60 Κύπριοι που διαπρέπουν στο εξωτερικό (pics)

Κάποιοι γεννήθηκαν στο εξωτερικό με γονείς με καταγωγή από την Κύπρο. Άλλοι αποφάσισαν να ανοίξουν τα φτερά τους στο εξωτερικό για ένα καλύτερο αύριο.

Διαβάστε ακόμα:
K. Πατσιά: Σε νέα εποχή η Coca-Cola HBC Κύπρου
Δεν μειώνονται άλλο οι πλαστικές σακούλες

Κάποιοι είναι αυτοδημιούργητοι και κάποιοι άλλοι ανέλαβαν τα ηνία της οικογενειακής τους επιχείρησης. Άλλοι και συγκεκριμένα δύο πρόσωπα είναι ξένοι που απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα.
 
Κοινός παρονομαστής όλων είναι η αναγνώριση της δουλειάς του στο εξωτερικό παρά το ότι για κάποιους (δύο πρώην Διοικητές της Κεντρικής) επικρίθηκε έντονα το έργο που επιτέλεσαν στην Κύπρο.

Το InBusinessNews έπειτα από έρευνα επέλεξε και σας παρουσιάζει 60 Κύπριους, 52 άντρες και 8 γυναίκες που διαπρέπουν στο επαγγελματικό και επιχειρηματικό στίβο σε χώρες όπως Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Νορβηγία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Ελβετία Αυστραλία, ΗΠΑ, ΗΑΕ και Κατάρ.

Η παρουσίαση γίνεται με αλφαβητική σειρά:
 
Αναλυτικα:
 
1-4) ΟΙ 4 ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΗΣ AVOCARROT
 

Τέσσερα νέα παιδιά από την Κύπρο είδαν τους κόπους και τις θυσίες τους να ανταμείβονται, με την ένταξη τους σε μια πολυεθνική εταιρεία. Ο Κωνσταντίνος Χρίστου, ο Γιώργος Ηρακλέους, ο Γιώργος Μακκούλης και ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου, φίλοι από το κολέγιο και τον στρατό, λίγο πριν πατήσουν τα 30 τους το 2016 κατάφεραν και πούλησαν την Avocarrot στην Glispa Global Group έναντι 20 εκατ. δολαρίων. Η συγκεκριμένη συμφωνία άλλαξε τα δεδομένα για την εταιρεία τους, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του mobile advertising με ειδίκευση στη native διαφήμιση, καθώς πλέον εντάσσεται σε μια ένα δίκτυο με παρουσία σε περισσότερες από 180 χώρες με συνεχή εξέλιξη, καθώς η Glispa με έδρα το Βερολίνο συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του INC. 500 και μόνο τυχαία εταιρεία δεν είναι. Παράλληλα αλλάζει η ζωή τους, όχι όμως και ο τρόπος που δουλεύουν και παθιάζονται με αυτό που κάνουν.
 
5) ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ MIT

Ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1962. Σπούδασε οικονομικά και μαθηματικά στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology – M.I.T.). Το 1985 του απονεμήθηκαν δύο πτυχία, ένα στα οικονομικά και ένα στα μαθηματικά. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο M.I.T. στα οικονομικά. Το 1990 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα στα Οικονομικά αφού ολοκλήρωσε τη διατριβή του σε θέματα μακροοικονομίας και διεθνούς οικονομικής. Από το 1990 μέχρι το 2007 εργάστηκε στο Συμβούλιο Διοικητών του Ομοσπονδιακού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (Board of Governors of the Federal Reserve System) που είναι η Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. Από το 2007 μέχρι το 2012 διετέλεσε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έπειτα από το διορισμό του από τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο. Μετά τη λήξη της θητείας του μέχρι σήμερα είναι καθηγητής στο Massachusetts Institute of Technology
 
6) ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥ ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ HELLAS DIRECT

Ο Αιµίλιος Μάρκου, συνιδρυτής και Executive Director της Hellas Direct, έχει πάνω από 18 χρόνια εµπειρίας σε trading και insurance services operations. Είναι απόφοιτος του Manchester University στο Computer Science (1993) και κάτοχος Masters in Actuarial Sciences and Finance από το London Business School. Εργάστηκε σε Goldman Sachs, McKinsey και πιο πρόσφατα στην Barclays, ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής οµάδας ασφαλίσεων.
 
7) ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΔΡΕΑΔΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ TEMENOS

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι κάτοχος Master’s in Εngineering από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και qualified chartered accountant του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά από εμπειρία στις εταιρείες KPMG και PepsiCo στα τέλη της δεκαετίας του '80 και του '90, ο Ανδρέας Ανδρεάδης προσχώρησε στην εταιρεία τραπεζικών λογισμικών συστημάτων Temenos το 1999 ως chief financial officer. Ανέλαβε τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου το 2003 και το 2012 διορίστηκε εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Από την ένταξή του στην εταιρεία, το προσωπικό αυξήθηκε από τα 150 στα 8.000 και πλέον άτομα. Η Temenos έχει την έδρα της στη Γενεύη, διαθέτει περισσότερα από 65 γραφεία παγκοσμίως και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης από το 2001. Σήμερα μετρά πάνω από 3.000 πελάτες σε περισσότερες από 150 χώρες. O κ. Ανδρεάδης παρέλαβε φέτος το τιμητικό βραβείο BMW Εxcellence Award: Κύπριος Επαγγελματίας / Επιχειρηματίας που διαπρέπει στο εξωτερικό, στα IN Business Awards 2019.

8) ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΣΕΦ

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης είναι διακεκριμένος σεφ με μεσογειακές ρίζες και ένα αστέρι Michelin στο καταστατικό του, ενώ είναι συνιδιoκτήτης της Maison Mavrommátis, μίας αλυσίδα εστιατορίων και delicatessen καταστημάτων με βάση τη Γαλλία. Φιλοδοξία του είναι πάντα η απεικόνιση και αποκάλυψη των γεύσεων και των μυρωδιών της Μεσογείου.Η Maison Mavrommátis μέσω της ιδεολογίας της οικογένειας Μαυτομμάτη, της γενναιοδωρίας και της γεύσης τού να μοιράζεσαι, έχει δημιουργήσει μια αυθεντική και αναμφισβήτητη μαγειρική ταυτότητα, αναμειγνύοντας την ελληνική κουζίνα στον κόσμο της αγάπης για το φαγητό και αποκαλύπτοντας προϊόντα άγνωστα στο γαλλικό κοινό. Με την επιτυχία του, η Maison Mavrommátis έχει γίνει υπογραφή στη χώρα αυτή.

9) ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ THE ABILITY GROUP
 

Ο Ανδρέας Παναγιώτου έχει καταφέρει να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες στον κλάδο του real estate, ενώ αποτελεί και πρόεδρο του "The Ability Group", διαθέτοντας πλήθος ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το όνομά του φιγουράρει στον κατάλογο με τους 200 πλουσιότερους ανθρώπους της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ είναι πολύ γνωστός και για το ευρύ φιλανθρωπικό του έργο. Οι γονείς του είναι πρόσφυγες από τη Μεγαλόνησο και άνοιξαν στεγνοκαθαριστήρια στο Λονδίνο, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
 
10) ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ STAKIS HOTEL GROUP

Ο Άνδρος Στάκης, με καταγωγή από τον Κάτω Δρυ της ορεινής Λάρνακας, συνεχίζοντας την επιχείρηση του πατέρα του Reo - ο οποίος απεβίωσε το 2001 - είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Stakis Hotel Group. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της σημαντικό αριθμό ξενοδοχείων και εστιατορίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η περιουσία του σήμερα φθάνει τα €50 εκ.
 
11) ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΤΖΟΥΛΛΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ DOLLY DIMPLE’S


Γεννήθηκε το 1944 στο Πέρα Χωριό Νήσου. Σήµερα είναι ιδιοκτήτης 90 εστιατορίων σε ολόκληρη τη Νορβηγία, µε την επωνυµία Dolly Dimple’s. Έχει ανακηρυχθεί επιχειρηµατίας της χρονιάς στα βραβεία της KPMG Νορβηγίας το 2004. O ίδιος δεν ξεχνά τις ρίζες του και επισκέπτεται την Κύπρο 4 φορές τον χρόνο, κυρίως για να παίξει γκολφ στο Aphrodite Hills, όπου τα τελευταία χρόνια διατηρεί οικία.
 
12) ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ EXECUTIVE DIRECTOR HELLAS DIRECT


Ο Αλέξης Πανταζής, συνιδρυτής και Executive Director της Hellas Direct, έχει 13 χρόνια εµπειρίας στα χρηµατοοικονοµικά. Εργάστηκε σε εταιρείες όπως οι Goldman Sachs, Credit Suisse First Boston και Boston Consulting Group. Έχει λάβει υποτροφίες από τα ιδρύµατα Fulbright και British Chevening - Robert & Diane Levy Fellow. Είναι κάτοχος πτυχίου BA (Hons) / MA (Cantab) στα Οικονοµικά από το Πανεπιστήµιο του Cambridge και ΜΒΑ από το Wharton School.

13) AΝΤΡΙΑ ZΑΦΕΙΡΑΚΟΥ  Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ∆ΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η Άντρια Ζαφειράκου, που εργάζεται στο κοινοτικό σχολείο του Άλπερτον στο Μπρεντ του Ηνωµένου Βασιλείου, κέρδισε το 2018 το βραβείο Global Teacher του Varkey Foundation, που θεσπίστηκε το 2015 για να αναδείξει το επάγγελµα του δασκάλου και να ενθαρρύνει τους καλύτερους. Χαρακτηρίστηκε ως «φαινόµενο δασκάλας και αρχηγού, που καθοδηγείται από ηθική και µια παθιασµένη επιθυµία να δίνει σε κάθε µαθητή στο σχολείο της τον κόσµο». Οι κριτές την ενέκριναν για το ετήσιο Βραβείο Παγκόσµιου ∆ασκάλου του ιδρύµατος Varkey µετά από ακρόαση σχετικά µε το πώς τα πηγαίνει µε τις οικογένειες στη διαφορετική της κοινότητα. Στην περιοχή όπου διδάσκει, οµιλούνται 130 διάλεκτοι, οπότε προκειµένου να συνεννοείται µε τους µαθητές έχει µάθει αρκετές φράσεις και χαιρετισµούς σε άλλες γλώσσες, ενώ πολλές φορές επισκέπτεται τα παιδιά και στο σπίτι τους ώστε να ενισχύσει τους δεσµούς τους µε το σχολείο.

14) ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
 

O Αντώνης Κλεάνθους είναι ιδιοκτήτης της Barnet F.C. από το 1994 μέχρι και σήμερα.  Ο ισχυρός άντρας της Barnet F.C., γεννήθηκε από Κύπριους γονείς το 1966 στο Finsbury Park του Βόρειου Λονδίνου, πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στο Highgate και σπούδασε μηχανικός οχημάτων σε κολέγιο του Waltham Forest. Όντας από μικρός φιλόδοξος, κυνήγησε τα όνειρα του και κατάφερε σχετικά νωρίς να ξεκινήσει μια εταιρεία τηλεπικοινωνίας με το όνομα NAG Telecom.Αυτή η εταιρεία ήταν μόνο η αρχή για τον Kleanthous, καθώς ακολούθησαν αρκετές βραβεύσεις στον τομέα της βιομηχανίας αλλά στη συνέχεια και η εμπλοκή του πλέον με άλλα αντικείμενα. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή του ανήκουν περισσότερες από 30 εταιρείες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη που ασχολούνται με ακίνητα, αναψυχή, ιατρική και φυσικά με το ποδόσφαιρο.
 
15) ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΦΙΤΗ CFO UBS ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ


Η Γεωργία Παφίτη είναι σήµερα οικονοµική διευθύντρια της ελβετικής τράπεζας UBS στο Λουξεµβούργο και περιφερειακή οικονοµική διευθύντρια της UBS για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Είναι πολύτεκνη µάνα µε τέσσερα παιδιά και συνδυάζει µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καριέρα µε την οικογένειά της. Όπως εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξή της, έχει χτίσει τη ζωή και την καριέρα της πάνω σε µια βάση αρχών που πιστεύει ότι ισχύουν τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελµατική σταδιοδροµία ενός ατόµου, άνδρα ή γυναίκας. 

