Μιχάλης Πίγγος: Ο δημιουργός της νέας πλατφόρμας αναβάθμισης του ΓΕΣΥ

Η νέα καινοτόμα πλατφόρμα Συνταγεσύ αποσκοπεί στη διευκόλυνση των καθημερινών διεργασιών των φαρμακείων που είναι ενταγμένα στο ΓΕΣΥ. Μέσω της πλατφόρμας, οι πελάτες μπορούν να στείλουν τη συνταγή στα φαρμακεία, χωρίς την φυσική τους παρουσία, ενώ αυτοί που ακολουθούν επαναληπτικές συνταγές ενημερώνονται από τον φαρμακοποιό για την άμεση επανάληψη τους. 
 
Δημιουργός της πλατφόρμας είναι ο Μιχάλης Πίγγος, διδακτορικός φοιτητής Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο ΤΕΠΑΚ. Η ομάδα του αποτελείται από τους φαρμακοποιούς, Νέαρχο Χριστοφόρου και Χρίστο Έλληνα, τον software developer, Στέφανο Μανώλη και την υπεύθυνη επικοινωνίας, Χριστιάνα Μανώλη. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια χρηματοδότηση για την δημιουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας και όλα τα έξοδα έγιναν από τον δημιουργό και την ομάδα του.

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, ο Μιχάλης Πίγγος, παρουσιάζει τη νέα πλατφόρμα Συνταγεσύ και τη διαδικασία που απαιτείται να γνωρίζει το κοινό.  

Τι είναι η πλατφόρμα ΣυνταΓΕΣΥ και γιατί δημιουργήθηκε;
Από την 1η Ιουνίου 2019 τα φαρμακεία της Κύπρου έχουν αλλάξει πλεύση, καθώς όσα από αυτά έχουν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ αποτελούν ανοιχτή επιλογή του κοινού για τις ιατρικές συνταγές, τις οποίες παίρνουν από τους προσωπικούς ιατρούς του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το όνομα της πλατφόρμας ΣυνταΓΕΣΥ δημιουργήθηκε με την ενοποίηση της λέξης συνταγής και του ακρωνύμιου ΓΕΣΥ που ουσιαστικά παρουσιάζει και την συνολική ιδέα του συστήματος. Βλέποντας και εντοπίζοντας ότι τα φαρμακεία με την ένταξη του στο ΓΕΣΥ αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες όσον αφορά τη διαχείριση των διεργασιών τους αλλά και των πελατών τους, προχωρήσαμε στην υλοποίηση αυτής της πλατφόρμας ούτως ώστε να δώσουμε λύσεις, να διευκολύνουμε την καθημερινή λειτουργία τους αλλά και να τους δώσουμε την δυνατότητα να συγκροτήσουν και να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που μπορούν να αντληθούν από το φαρμακείο τους.

Τι καινοτομία πρόκειται να προσφέρει στο ΓΕΣΥ και πώς θα το αναβαθμίσει;
Οι καινοτομίες που προσφέρει η πλατφόρμα είναι ότι δίνει την δυνατότητα για ηλεκτρονική αποστολή της συνταγής από τον πελάτη, μέσω της διεύθυνσης sintagesy.com, την διαχείριση από τον φαρμακοποιό και παρουσίαση καθημερινής κατάστασης για επαναλαμβανόμενες συνταγές, έτσι ώστε να γίνεται έγκυρη ειδοποίηση και γρήγορη ετοιμασία. Παράλληλα, οι πελάτες μπορούν πριν καν επισκεφτούν το φαρμακείο, να αποστείλουν ηλεκτρονικά την συνταγή και να την παραλάβουν χωρίς καθυστέρηση, ενώ για όσους ακολουθούν επαναληπτικές συνταγές ενημερώνονται από τον φαρμακοποιό για την άμεση επανάληψη τους. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η πλατφόρμα μας δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την αντίστοιχη πλατφόρμα του ΓΕΣΥ ούτε αντλεί οποιαδήποτε πληροφορία από αυτή.

