Κ. Καποδίστριας: Στο πνεύμα της παρέας

Για τους πολλούς ο Κωνσταντίνος Καποδίστριας είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο των ανταλλακτικών αυτοκινήτων.  Έτσι απλά. Εκείνοι όμως που τον ξέρουν καλύτερα, δηλαδή φίλοι, οικογένεια και συνεργάτες, γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα πολύ ανήσυχο πνεύμα που φροντίζει να ζει και να απολαμβάνει την κάθε στιγμή, έστω και αν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
 
Βρεθήκαμε στο αγαπημένο του στέκι, στο Cohiba Atmosphere Nicosia, εκεί όπου δραπετεύει μαζί με τις παρέες του και η κουβέντα που κάναμε ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, μακριά από τυπικότητες και τα τετριμμένα. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό IN Business, μοιράζεται μαζί μας το πώς καταφέρνει να βρίσκει ισορροπίες ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική του ζωή. Ακόμη μας αποκαλύπτει εκείνα που καθόρισαν και σημάδεψαν την πορεία του, από την αναπάντεχη απώλεια του πατέρα του μέχρι την από κοινού ανάληψη με τον αδελφό του της διεύθυνσης της εταιρείας. Μας εξομολογείται επίσης ποιες είναι οι μεγάλες απολαύσεις της ζωής του. Σ’ ότι αφορά στα επαγγελματικά εξηγεί γιατί δεν βλέπει ραγδαίες αλλαγές γύρω από την αυτοκίνηση την επόμενη 15ετία.
 
 
Ο αναπάντεχη απώλεια του πατέρα
Ηγείστε αυτή τη στιγμή της μεγαλύτερης εταιρείας ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Κύπρο, -της Χρ. Καποδίστριας & Υιοί που ίδρυσε ο πατέρα σας το 1969. Πότε βρεθήκατε στο τιμόνι της εταιρείας και πώς ήταν η πορεία αυτή;
Παρά το γεγονός πως βρίσκομαι στην εταιρεία από το 1995, το πηδάλιο το ανέλαβα από κοινού με τον αδελφό μου το 2013 όταν χάσαμε τον πατέρα μας ξαφνικά και αναπάντεχα συνεπεία τραγικού ατυχήματος.  Παρά τα 72 του χρόνια τότε, ήταν ενεργό μέλος της εταιρείας και ο φυσικός ηγέτης. Αναμφίβολα αυτή ήταν η δυσκολότερη στιγμή της πορείας μου, καθώς ξαφνικά πρέπει να διαχειριστείς πολλά πράγματα και καταστάσεις.  Όσο προετοιμασμένος και να θέλεις να είσαι, ποτέ δεν είναι αρκετό. Και να φανταστείτε πως όλα έγιναν τον Ιούλιο του 2013, τρεις μήνες μετά την τραπεζική κρίση, μέσα σε εκείνο το χάος και την αβεβαιότητα. Σε μια εταιρεία των 155 ατόμων τότε, έπρεπε να εμψυχώσω το προσωπικό και να διατηρήσω την συνοχή του, να γίνει η ομαλή μετάβαση της ηγεσίας και πάρα πολλά άλλα. Ταυτόχρονα, είχα να διαχειριστώ και την απώλεια του πατέρα μου σε προσωπικό επίπεδο.  Πολύ δύσκολες στιγμές που δεν ξεχνιούνται.

Δύσκολες αλλά καθοριστικές μέρες της ζωής σου!  
Οπωσδήποτε. Εκείνες οι μέρες του 2013 ήταν ο σημαντικότερος σταθμός στην σταδιοδρομία μου.  Ακολούθησαν και άλλες σημαντικές στιγμές ασφαλώς, όπως για παράδειγμα η εξασφάλιση νέων αντιπροσωπειών κολοσσών που έκαναν αίσθηση στην αγορά, η βράβευση μας ως εταιρεία της χρονιάς στα περσινά βραβεία In Business, η εντυπωσιακή άνοδος της εταιρείας από το 2013 και εντεύθεν, οι εορτασμοί των 50χρόνων της εταιρείας πέρσι με ένα ανεπανάληπτο event, όπως και αρκετά άλλα.

