ημέρες νωρίτερα, σε χρόνο ρεκόρ, αναδεικνύει τη δυνατότητα, την εμπειρία και την τεχνογνωσία της εταιρείας A & A Apostolides ως του κυρίου εργολάβου, καθώς και των άλλων δύο εταιρειών ηλεκτρομηχανολόγων, A. Eracleous Electrical Installations και A.S. Aircontrol που αποτελούσαν την ομάδα. Εφαρμόσαμε το σλόγκαν «Μαζί Θέλουμε και Μπορούμε», υπέδειξε με έμφαση.
 
Ανέφερε επίσης ότι η σύμβαση αφορούσε την ανέγερση μιας υπερσύγχρονης και προηγμένης τεχνολογικά Μονάδας διεθνών προδιαγραφών. Η ΜΕΘ, σημείωσε, στήθηκε από το μηδέν και διαθέτει τους πιο σύγχρονους εξοπλισμούς και όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. 

 
 

Με 28 κλίνες
Η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει εμβαδόν περίπου 650Μ2, και δυνατότητα για νοσηλεία μέχρι και 28 ασθενών (28 κλίνες). Διαθέτει επίσης γυάλινο σταθμό νοσηλευτών στο κέντρο της, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών. Υπάρχουν χώροι υγιεινής και ανάπαυσης για το προσωπικό, γραφείο γιατρού κ.α.

Το κίνητρο
Ερωτηθείσα ποιο ήταν το κίνητρο για ολοκλήρωση του έργου ενωρίτερα, η Αννίτα Αποστολίδου απάντησε ότι ένιωσαν μια πρωτόγνωρη πίεση για να συμβάλουν και αυτοί με τη σειρά τους στον αγώνα που δίνουν τα νοσηλευτήρια ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού. Πρόκειται, τόνισε, για κάτι πρωτόγνωρο και άγνωστο για το οποίο ουδείς γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι, ο χρόνος ρεκόρ εκτέλεσης του έργου αποδεικνύει πως υπάρχει και στην Κύπρο η δυνατότητα και η τεχνογνωσία, η οποία σε συνδυασμό με το πείσμα και τη θέληση όλων των ανθρώπων που συνέβαλαν, έδειξαν ότι μπόρεσαν τελικά να πετύχουν το μέχρι πρότινος -για τα κυπριακά δεδομένα- ακατόρθωτο. Και αυτό, καθώς όπως είπε, το εργοτάξιο παρέμενε σε λειτουργία ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

Δεν παρέλειψε να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που επιτέλεσε η ομάδα μελέτης του έργου, ο Αρχιτέκτονας Αντρέας Νικολάου, ο Πολιτικός Μηχανικός Χριστόφορος Χριστοφή και ο Σύμβουλος Ηλεκτρομηχανολογικών Νικόλας Αριστοδήμου. Όπως σημείωσε, ήταν δίπλα τους 24 ώρες την ήμερα για επίλυση του οποιουδήποτε θέματος παρουσιαζόταν.

Σημαντικό ρόλο επίσης για την επίτευξη του στόχου που δεν ήταν άλλος από την παράδοση του έργου το συντομότερο δυνατό, διαδραμάτισαν και οι εταιρείες SkoutarisSteel και Chr. Marneros & Co, που χωρίς την δική τους συμβολή, υπέδειξε η κ. Αποστολίδου, δεν θα πετύχαιναν το ακατόρθωτο.

 
 
Εργασίες υπό αντίξοες συνθήκες
Ο Τόμυς Αποστολίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν κατά την εκτέλεση του έργου, λόγω των μέτρων προστασίας που έπρεπε να λαμβάνονται εξαιτίας του covid-19.
 
«Δουλεύαμε προσπαθώντας να λαμβάνουμε και τα μέτρα ασφάλειας και υγείας που έπρεπε να τηρούμε για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, κάτι που ήταν πάρα πολύ δύσκολο λαμβάνοντας υπόψη ότι δούλευε στο εργοτάξιο πάρα πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων ταυτόχρονα. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε και παραμείναμε ασφαλείς», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε ακόμη ότι τις πρώτες ημέρες έπρεπε να αντιμετωπίσουν και τον φόβο που επικρατούσε στο προσωπικό τους, αφού θα εργάζονταν στο χώρο του νοσοκομείου που υπήρχαν κρούσματα κορωνοϊού και γενικά τον φόβο για τον άγνωστο αυτόν ιό.

Είμαστε περήφανοι
Πέρα από τον κύριο εργολάβο, με τις ίδιες ταχύτητες εργάστηκαν και οι δυο συνεργαζόμενες εταιρείες. Όπως ανέφερε ο CEO της Α. Eracleous Electrical Installations Ltd, Αντρέας Ηρακλέους, σ’ ότι αφορά τις δικές τους εργασίες, αυτές περιλάμβαναν:
  • Πλήρη Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση
  • Σύστημα Κλήσης Νοσοκόμων (Nurse call System)
  • Επιτοίχιες Επικλινής Μονάδες Υπηρεσιών (Bed Head Units)
  • Σύστημα Πυρανίχνευσης (Fire Alarm system)
  • Εφεδρική Ηλεκτρογεννήτρια (Generator)
  • Σύστημα Αδιάλειπτης Παροχής Ρεύματος (UPS)
  • Σύστημα Ελέγχου Φωτισμού
 