Στόχος είναι η διευκόλυνση των καθημερινών διεργασιών των φαρμακείων που είναι στο ΓΕΣΥ και γενικά η αξιοποίηση των πληροφοριών που προκύπτει με την καταγραφή των συνταγών καθώς και η διευκόλυνση των πελατών των φαρμακείων οι οποίοι χρησιμοποιούν το ΓΕΣΥ.

Πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα; Ποια η διαδικασία;
Η διαδικασία είναι απλή. Ο πελάτης που θέλει να στείλει την συνταγή του σε ένα φαρμακείο επισκέπτεται την ιστοσελίδα sintagesy.com και στέλνει την συνταγή του με τα στοιχεία του στο φαρμακείο που επιθυμεί. Οι φαρμακοποιοί που θέλουν να ενταχθούν στην πλατφόρμα μπορούν να μας αποστείλουν ένα email στο syntagesy@gmail.com ή να μας καλέσουν στο +357 99136206. Για τους πρώτους 20 φαρμακοποιούς που θα ενταχθούν θα υπάρχει ειδική μειωμένη εξαμηνιαία συνδρομή για την εγκατάσταση και χρήση του συστήματος. Η διαδικασία για την χρήση της πλατφόρμας από τους φαρμακοποιούς είναι και αυτή πολύ απλή. Τέλος, το σύστημα χρησιμοποιείται ήδη από φαρμακεία, ενώ όσα θέλουν να συμβληθούν μπορούν για δυο μήνες να έχουν ΔΩΡΕΑΝ εγκατάσταση και χρήση, καθώς και υποστήριξη από την ομάδα για να το δοκιμάσουν.

Από πού προέκυψε η ιδέα;
Η ιδέα προέκυψε από το Φαρμακείο Νέαρχος Χριστοφόρου (Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Λεμεσός) που εντόπισε αυτές τις δυσκολίες και είχε την ιδέα να δημιουργήσει αυτή την πλατφόρμα για να διευκολύνει τις διεργασίες του φαρμακείου του. Έτσι, βλέποντας ότι είχε θετικό αντίκτυπο στο δικό του φαρμακείο, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το σύστημα, παρέχοντας τις ίδιες υπηρεσίες σε όλους του φαρμακοποιούς που είναι ενταγμένοι στο ΓΕΣΥ.

Πόσο εύκολο ήταν να γίνει η θεωρία πράξη; Εξασφαλίσατε κάποια χρηματοδότηση;
Δεν εξασφαλίσαμε καμία χρηματοδότηση για να δημιουργήσουμε την συγκεκριμένη πλατφόρμα. Όλα έγιναν με δικά μας έξοδα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μας, οι οποίοι πίστεψαν στη συγκεκριμένη ιδέα και χωρίς οποιοδήποτε κέρδος συνέβαλαν στην υλοποίηση της. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Φαρμακείο Νέαρχος Χριστοφόρου (Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Λεμεσός) το οποίο συνέβαλε προς την υλοποίηση της πλατφόρμας με το να μας δώσει τις ανάγκες που υπάρχουν, τις απαιτήσεις του συστήματος αλλά και για την εγκατάσταση της πλατφόρμας στο φαρμακείο του.

Σκοπεύετε σε κάποια αναβάθμιση ή βελτίωση των υπηρεσιών;
Βεβαίως. Έχουμε κάποιες σκέψεις για ενίσχυση της πλατφόρμας, όπως για παράδειγμα την ενοποίηση με άλλα υφιστάμενα συστήματα που υπάρχουν στα φαρμακεία, την αποστολή ειδοποιήσεων από τα φαρμακεία στους πελάτες κατά την επανάληψη, το αυτόματο σκανάρισμα και αποστολή της συνταγής, καθώς και την αποστολή από τους πελάτες αιτημάτων εκτός των συνταγών του ΓΕΣΥ. Βέβαια, είμαστε διατεθειμένοι να υλοποιήσουμε αν χρειαστεί περισσότερες λειτουργίες σύμφωνα και με τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν με την χρήση της πλατφόρμας από τους φαρμακοποιούς.

 
Η ομάδα
Δημιουργός: Μιχάλης Πίγγος
Φαρμακοποιοί: Νέαρχος Χριστοφόρου, Χρίστος Έλληνας
Software Developer: Στέφανος Μανώλη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Χριστιάνα Μανώλη