Ποια ήταν η μεγαλύτερή σας επιτυχία και ποια η μεγαλύτερή σας αποτυχία;
Αυτό που έχω προαναφέρει θεωρώ και τη μεγαλύτερη μου επιτυχία, δηλαδή το πώς χειρίστηκα την απότομη μετάβαση της ηγεσίας το 2013 και μέσα από την κρίση.  Τώρα μιλώντας για αποτυχία, δεν αισθάνομαι ότι βίωσα κάτι ιδιαίτερα έντονο που να επηρεάσει την επιχειρηματική μου σταδιοδρομία. Αγωνίζομαι καθημερινά για να μην έχω αυτή την αποτυχία.
 
«Με τον αδελφό μου είμαστε δεμένοι»
Πώς είναι η συνύπαρξη με συγγενείς σε μια οικογενειακή επιχείρηση και στην προκειμένη με τον αδελφό σας, έχοντας κατά νου και το γνωστό ρητό «με τον συγγενή σου να φας και να πιεις αλλά να αφήσεις τα αλισβερίσια κατά μέρος»;
Σε μια οικογενειακή επιχείρηση, η συνύπαρξη συγγενών είναι αναπόφευκτη, επομένως μπορεί να μην έχεις δυνατότητα πολλών επιλογών.  Με τον αδελφό μου έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και είμαστε πολύ δεμένοι.  Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο αφού έχουμε και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι και ένα από τα δυνατά όπλα στην επιτυχία μας. Αναμφίβολα, σε οικογενειακές κυρίως επιχειρήσεις, η συνύπαρξη συγγενών απαιτεί υψηλό βαθμό υπευθυνότητας από όλους τους εμπλεκόμενους.  Αν από μόνοι τους δεν καταφέρουν να βρουν την αρμονία στον χώρο εργασίας, μπορούν να απευθυνθούν σε ειδικούς για θέματα οικογενειακών επιχειρήσεων ώστε να καθοριστούν άλλοι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται. Ευτυχώς στην περίπτωση μας δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Κρίνοντας πάντως εκ του αποτελέσματος, πετύχατε να διευρύνετε σημαντικά τον κύκλο εργασιών της εταιρείας σας. Ο επόμενος στόχος σας ποιος είναι;
Ο επόμενος μας στόχος είναι ο πλήρης εκμοντερνισμός της εταιρείας μας στις εσωτερικές της διαδικασίες και στα logistics, η εισδοχή νέων ικανών στελεχών για να πλαισιώσουν τη διεύθυνση, όπως και η βελτίωση σε πολλούς τομείς. Αισθανόμαστε πως αυτό θα είναι το εφαλτήριο για μεγαλύτερες επιτυχίες.  Νιώσαμε πως με την προηγούμενη μας κατάσταση, είχαμε υπερβεί τα όρια μας. Δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε άλλο.
 
Σχεδόν διπλασιάστηκε η εταιρεία
Πώς βιώσατε ως εταιρεία την περίοδο της οικονομικής κρίσης, πόσο σας επηρέασε με δεδομένο το ντόμινο που ακολούθησε και πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα μια πενταετία μετά στον τομέα σας;
Η οικονομική κρίση βρήκε την εταιρεία ευτυχώς σε μια καλή οικονομική κατάσταση ώστε να αντέξει την φουρτούνα και να μην κλονιστεί. Παρόλο που η γενική οικονομική κατάσταση επηρέασε αρνητικά και εμάς, βρήκαμε τρόπο να αυξήσουμε τις πωλήσεις ακόμη και το 2013! Από κει και πέρα, με κάποιες σημαντικές στρατηγικές και δυναμικές κινήσεις, η εταιρεία απογειώθηκε κυριολεκτικά στα επόμενα χρόνια. Από τότε, αυξήσαμε το προσωπικό μας κατά 110 άτομα και σχεδόν διπλασιάσαμε τον κύκλο εργασιών!
 