16) ΓΙΑΚΙΡ ΓΚΑΜΠΑΪ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ AROUNDTOWN SA
 

Ο κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου ισραλινής καταγωγής Yakir Gabay κατέχει το 40,3% της γερμανικής εταιρείας ακινήτων Aroundtown SA, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η Aroundtown SA διαχειρίζεται εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη και κατέχει μερίδιο 38% στην Grand City Properties, η οποία κατέχει 86.000 διαμερίσµατα στη Γερμανία. Προηγουμένως, ο Gabay διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας της Bank Leumi, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ισραήλ. Ο τόπος κατοικίας του είναι το Λονδίνο. Η περιουσία του εκτιμάται στα $3,7 δισ.

17) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΚΑΣ CEO ZELA SHIPPING CO LTD
Η πορεία του στη ναυτιλία ήταν προδιαγεγραμμένη μιας που προϋπήρχε η οικογενειακή επιχείρηση Zela Shipping Co Ltd. Ο Γιώργος Μούσκας γεννήθηκε στο Λονδίνο, το 1953. Ο πατέρας του Κυριάκος καταγόταν από την Αμμόχωστο και η μητέρα του Ζέλα από τη Λευκωσία. Η εταιρεία Zela Shipping Co ειδικεύεται στη διαχείριση πλοίων μεταφοράς βαρέων φορτίων και από το 1992 εξειδικεύεται αποκλειστικά στη διαχείριση των μεγαλύτερου είδους πλοίων μεταφοράς που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Αθήνα και Κύπρο και σήμερα ελέγχει πλοία άνω των 1.2 εκατομμυρίων τόνων τα οποία φέρουν την κυπριακή σημαία.Από το 2014 τα κύρια γραφεία της Zela Group βρίσκονται στη Λεμεσό, κάτω από την επωνυμία Olympia Ocean Carriers.

18) ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΠΠΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΠΡΙΤΖ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟΜΕΤΟΧΟ

Τον πρώτο μετανάστη δήμαρχο απέκτησε μετά από 811 χρόνια ο δήμος του Κέμπριτζ στη Βρετανία και μάλιστα Κύπριο, τον Γιώργο Πίππα με καταγωγή από το χωριό Παλιομέτοχο της επαρχίας Λευκωσίας.Ο επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος υπερψηφίστηκε το 2017 από την ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου της γνωστής πανεπιστημιούπολης σε πρώτο πολίτη του Κέμπριτζ.
 
19) ΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

Ο Δάκης Ιωάννου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1941. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήµιο Κορνέλ, κατέχει µεταπτυχιακό από το Πανεπιστήµιο Κολούµπια και ανακηρύχθηκε διδάκτορας Αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήµιο της Ρώµης. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων σύγχρονης τέχνης, η οποία περιλαµβάνει έργα διεθνών δηµιουργών που δραστηριοποιούνται µετά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο και κινούνται σε όλο το φάσµα της σύγχρονης τέχνης.

20) ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ MANAGING PARTNER MOORE STEPHENS

Είναι managing partner της Moore Stephens την οποία ίδρυσε στην Ελλάδα το 1963. Για 40 χρόνια και πλέον η εταιρεία συνεχίζει κάτω από την ίδια διοίκηση. Η Moore Stephens είναι από τα πρώτα διεθνή λογιστικά γραφεία που έφτασαν στην Ελλάδα και κατέκτησε την πρώτη θέση στην εξυπηρέτηση ναυτιλιακών εταιριών. Παραμένει η πρωτοπόρος εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών στη ναυτιλία μέχρι σήμερα.
 
21) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΟΠΠΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΟΝΕFINESTAY

Ο Δημήτρης Ζόππος είναι Κύπριος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας στο Λονδίνο. Πριν ιδρύσει την onefinestay το 2009, ήταν ιδρυτής της GradFutures και συνιδρυτής της GF-X, της κορυφαίας πλατφόρμας εμπορικών αερομεταφορών, η οποία του απέφερε £50 εκ όταν αποκτήθηκε από την Descartes.Προηγουμένως, ο κ.Ζόππος ήταν σύμβουλος στην McKinsey & Co. όπου ειδικεύτηκε στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ήταν συνεργάτης στην Παγκόσμια Τράπεζα.
 
22) ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΛΙΒΕΡΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ LIVERAS YACHTS

Ο 61 ετών Διονύσιος Λιβέρας και η οικογένειά του έχουν περιουσία που πλησιάζει τα €250 εκ. Πρόκειται για το γιο του Ανδρέα Λιβέρα, που δολοφονήθηκε στη Βομβάη το 2008. Έχει συμφέροντα σε ακίνητη περιουσία, ζαχαροπλαστική και ενοικιάσεις κρουαζιεροπλοίων.  Συγκεκριμένα, είχε στην κατοχή του από το 1992 μέχρι το 2006 την εταιρεία Laurens Patisseries, την οποία πώλησε το 2006 για €150 εκ στην ισλανδική Bakkavor, ενώ του ανήκει η εταιρεία Liveras Yachts.
 
23) ΘΙΟ ΠΑΦΙΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ PAPHITIS RETAIL GROUP

Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1959 και σε ηλικία 9 ετών ακολούθησε την οικογένεια του ως μετανάστης στο Λονδίνο. Σε ηλικία 16 ετών εγκατέλειψε το σχολείο, λόγω δυσλεξίας, και άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος καταθέσεων στην εταιρεία Lloyds στο Λονδίνο. Συνειδητοποίησε πολύ γρήγορα ότι οι καταθέσεις δεν ήταν το φόρτε του, αποχώρησε και εργάστηκε σε εταιρία με ελβετικά ρολόγια, όπου και ανακάλυψε το πάθος του για το λιανεμπόριο. Μέσα από τη λιανική, αναβίωσε τις τύχες αξιόλογων high street εταιρειών όπως Ryman, Partners the Stationers, Stationery Box, La Senza, Contessa Lingerie και πιο πρόσφατα, το σπίτι και τον κήπο στην εταιρεία Robert Dyas. Επιπλέον, την άνοιξη του 2011 ξεκίνησε συνεργασία με τη πολυβραβευμένη μάρκα εσωρούχων Boux Avenue. Το 2015 Theo ίδρυσε την Paphitis Retail Group Theo και στη λίστα των προϊόντων της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, τα χαρτικά Ryman την Robert Dyas και τη Boux Avenue. 
 
24) ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ PROPERCORN

Η αρχή έγινε το 2009 όταν η Κασσάνδρα αποφάσισε πως η δουλειά που έκανε στο χώρο της διαφήμισης δεν την εξέφραζε και το πτυχίο της νομικής έμοιαζε σαν να μην ήταν γραφτό να αξιοποιηθεί. Η Κάσσανδρα πάντα ενδιαφερόταν για την επιχειρηματικότητα και αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα σνακ που δεν θα θυσιάζει ούτε την γεύση αλλά ούτε και την υγεία του καταναλωτή, στα 25 εγκατέλειψε τη δουλειά της για να φτιάξει τη δική της εταιρεία. Μερικά χρόνια μετά την ίδρυση της, τα προϊόντα της Propercorn είναι διαθέσιμα στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και σε άλλες 8 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους και η Κύπρος. Η ProperCorn» πουλάει κάθε μήνα 3 εκατ. πακετάκια του γνωστού σνάκ σε 14 χώρες της Ευρώπης.
 
25) ΚΛΕΛΙΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΟΧΟΣ EASYJET

Η Κλέλια Χατζηιωάννου με εκτιμώμενη περιουσία $1,2 δισ. είναι δισεκατομμυριούχος χάρη στο μερίδιό της στην αεροπορική εταιρεία easyJet, που ίδρυσε ο αδελφός της, Στέλιος. Είναι κάτοχος ακίνητης ιδιοκτησίας αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως στο Μονακό, την Κύπρο, την Αθήνα και το Λονδίνο. Κατέχει επίσης μια συλλογή έργων τέχνης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε τα τελευταία 20 χρόνια. Ζει στο Μονακό και είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας.
 
26) ΚΥΠΡΟΣ ΤΣΕΝΤΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ WADE ADAMS

Ο Κύπρος Λάμπρου Τσέντας, είναι ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Wade Adams (Middle East) Ltd. Οι δραστηριότητές του κ. Τσέντα επικεντρώνονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ και καλύπτουν όλο το φάσμα των κατασκευαστικών εργασιών, με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα υποδομής που αφορούν δρόμους, γέφυρες, μεγάλες οικιστικές μονάδες και συνάμα αποχετευτικές, υδροδοτικές, μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Ο Κύπρος Τσέντας, κατάγεται από τον Καραβά, από το 1975 και για μια δεκαετία εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός στην Κύπρο, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόσφατα έγινε γνωστό πως με την αποκλειστική δωρεά ύψους €5 εκατ. της οικογένειας Κύπρου και Έλενας Τσέντα κτίστηκε το νέο οίκημα του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου το οποίο στεγάζει όλες τις υπηρεσίες του Συνδέσμου και το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα».

27) ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΥΠΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΛΟΣ GSA

O Κυριάκος Λουπής είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs Asset Management (GSAM). Είναι επικεφαλής του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και της ομάδας Ενεργειακών και Υποδομών στο Fundamental Equity. Ο Κυριάκος Λουπής προσχώρησε στην Goldman Sachs το 2009. Διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος το 2010 και συνεργάτης το 2014.Πριν από την είσοδό του στην εταιρεία, ο εργάστηκε στην Lehman Brothers από το 2000 έως το 2009. Ο κ. Kyri πήρε πτυχίο Οικονομικών από το London School of Economics and Political Science το 1993 και MBA από το Harvard Business School το 2000.

28) ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΡΙΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ PWC ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Κυριάκος Ριρής είναι ορκωτός ελεγκτής, µέλος του Σώµατος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών της Ελλάδας, ενώ κατέχει και τους αντίστοιχους επαγγελµατικούς τίτλους της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου. Τα προηγούµενα χρόνια διετέλεσε επικεφαλής του τµήµατος συµβουλευτικών υπηρεσιών και του τµήµατος ελεγκτικών υπηρεσιών καθώς και Deputy Territory Senior Partner της PwC και ακολούθως πρόεδρος του ∆.Σ. της εταιρείας στην Ελλάδα. Σήµερα είναι πρόεδρος του ∆.Σ. της εταιρείας Frigoglass, που είναι ένας από τους παγκόσµιους ηγέτες στην αγορά επαγγελµατικών ψυγείων (ICM) και ο βασικός προµηθευτής στον τοµέα γυάλινης συσκευασίας στις αγορές υψηλής ανάπτυξης της δυτικής Αφρικής.
 
29) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ LONDON BUSINESS SCHOOL

Ο Κωνσταντίνος Μαρκίδης είναι καθηγητής Στρατηγικής και επιχειρηματικότητας και κατέχει την έδρα Στρατηγικής Ηγεσίας Ρόμπερτ Βάουμαν στο London Business School. Είναι καθηγητής στο London Business School από τον Αύγουστο του 1990. Ο καθηγητής σπούδασε στο Boston University και αργότερα στο Harvard Business School.  Σήμερα, υπηρετεί στα συντακτικά συμβούλια αρκετών ακαδημαϊκών εντύπων αλλά και Διοικητικό Συμβούλιο του Strategic Management Society. Υπήρξε fellow του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός μεταξύ 1999-2003 και την περίοδο 2012-2013.Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό βιβλίων σε θέματα στρατηγικής και καινοτομίας ανάμεσα τους τα best selling: All the Right Moves: A Guide to Crafting Breakthrough Strategy, Fast Second και Game-Changing Strategies: How to Create new Market Space in Established Industries by Breaking the Rules.
 
30) ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΓΥΡΙΔΗΣ SENIOR MEMBER AMD

 

Ο δρ Κώστας Αργυρίδης είναι Senior Member of Technical Staff της πολυεθνικής εταιρείας Advanced Micro Devices (AMD). Φοίτησε στη Β΄ Τεχνική και Επαγγελµατική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λεµεσού από το 1995 µέχρι το 1998, στον κλάδο Ηλεκτρολογίας µε ειδίκευση στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Η επαγγελµατική του εκπαίδευση τον οδήγησε στην απόκτηση Πτυχίου Πληροφορικής και Επιστήµης Υπολογιστών από το Moscow Power Engineering Institute - Technical University. Κατέχει επίσης µεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Επιστήµη και Μηχανική των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από το University of Bristol, στο Ηνωµένο Βασίλειο. Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστηµονικός συνεργάτης σε πολλά πανεπιστήµια, όπως το Georgia Tech στην Ατλάντα, τα πανεπιστήµια Bristol, Cambridge και Warwick στο Ηνωµένο Βασίλειο και το Universitat Politecnica de Catalunya στην Ισπανία.
 
31) ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ GAVRIELIDES FOODS FILOS

Ο Κύπριος με καταγωγή από την Λάρνακα Λευτέρης Γαβριηλίδης διακρίνοντας την αγάπη των Φινλανδών για τη μεσογειακή διατροφή αποφασίζει να συστήσει μία εταιρεία για να προμηθεύει τις μεγάλες υπεραγορές και τα εστιατόρια της χώρας με ελλαδικά και κυπριακά προϊόντα.  Mε το πέρασμα των χρόνων διαφάνηκε ότι η επιχειρηματική του διορατικότητα τον δικαίωσε στο έπακρον καθώς σήμερα η εταιρεία του με την επωνυμία Gavrielides Foods Filos θεωρείται  πρωτοπόρος στην προμήθεια μεσογειακών προϊόντων στην Φινλανδία έχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Στην ναυαρχίδα των προϊόντων της εταιρείας που βρίσκονται σε όλες τις υπεραγορές και τα μεγάλα εστιατόρια της Φινλανδίας βρίσκονται το χαλλούμι και η φέτα, σάλτσες και ελαιόλαδα με τις επωνυμίες Filos και Royal. Στην γκάμα των προϊόντων που προσφέρουν βρίσκονται κυπριακές και ελλαδικές μπύρες, κρασιά και γιαούρτια. Η εταιρεία συνεργάζεται με γνωστές εταιρείες της Κύπρου και της Ελλάδος όπως ΚΕΟ, Δωδώνη, Μπουτάρης, Kanaki, ΜΕΒΓΑΛ και Mythos.
 
32) ΜΑΡΙΤΣΑ ΛΑΖΑΡΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ LAZARI INVESTMENTS

Η Μαρίτσα Λαζαρή γεννήθηκε το 1943 στο χωριό Δορά στην επαρχία Λάρνακας και ήταν σύζυγος του αείμνηστου Κρις Λαζαρή. Η περιουσία της υπολογίζεται στα €2,5 δις. Σήμερα μαζί με τα τρία της παιδιά ηγείται της εταιρείας που έκτισε ο σύζυγος της. Ζει μόνιμα στο Λονδίνο και διακρίνεται για το φιλανθρωπικό της έργο.

33) ΜΙΛΤΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ CEO DOLPHIN CAPITAL

Ο Μίλτος είναι ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners.Η Dolphin είναι επενδυτικός όμιλος που ιδρύθηκε το 2004, με εξειδίκευση στο τουριστικό real estate.Από το 2005, η Dolphin έχει αντλήσει και διαχειρίζεται ίδια κεφάλαια σχεδόν €1.2 δισ. μέσω των διαφόρων επενδυτικών εταιριών της και έχει εκτελέσει επενδύσεις σε 8 χώρες. Το μεγαλύτερο επενδυτικό όχημα της Dolphin μέχρι σήμερα είναι η Dolphin Capital Investors (DCI).H Dolphin είναι ιδιοκτήτης και κατασκευαστής ολοκληρωμένων world-class θερέτρων, όπως το Amanzoe στην Ελλάδα και το Amanera στην Δομινικανή Δημοκρατία. Το τελευταίο θέρετρο υπό κατασκευή είναι το One&Only Kéa Island, το οποίο αναμένεται να θέσει νέα πρότυπα υπερ-πολυτελών θερέτρων στα νησιά των Κυκλάδων.

34) ΝΙΚ ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ CEO PRUDENTIAL CORPORATION ASIA
 
O Νικ Νικάνδρου έχοντας χρηματοοικονομικό υπόβαθρο και βαθιά γνώση του ομίλου διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της Prudential Corporation Asia τον Ιούλιο του 2017. Η Prudential είναι ένας από τους κορυφαίους παρόχους ιατρικής ασφάλισης στην Ασία, με πάνω από πέντε εκατομμύρια πελάτες και εισπράξεις από ασφάλιστρα άνω των 800 εκατ. λιρών το 2017.Ο Nικ ξεκίνησε την καριέρα του στην PwC. Πριν από την προσχώρησή του στην Prudential, εργάστηκε στην Aviva, όπου κατείχε ορισμένους ανώτερους οικονομικούς ρόλους.

35) ΝΙΚΟΛ ΠΕΤΑΛΙΔΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ WALL STREET
 
Η Ελληνοαµερικανίδα διακεκριµένη δηµοσιογράφος είναι κόρη της Κύπριας Φανής Πεταλλίδη, ιδρύτριας και εκδότριας της ιστορικής εφηµερίδας ΠΡΩΙΝΗ. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεµβρίου του 1971 και αποφοίτησε από το Buckley Country Day School το 1985 και από το The American University το 1993. Εργάστηκε στο FOX Business και πέρα από την πρωινή ωριαία της εκποµπή στο κανάλι, κάθε µεσηµέρι σε ζωντανή σύνδεση από το χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης µεταφέρει το κλίµα της Wall Street. Στο FOX Business Network εργάζεται από τον Σεπτέµβριο του 2007, ενώ προηγουµένως εργαζόταν στην τηλεόραση του Bloomberg, όπου έκανε ρεπορτάζ σε καθηµερινή βάση για την πορεία των χρηµατιστηριακών δεικτών και των αγορών εµπορευµάτων των ΗΠΑ.
 
36) ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ FOURWAYS MALL

O Νικόλας Γεωργίου είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας The Georgiou Group Property Developers, η οποία έχει στη φαρέτρα της ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στη Νότιο Αφρική, το Fourways Mall, που περιλαμβάνει 170 καταστήματα.
 
37) ΝΙΚΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ CEO COAST AND HILLS DEVELOPMENTS

O Νικόλας Ιωάννου γνωστός ως "Ρούντι" είναι Κύπριος επιχειρηματίας με την εκτιμώμενη καθαρή του περιουσία να φτάνει  τα 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρία. Από 1991 δραστηριοποιείται στην κατασκευή γιοτ και ταχύπλοων όπως επίσης και στον τομέα ανάπτυξης γης. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος διαφόρων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Coast and Hills Developments.  Έχει επενδύσεις σε ξενοδοχεία, οικιστικούς πύργους και μαρίνες. 
 
38) ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ HELLENIC SEAPLANES

Xρειάστηκαν 7 ολόκληρα χρόνια στην Eλλάδα των μνημονίων και των «γραφειοκρατικών αγκυλώσεων» για την «επανεκκίνηση» του project της λειτουργίας των 120-140 υδατοδρομίων (άρα και της έναρξης των πτήσεων υδροπλάνων) στην χώρα, από το 2013 και μέχρι την υπερψήφιση του σχετικού (και βελτιωμένου εκ νέου) νομοσχεδίου από την ελληνική βουλή. Ο Κύπριος Νικόλας Χαραλάμπους είναι Πρόεδρος και CEO της Hellenic Seaplanes και πιστώνεται σε προσωπικό επίπεδο το μεγαλύτερο, ίσως, μερίδιο της επιτυχίας ενός πολυετούς αγώνα, ο οποίος χρειάσθηκε πολύ υπομονή και επιμονή. Tο project του που υπόσχεται να μεταμορφώσει την Eλλάδα σε «Mαλδίβες της Eυρώπης» και να αλλάξει ριζικά τον «χάρτη» των μεταφορών, αρχίζει να αποκτά «σάρκα και οστά».

39) ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ GROUP EMERGING MARKETS NIELSEN

Mε την επιστροφή του στην Κύπρο από τις ΗΠΑ το 1986, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, άρχισε την καριέρα του στο Κέντρο Ερευνών Μέσης Ανατολής (ΚΕΜΑ). Ακολούθως έφυγε για μερικά χρόνια στο εξωτερικό, επέστρεψε πάλι το 1995 στην Κύπρο και στο ΚΕΜΑ και όταν αυτό αποκτήθηκε από τη Nielsen, το 2011, εντάχθηκε στην ομάδα της. Με το νέο καθεστώς εργάστηκε σε διάφορα πόστα και το 2013 έφυγε για το Ντουμπάι, όπου ανέλαβε καθήκοντα managing director για Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική και Πακιστάν. Τον Απρίλιο του 2016 προήχθη στη σημερινή του θέση, οδηγώντας την ανάπτυξη της εταιρείας σε 64 χώρες και καλύπτοντας γεωγραφικά την Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιανατολική Ασία. 

 
40) ΝΤΕΜΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ DEEPMIND
 


Το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο Dan David 2020 στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης απέσπασε ο ελληνοκυπριακής καταγωγής διακεκριμένος ερευνητής, Ντέμης Χασάπης, Ο Χασάπης κέρδισε το βραβείο από κοινού με τον επιστήμονα Amnon Shashua, συνιδρυτή και CEO της Mobileye.Αναγνωρισμένος ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, νευροεπιστήμονας και επιχειρηματίας, ο Ντέμης Χασάπης ξεκίνησε από παιδί-θαύμα στο σκάκι και πέτυχε να γίνει σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην ηλικία των 17 ετών. Ο κ. Χασάπης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ερευνών τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, η οποία έχει αναπτύξει ένα λογισμικό που μπορεί να κερδίσει τον άνθρωπο στο περίπλοκο κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι Go. Η εταιρεία αποκτήθηκε το 2014 από την Google.
 
41-42) ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΙΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ SOCRATIS SHOES

Το ζεύγος Ιωαννίδη είναι ιδιοκτήτες της αλυσίδας καταστημάτων Socrati Shoes, ενός ιδιαίτερου γνωστού και ποιοτικού brand στην αφρικανική ήπειρο και ιδιαίτερα στο Johannesburg της Νοτίου Αφρικής. Ο κ. Ιωαννίδης έχει καταγωγή από τη Γαλάτα και η κ. Ιωαννίδου την Ορμήδεια. Η αλυσίδα Socrati Shoes δραστηριοποιείται στον κλάδο πώλησης υποδημάτων, τσαντών και αξεσουάρ για άνδρες και γυναίκες. Εισάγει υποδήματα από Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία και Βραζιλία. Η εταιρεία έχει σήμερα παρουσία στο Γιοχάνεσμπουργκ στην πλατεία Nelson Mandela, στο εμπορικό κέντρο Hyde Park, στο εμπορικό κέντρο Cedar Square και στο εμπορικό κέντρο Brooklyn Mall στην Πρετόρια. Τέλος, διαθέτει και κατάστημα Outlet, το οποίο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο World Wear έξω από το Beyers Naude Drive.

 
43) ΜΠΡΕΤ ΠΑΛΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ISA ΚΑΙ LF HOLDINGS

Ο κυπριακής καταγωγής Brett Πάλος, ηλικίας 45 χρόνων, είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ISA µε έδρα το Bradford. Η εταιρεία ασχολείται µε την πώληση µελανιών για εκτυπωτές στο Ηνωµένο Βασίλειο. Παράλληλα είναι ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρείας LF Holdings. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται στα €90 εκατ.
 
44) ΞΕΝΙΟΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΙΔΡΥΤΗΣ PEOPLEPERHOUR

Η πλατφόρμα PeoplePerHour που ίδρυσε το 2008 επιτρέπει σε freelancers κάθε ειδικότητας να βρίσκουν δουλειές, οι οποίες ανατίθενται από άλλους freelancers ή μικρές εταιρείες. Ήδη έχει ξεπεράσει το ένα εκατ. μέλη και μέσω αυτής έχουν ολοκληρωθεί εργασίες αξίας άνω των 120 εκατ. δολαρίων. Έχει γραφεία σε Λονδίνο, Αθήνα και Νέα Υόρκη. Το νέο του project, το DeskDonkie, επιτρέπει το ταχύτατο outsourcing τυποποιημένων εργασιών γραφείου.
 
45) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΔΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ LYRA FILMS

Ο κ. Γιαννούδης γεννήθηκε στο Βουνί το 1935. Αυτή τη στιγμή είναι ιδιοκτήτης 10 αιθουσών cinema, με την επωνυμία LYRA FILMS, σε όλη την Αυστραλία. Επιπλέον, από το 1985 και εντεύθεν δημιούργησε τη Video Star, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της πέραν των 1.000 ελληνικών ταινιών.

46) ΠΑΝΟΣ ΔΑΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

 

Ο Πάνος Δανός γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1968. Σήμερα κατέχει τα ηνία στην εταιρεία Δανός και Συνεργάτες, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα βρίσκεται και στο ΔΣ του RICS Ελλάς.

