€1,1 εκατ σε 6 μήνες για σχέδιο στέγασης ορεινών και ακριτικών Περιοχών

Σε διαδικασία αναπροσαρμογής του στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών που τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιουνίου 2019, βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Διαβάστε ακόμα:
Moneyval: Απόλυτη δικαίωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα
Δ. Αλετράρης: Ναι, μας ενδιαφέρει το Κρατικό Λαχείο (video)

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, το μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε κυρίως από ενδιαφερόμενους για τις ακριτικές περιοχές αλλά και κατόπιν αιτήματος για διεύρυνση των κοινοτήτων που εμπίπτουν σ’ αυτό, δόθηκαν οδηγίες για αναπροσαρμογή του, μέσα στο 2020, πριν δηλαδή από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στα τέλη του τρέχοντος χρόνου (31 Δεκεμβρίου 2020).
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το InBusinessNews:

  • Για τις ακριτικές περιοχές έχουν ληφθεί 69 συνολικά αιτήσεις για το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του Σχεδίου, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε €2.121.855 και από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 31 αιτήσεις, για ποσό €979.855. Έχουν απορριφθεί 23 αιτήσεις και εκκρεμεί η εξέταση 15 αιτήσεων.
  • Για τις ορεινές περιοχές έχουν ληφθεί εννέα συνολικά αιτήσεις, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε €300.000 και από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι τέσσερις αιτήσεις, για ποσό €140.000. Έχουν απορριφθεί τέσσερις αιτήσεις και εκκρεμεί η εξέταση μίας αίτησης.
  • Το συνολικό εγκριμένο ποσό οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε €1.119.855 σε 6 μήνες

Όπως συνάγεται από τα πιο πάνω αριθμητικά δεδομένα, το Σχέδιο έχει περισσότερη απήχηση στις Ακριτικές Περιοχές και  μικρότερη στις ορεινές. Αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει λόγω της γενικότερης δυσκολίας που παρουσιάζεται για απόκτηση κατοικίας σε ορεινές περιοχές και μόνιμης εγκατάστασης οικογενειών. Την ίδια ώρα, ρόλο φαίνεται να παίζει και το γεγονός ότι την κατάθεση αίτησης θα πρέπει να συνοδεύει σχετική αδειοδότηση για κατασκευή σπιτιού, εγκεκριμένο δάνειο κ.α., διαδικασίες οι οποίες είναι χρονοβόρες.  

Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών μελετά τρόπους ώστε στο εν λόγω σχέδιο να ενταχθούν και άλλες κοινότητες αλλά και να γίνουν εκείνες οι τροποποιήσεις ώστε να επωφεληθούν κάτοικοι ορεινών περιοχών. Οι τροποποιήσεις στο σχέδιο αναμένεται να γίνουν πριν από τη λήξη της προθεσμίας του τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
 
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω σχέδιο εντάσσεται στο Νέο Πλαίσιο Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σκοπός του Σχεδίου είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση σε Ορεινές Περιοχές σε καθορισμένες κοινότητες (110) με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων και σε Ακριτικές Περιοχές, όπως πιο κάτω:

(α) Καθορισμένες περιοχές κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής στους Δήμους Λευκωσίας και  Αγίου Δομετίου.
(β) Καθορισμένες Κοινότητες και περιοχές σε Δήμους που γειτνιάζουν µε την Γραμμή Αντιπαράθεσης (Πάνω Πύργος, Κάτω Πύργος, Πηγαίνεια, Παχύαμος, Μοσφίλι, Δένεια, Μάμμαρι, Λύμπια, Ποταμιά,  Αθηαίνου, Τρούλοι, Πύλα – καθορισμένη περιοχή, Στροβίλια, Δερύνεια, Άχνα, Φρέναρος, Αχερίτου, Αυγόρου).
 
Η ενίσχυση ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (50% συνολικής δαπάνης) εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας όπως φαίνεται πιο κάτω:

  • Μονήρες άτομο μέχρι €20.000
  • Ζεύγος (οικογένεια 2 ατόμων) μέχρι €30.000
  • Οικογένεια με τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια μέχρι €35.000
  • Πολύτεκνοι (4 και άνω τέκνα)  μέχρι €40.000
  • Άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000