Πράσινο στα έργα προστασίας σε παραλία του Κόλπου των Κοραλλίων

Την έγκρισή του υπό προϋποθέσεις έδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος στην αίτηση του κύριου του έργου Ηarbour Shore Estates για θωράκιση του πρανούς και προστασία από τη διάβρωση και έργα προστασίας παραλίας σε τμήμα της παραλίας Coral Bay/Maa στην περιοχή Κόλπου των Κοραλλιών.

​​​​Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντος διοικητικών ορίων του Δήμου Πέγειας νοτιοανατολικά της περιοχής του Κόλπου των Κοραλλίων, Φ/Σχ.45/25 αρ. τεμαχίων 274 και 275 και αφορά την κατασκευή έργων για προστασία της παραλίας και του πρανούς κάτω από τα οικόπεδα 287, ή /και 284 ή/και 285.

Τι περιλαμβάνουν τα έργα
Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Αρχή, σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η κατασκευή θωράκισης για προστασία παράκτιου πρανούς μπροστά από κάθε οικόπεδο που βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω διάβρωσης.

Πιο αναλυτικά, για το έργο προτείνεται όπως κατασκευαστούν συνολικά 75 τρέχοντα μέτρα θωράκισης σε αναβαθμίδες που να ακολουθούν τη κλίση του πρανούς με κλίση 2:1 και στάθμη στέψης (οριζόντιας επιφάνειας) 2 μέτρων περίπου και άνω, πάνω από τη στάθμη της θάλασσας με τη χρήση φυσικών ογκόλιθων. 

Προστίθεται ακόμα ότι η στέψη θα έχει πλάτος τουλάχιστον τριών ογκόλιθων και θα διαμορφώνεται σε καμπύλο σχήμα σε κάτοψη ώστε να συνάδει με το σχήμα του πρανούς.

Σε τρεις μήνες
Για την κατασκευή του προτεινόμενου έργου θα χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα μηχανήματα. Οι ποσότητες ογκολίθων εκτιμώνται να είναι της τάξης των 500 κυβικών μέτρων ή 630 τόνων.

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να σταματήσει τη διάβρωση του πρανούς/ την υποχώρηση της ακτογραμμής. Το όλο έργο θα πραγματοποιηθεί εντος της ζώνης προστασίας της παραλίας.

Σημειώνεται ότι η κατασκευή του θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Προτείνεται επίσης η προσωρινή κατασκευή χωμάτινου δρόμου, εντός των τεμαχίων με αρ. 9, και 274Φ/Σχ. 45/25, στα βορειοανατολικά σύνορα του οικοπέδου με αρ. 287, πλάτους 4 μέτρων για την πρόσβαση των μηχανημάτων και των υλικών.