 
47) ΠΑΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 
Ο Πανίκος Δημητριάδης γεννηθείς στις 19 Ιανουαρίου του 1959 στη Λεμεσό της Κύπρου, είναι Κύπριος οικονομολόγος, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο του Λέστερ και επίτιμο μέλος της ακαδημίας κοινωνικών επιστημών (FAcSS). Την περίοδο 3η Μαΐου 2012- 10η Απριλίου 2014 διετέλεσε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το RePEc, ανήκει στο 2% των κορυφαίων οικονομολόγων της Ευρώπης. Το ακαδημαϊκό έργο του Δημητριάδη εστιάζει στη σχέση μεταξύ των οικονομικών και της ανάπτυξης καθώς επίσης στην παραγωγικότητα του δημόσιου και ιδιωτικού κεφαλαίου.

48) ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ACUPAP PROPERTIES
 


Ο Παύλος Θεοδοσίου γεννήθηκε στη Ζιµπάµπουε από Κύπριους γονείς το 1963. Σήµερα κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου στην Acucap Properties µε έδρα το Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, η οποία είναι δηµόσια εταιρεία στον τοµέα των ακινήτων, µε περιουσιακά στοιχεία €800 εκατ. Από το 2008 είναι επίσης ο CEO του Sycom Property Fund Limited.
 
49) ΠΟΛΥ ΓΙΩΤΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΩΤΗΣ

Μετά από τον θάνατο του Χρήστου Γιώτη, που ήταν επικεφαλής της εταιρίας, το 2006, η Κύπρια χήρα του, Πόλυ, σήκωσε στους ώμους της το τεράστιο βάρος της καθοδήγησης της νέας γενιάς της ελλαδικής πολυεθνικής.Με «όπλο» και τη μόρφωσή της (μετά από την αποφοίτησή της από το Αθηναϊδειο Γυμνάσιο Θηλέων της Λεμεσού, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Αθηνών και τελειοποίησε τα γαλλικά και τα ιταλικά της), είχε ήδη αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στην εταιρία, στους τομείς της επικοινωνίας και της δημιουργίας νέων προϊόντων.Έτσι, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, με την καθοδήγησή της, η Γιώτης δεν υπέκυψε στις «σειρήνες», όπως έγινε με άλλες εταιρίες του ευρύτερου κλάδου τροφίμων, να «παραδοθεί» στους ξένους ομίλους, φοβούμενη τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών.

50) ΠΟΛΥΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΙΔΡΥΤΗΣ POLYAR TANKERS

Ο Πόλυς Χατζηιωάννου είναι Κύπριος δισεκατομμυριούχος, κυρίως λόγω των μετοχών του στην EasyJet, μια αεροπορική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον αδελφό του Στέλιο Χατζηιωάννου. Είναι γιος του Λουκά Χατζηιωάννου. Ο Χατζηιωάννου κατέχει τη Polyar Tankers, μια ναυτιλιακή εταιρεία με περίπου 20 δεξαμενόπλοια. Έχει την έδρα της στο Μονακό, και κατέχει περισσότερες από το 50 ιδιοκτησίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρη, της Ελλάδας και της Ινδίας. Το 2001 παντρεύτηκε τη Ρόζμαρι Ζούδρου, έχουν δύο παιδιά και ζουν στο Μονακό.

 
51) ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΙΔΡΥΤΗΣ «THE MONEY SOURCE»
 
Ο μεγαλομέτοχος της Ομόνοιας Σταύρος Παπασταύρου μετανάστευσε από την Κύπρο στην Αμερική για να ξεκινήσει καριέρα στα κτηματομεσιτικά. Το 1997, δημιούργησε την εταιρεία «The Money Source» ως ένας μεσίτης υποθηκών στην Νέα Υόρκη. Σήμερα, η εταιρεία είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους, ιδιωτικούς δανειολήπτες που έχουν άδεια σε εθνικό επίπεδο. Κάτω από την ηγεσία του η εταιρεία ξεκίνησε μια πλατφόρμα εξυπηρέτησης δανείων μέσω διαδικτύου, την SIME «Servicing Intelligence Made Easy», η οποία παρέχει αναφορές και διαφάνεια σε πραγματικό χρόνο. Αυτό το διαδικτυακό πρόγραμμα αναγνωρίζει ότι το χαρτοφυλάκιο εξυπηρέτησης περιλαμβανομένων των δανειοληπτών, είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο μιας επιχείρησης που πρέπει να καλλιεργείται σε πραγματικό χρόνο.

52) ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΙΔΡΥΤΗΣ ACCORD
 
Με περιουσία £140 εκατομμυρίων ο Στέλιος Στεφάνου γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Οι γονείς του κατάγονται από το Κτήμα και την Πέγεια στην Πάφο και  έφτασαν στην Αγγλία για σπουδές όπου και παρέμειναν.Το 2007 πώλησε την εταιρεία Accord, για £180 εκατομμύρια ενώ ασχολέιται με το φιλανθρωπικό του ίδρυμα το οποίο βοηθά νέους και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη καθώς και την επιστημονική έρευνα.

53) ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ EASY GROUP

Ο Στέλιος έγινε ευρύτερα γνωστός για τη δημιουργία της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους easyJet το 1995, σε ηλικία μόλις 28 ετών. Το 2000, η εταιρεία που έφερε την επανάσταση στις ευρωπαϊκές αεροπορικές μεταφορές, εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου – παραμένοντας ο ίδιος και η οικογένεια του οι μεγαλύτεροι μέτοχοι με ποσοστό σχεδόν 37%. Ο Στέλιος διατηρεί τα δικαιώματα της ονομασίας 'easy' (συμπεριλαμβανομένης της easyJet) στην ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων, easyGroup, με έδρα το Μονακό και το Λονδίνο. Από τότε έχει επεκταθεί σε νέους τομείς - όλοι αφιερωμένοι στο να προσφέρουν στους καταναλωτές την αρχή της εταιρείας «more value for less» ή «περισσότερη αξία με λιγότερο τίμημα». 
 