Απέχουμε πολύ από την ηλεκτροκίνηση
Εισερχόμαστε δειλά-δειλά σε νέα εποχή στον τομέα της αυτοκίνησης με την ηλεκτροκίνηση να βρίσκεται προ των πυλών. Πώς αξιολογείτε τα δεδομένα στην Κύπρο συγκρίνοντας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Η Κύπρος δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεχθεί την ηλεκτροκίνηση. Προς τι η ύπαρξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων όταν η χώρα μας ακόμη παράγει ηλεκτρισμό με καύσιμη ύλη;  Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε για την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο.  Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, η ηλεκτροκίνηση δεν θα εφαρμοστεί μαζικά τόσο σύντομα για πολλούς και διάφορους λόγους. Τονίζω την λέξη μαζικά. Στην Κύπρο θα αργήσει ακόμη περισσότερο.

Πόσο θα επηρεάσει τον δικό σας τομέα, αυτόν των ανταλλακτικών;
Για τα επόμενα 10-15 χρόνια, δεν αναμένουμε να επηρεάσει τον δικό μας τομέα στην Κύπρο.  Από κει και πέρα, σίγουρα θα επηρεαστεί, αλλά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να διαμορφωθούμε ανάλογα. 

Θεωρείται επαρκή τα κίνητρα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής; Και τι κατά την άποψή σας πρέπει να γίνει περαιτέρω;
Δεν θεωρώ επαρκή τα κίνητρα διότι οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ακόμη αρκετά ψηλές, σε σημεία που αποθαρρύνουν τον καταναλωτή. Η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη. Θα χρειαστούν χρόνια. Πρώτα από όλα, θα πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να έχουμε όφελος από την ηλεκτροκίνηση ως χώρα. Πρέπει να υπάρχει μια συνολική και μακροπρόθεσμη στρατηγική και όχι απλά μεμονωμένα κίνητρα για μεμονωμένες ενέργειες.

Πόσο χρόνο εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί για να περάσουμε ολοκληρωτικά από το συμβατικό στο εναλλακτικό όχημα (είτε πρόκειται για υβριδικό είτε για ηλεκτρικό);
Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.  Το υβριδικό θα το δούμε πολύ πιο σύντομα.  Το έχουμε ήδη, αλλά αποτελεί λιγότερο του 1% του στόλου της Κύπρου. Ίσως σε 25-30 χρόνια να καταφέρουμε να περάσουμε ολοκληρωτικά στο εναλλακτικό όχημα.  Όχι πιο πριν.

Πέραν από τον τομέα των ανταλλακτικών δραστηριοποιείστε και σε αυτόν των ελαστικών, ο οποίος είναι καθ’ όλα ανταγωνιστικός. Ποιο είναι το κλειδί για να μπορέσεις να επιβιώσεις και πολύ περισσότερο να πετύχεις όταν υπάρχει μεγάλη προσφορά;
Πετυχαίνει αυτός που πλαισιώνει τον επαγγελματία (το συνεργείο) και γίνεται ο στρατηγικός του συνεργάτης. Τα συνεργεία ελαστικών είναι αυτά που θα σε προωθήσουν κατά κύριο λόγο. Αν τα συνεργεία αυτά έχουν κίνητρο και όφελος, θα σε βοηθήσουν να πετύχεις. Το να απευθύνεσαι απλά στον τελικό καταναλωτή, δεν είναι αρκετό.
 
 
Να θυμάσαι από πού ξεκίνησες
Επιχειρηματίας γεννιέσαι, γίνεσαι ή ισχύουν και τα δυο;
Νομίζω ισχύουν και τα δύο. Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει κάποιος συνδυασμός των δύο. Μόνο το ένα δεν είναι αρκετό.