Ο κ. Ηρακλέους ο οποίος επέβλεπε από την πρώτη στιγμή μέχρι και το τέλος τις εργασίες στη ΜΕΘ, σημείωσε με έμφαση ότι η ολοκλήρωση του έργου 5 ημέρες πριν το χρονοδιάγραμμα, είναι κάτι για το οποίο είναι όλοι πολύ υπερήφανοι. «Διαφάνηκε ότι με τη σωστή συνεργασία των εταιρειών (οργάνωση διοίκησης και ανθρώπινο δυναμικό) με τις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και με τους αρχιτέκτονες και τους συμβούλους του έργου μπορούμε να πετύχουμε πολλά», υπογράμμισε.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι, «δώσαμε όλοι το 100% των δυνατοτήτων μας εφόσον αφορούσε ένα έργο υψίστης σημασίας. Θέμα ζωής και θανάτου θα λέγαμε δεδομένου ότι με μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα έπρεπε να είναι έτοιμη η νέα ΜΕΘ να λειτουργήσει άμεσα. Όπως καταλαβαίνετε αυτό από μόνο του ήταν το υπέρμετρο κίνητρο για να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αποπεράτωση του όσο πιο γρήγορα γινόταν».
 
Εκ μέρους της εταιρείας A.S. Air Control Ltd, ο εκ των διευθυντών Μιχάλης Λουκά, εξήγησε ότι η σύμβασή τους αφορούσε τις Μηχανολογικές εγκαταστάσεις της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και περιλάμβανε:
  • Σύστημα Κλιματισμού με Κεντρική Κλιματιστική μονάδα
  • Σύστημα Αρνητικής / Θετικής Πίεσης μεταξύ Θαλάμου Εντατικής Θεραπείας και χώρου νοσηλευτών
  • Σύστημα Καθαρισμού του αέρα προσαγωγής και εξαγωγής από ΜΕΘ με απόλυτα φίλτρα
  • Σύστημα Ζεστών / Κρύων νερών
  • Σύστημα Αποχέτευσης
  • Σύστημα Πυρόσβεσης
  • Σύστημα Ιατρικών Αερίων
  • Σύστημα Πνευματικού Ταχυδρομείου
  • Σύστημα Αυτοματισμού και Ελέγχου Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων
 
 
Τα εγκαίνια
Τα εγκαίνια της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα τελέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ημερομηνία η οποία αναμένεται να ορισθεί από το Προεδρικό μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
 
Ποιες είναι τρεις εταιρείες
Η A & A APOSTOLIDES LTD, η οποία κατέχει άδεια για έργα Ά τάξης, ιδρύθηκε από τον Απόστολο και την Αντρέα Αποστολίδη το 1987. Δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη γης, κατασκευάζει οικιστικά και εμπορικά κτίρια και αναλαμβάνει ιδιωτικά και δημόσια έργα όπως σχολεία, ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της ΑΗΚ, ξενοδοχεία, καταστήματα, γήπεδα, έργα υποδομής.
 
Η Α. ERACLEOUS ELECTRICAL INSTALLATIONS LTD είναι εταιρεία Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων με 35 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των κατασκευών. Ιδρύθηκε το 1984 από τον Κ. Ανδρέα Ηρακλέους και ασχολείται με όλο το φάσμα των ηλεκτρολογικών υπηρεσιών. Έχει αναλάβει τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό πολλά μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια έργα όπως: Εμπορικά Κέντρα, Νοσοκομεία, Ξενοδοχειακά θέρετρα, Φωτοβολταϊκά Πάρκα, Συνεδριακά Κέντρα, Πανεπιστήμια, Εστίες, Υποσταθμούς, Στρατόπεδα,  Θέατρα, Galleries, Oικιστικά Kτήρια, Σταθμούς Αφαλάτωσης κ.α. Τομείς Εργασιών: Power & Lighting, Fire Alarm Systems, Fire Fighting Systems, Security Systems, Access Control Systems, CCTV Systems, TV / Music/ Sound Systems, Telephone and Structure Cabling Systems, Lightning Systems, Power Distribution Networks, Overhead Transmission Systems Transformer Installations, Sub-station Works,132KV Cable Installations, Standby Generators, Building Management Systems, Lighting Control Systems, Floodlighting Systems, Street Lighting Networks, Medical Systems, Control Systems,Live streaming Systems for Conference Centres.
 
H A.S. AIR CONTROL LTD είναι εταιρεία μηχανολογικών εγκαταστάσεων με 39 χρόνια εμπειρία στο κλάδο κατασκευών. Ιδρύθηκε το 1981 από το Κώστα Λουκά και έχει εξελιχθεί σε ένα όμιλο εταιρειών με δραστηριότητες που αφορούν όχι μόνο στη κατασκευή μηχανολογικών εγκαταστάσεων αλλά και συναφών άλλων δραστηριοτήτων. Η εταιρεία ασχολείται και με τη παραγωγή και εγκατάσταση αεραγωγών, ενώ διατηρεί εξειδικευμένο τμήμα που παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις υπηρεσιών συντήρησης εγκαταστάσεων που επεκτείνονται και πέραν των μηχανολογικών, με πολυετή πείρα στα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στη Κύπρο. Τομείς Εργασιών: Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις, Υπηρεσίες Συντήρησης, Συστήματα Αυτοματοποίησης, Κατασκευή Αεραγωγών, Συστήματα Αυτοματισμού και Ελέγχου Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων καθώς επίσης και Συστήματα Ανίχνευσης / Κατάσβεσης Πυρασφάλειας.