54) ΤΖΟΝ ΠΑΛΑΙΟΜΥΛΙΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ BEATTHATQUOTE

 

O John Παλαιοµυλίτης γεννήθηκε πριν από 52 χρόνια. Σήµερα είναι ιδιοκτήτης και πρόεδρος της εταιρείας BeatThatQuote, η οποία προσφέρει λύσεις στους καταναλωτές για υποθήκες, δάνεια και τραπεζικούς λογαριασµούς, βάσει σύγκρισης τιµών και ανάλογα µε τα ατοµικά τους χαρακτηριστικά. Η υπηρεσία σύγκρισης των τιµών προσφέρεται δωρεάν και τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από εισαγωγικά τέλη που καταβάλλουν οι φορείς παροχής υπηρεσιών. Η περιουσία του κ. Παλαιοµυλίτη υπολογίζεται στα €60 εκατ.

55) ΤΖΟΝ ΦΡΕΝΤΡΙΚΣΕΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ

Ο Τζόν Φρέντρικσεν γεννήθηκε στο "Eidsvoll" της Νορβηγίας, ένα προάστιο του Όσλο, στις 10 Μαΐου του 1944. Είναι ναυτιλιακός μεγιστάνας πετρελαίου, με τον μεγαλύτερο στόλο πετρελαιοφόρων.  Πέρα από τις δραστηριότητές του στη ναυτιλία και στον τομέα των υδρογονανθράκων, διατηρεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο, ενώ πρόσφατα επένδυσε $350 εκατ. στη Norwegian Air. Η αυτοκρατορία του 73χρονου John Fredriksen περιλαμβάνει πετρελαιοφόρα, μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις γεώτρησης. Ζει στο Λονδίνο, ενώ είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας και διαβατηρίου από το 2004.

 
56) ΤΖΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ «THE YIANΝIS GROUP»
 

H πρώτη του επαφή με τον τομέα των ακινήτων έγινε το 1985 στην ηλικία των 20 ετών όταν ο κ. Χριστοδούλου αγόρασε ένα στούντιο διαμέρισμα για 27 χιλιάδες στερλίνες και επένδυσε γύρω στις 10 χιλιάδες για να το ανακαινίσει και σε διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών προχώρησε την πώληση του, πράξη που όπως ο ίδιος ανέφερε του απέφερε κέρδος 25 χιλιάδες. Στον όμιλο του «The Yianis Group» περιλαμβάνονται κτήρια οικιστικής, ξενοδοχειακής (London Marriott West India Quay Hotel, Four Seasons Hotel Canary Wharf, Hilton κ.α.), εμπορικής χρήσης, αλλά και αναψυχής. Πέραν της επιτυχημένης επιχειρηματικής του πορείας ο Τζον Χριστοδούλου είναι αρκετά ενεργός σε φιλανθρωπικά έργα. Έχει ιδρύσει το Yianis Christodoulou Foundation και είναι ο πρόεδρος του Jubilee Sailing Trust τόσο στο Μονακό όσο και στην Κύπρο.
 
57) ΦΡΙΝΤΑ ΙΟΡΔΑΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ FREDA IORDANOUS COMPANY


Η κα Ιορδάνους γεννήθηκε πριν από 70 χρόνια στη Λεμεσό. Σήμερα είναι ιδιοκτήτρια της Freda Iordanous Company, μίας εκ των πρωτοπόρων εταιρειών στον χώρο του fashion designing με έδρα το Τορόντο του Καναδά, με διάσημους πελάτες σε ΗΠΑ και Καναδά. Παράλληλα, η εταιρεία της κέρδισε διαγωνισμούς για τις αποκλειστικές στολές εταιρειών, όπως η Canada 3000, η Air Canada, η First Air Elizabeth Arden, CN Tower, Shiseido Canada, Mary Kay Cosmetics και πολλές άλλες, ενώ έχει χαρακτηριστεί –όχι αδίκως- ως designer επιλογής της κυβέρνησης του Καναδά και της κυβέρνησης του Οντάριο. Στη χώρα μετακόμισε το 1971 με τον σύζυγό της Δήμο, δημιουργώντας το πρώτο της κατάστημα το 1974, έκτασης 8.000 τ.μ., στην fashion district του Τορόντο.

 

58) ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΙΔΡΥΤΗΣ IVNEL REAL ESTATE
 

Ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, είναι ιδρυτής της Invel Real Estate, και κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα πάνω του με την έντονη επενδυτική του δραστηριότητα σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2019 είχε βραβευθεί στα IN Business Awards με το BMW Excellence Award: Κύπριος επαγγελματίας/Επιχειρηματίας που Διαπρέπει στο Εξωτερικό. Ο ίδιος, αξιοποιώντας την εμπειρία της εργασίας του στην Deutsche Bank, το 2013 πήρε χτην απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία της δικής του επιχείρησης. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Invel, η οποία σήμερα εξειδικεύεται σε επενδύσεις και διαχείριση ακίνητης περιουσίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 
59) ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ABERCROMBIE & FITCH

Γεννήθηκε το 1963 στο Λονδίνο από πατέρα µε καταγωγή από την Κύπρο. Υπηρέτησε µέχρι το 2014, και για 28 χρόνια, στην πασίγνωστη βρετανική αλυσίδα καταστηµάτων NEXT, όπου έφθασε µέχρι τη θέση του γενικού διευθυντή. Σήµερα είναι πρόεδρος των αµερικανικών αλυσίδων ένδυσης Abercrombie & Fitch και Abercrombie Kids, µε έδρα το Οχάιο των ΗΠΑ. Η εταιρεία της οποίας είναι σήµερα πρόεδρος, είχε κατά την περυσινή χρονιά κύκλο εργασιών πέραν των €400 εκατ.
 
60) ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥΛΛΑΪΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ POULLAIDES CONSTRUCTION COMPAN


Ο διοικητικός ηγέτης της ομάδας της Αμμοχώστου ίδρυσε το 2002 την «Poullaides Construction Company (Cyprus) Ltd» στο Μπαχρέιν – δραστηριοποιείται κυρίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Μ. Βρετανία. Η εταιρεία δημιούργησε δεκάδες έργα, όπως εμπορικά κτίρια, οικιστικά, σταθμούς καυσίμων, εργοστάσια και κλειστά γήπεδα. Ο Χρήστος Πουλλαΐδης αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή το 1974, ενώ ακολούθησε σπουδές πολιτικού μηχανικού στην Αγγλία.