Ποια είναι η κυριότερη συμβουλή που σας άφησε παρακαταθήκη ο πατέρας σας και τι συμβουλή θα δίνατε εσείς με τη σειρά σας σε ένα νέο επιχειρηματία;
Να είσαι τίμιος και ανθρώπινος με τους συνεργάτες σου και το προσωπικό σου.  Ο κόσμος έχει κριτήριο και εκτιμά.  Να παραμένεις ταπεινός ακόμη και στις μεγαλύτερες σου επιτυχίες και να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες και ποιοι σε στήριξαν.

Πόσο σημαντικό είναι για σας οι σχέσεις σας με το προσωπικό σας; Τι κίνητρα τους παρέχετε για να βελτιώνουν την απόδοσή τους;
Για μένα προσωπικά, οι σχέσεις με το προσωπικό είναι υψίστης σημασίας. Το ευσυνείδητο προσωπικό είναι ίσως το πιο δυνατό όπλο στην επιτυχία. Τα κίνητρα δεν μπορεί να είναι μόνο χρηματικά. Ο σεβασμός, η εκτίμηση, η αναγνώριση και η επιβράβευση είναι κάποια από τα κίνητρα που προσφέρουμε για να κερδίσουμε το προσωπικό και το φέρουμε μαζί μας.
 
Η ισορροπία το μυστικό
Μπορεί τελικά ένας άνθρωπος και δη επιχειρηματίας να ισορροπήσει καριέρα και προσωπική ζωή ή είναι μύθος;
Με τεράστια συνειδητή προσπάθεια μπορεί, βεβαίως.  Όμως δεν είναι καθόλου εύκολο.  Ό,τι κάνεις θα έχει κάποιο τίμημα, είτε στην προσωπική σου ζωή, είτε στην επαγγελματική.  Αλλού κερδίζεις και αλλού χάνεις.  Επομένως, το καλύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να ελαχιστοποιήσεις το τίμημα.  Να έχεις δηλαδή όσο δυνατόν καλύτερη ισορροπία της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Εσείς έχετε ελεύθερο χρόνο; Και πώς επιλέγετε να περνάτε τις στιγμές αυτές;
Έχω βέβαια και προσπαθώ πολύ γι’ αυτό. Και κυρίως τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Μέσα στην εβδομάδα θα πάω στο γυμναστήριο, όπως και έξω για φαγητό με καλή παρέα κάποια βράδια. Τα Σαββατοκύριακα κάνω πολλά και διάφορα, όπως να βρεθώ για καφέ με φίλους, να πάω μια βόλτα με ένα από τα αυτοκίνητα μου των οποίων είμαι λάτρης, να πάω στο γήπεδο και να παρακολουθήσω την αγαπημένη μου ομάδα, να κάνω ποδηλασία ή τρέξιμο.

Τι σημαίνει για σας χαλάρωση και ποια θέση έχει στη ζωή σας;
Το θέμα χαλάρωση και ξεκούραση είναι εξαιρετικής σημασίας. Ο κάθε άνθρωπος, όχι μόνο πρέπει να βρίσκει τρόπο να ξεκουράζεται και να χαλαρώνει, αλλά αποτελεί υποχρέωση του να το κάνει. Πόσο μάλλον ένας επιχειρηματίας σε μια οικογενειακή επιχείρηση, όπου τόσοι άλλοι άνθρωποι εξαρτώνται από αυτόν. Οφείλει να κάνει το κάθε τι που διασφαλίζει την σωματική, ψυχική και πνευματική του υγεία. 
 
Στιγμές χαλάρωση στο COHIBA
Αγαπημένες συνήθειες… Μια από τις αγαπημένες μου στιγμές χαλάρωσης είναι συντροφιά με ένα καλό ποιοτικό πούρο. Το πούρο το καπνίζεις όταν χαλαρώνεις και όχι σε στιγμές άγχους και έντασης.  Εκείνη την ώρα, ηρεμείς, σκέφτεσαι, αναπολείς και κάνεις την αυτοκριτική σου. Αποτελεί μια από τις αγαπημένες μου απολαύσεις με την οποία χαλαρώνω πάντοτε με μέτρο και δεν σκοπεύω να αλλάξω. Στιγμές χαλάρωσης και Cohiba Atmosphere Nicosia πάνε μαζί.