Moneyval: Απόλυτη δικαίωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα

Πλήρη δικαίωση των προσπαθειών του τραπεζικού τομέα καθώς επίσης και στις θυσίες στις οποίες έχει προβεί τα τελευταία 6 χρόνια, αποτελεί η έκθεση της Moneyval που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Φεβρουαρίου, αφού σε όλες τις κατηγορίες αξιολόγησης πέτυχε σχεδόν το απόλυτο άριστο.

Διαβάστε ακόμα:
Δ. Αλετράρης: Ναι, μας ενδιαφέρει το Κρατικό Λαχείο (video)

€1,1 εκατ σε 6 μήνες για σχέδιο στέγασης ορεινών και ακριτικών Περιοχών

 
Με αυτά τα αποτελέσματα, σύμφωνα με επαγγελματία του χώρου που μίλησε στο InBusinessNews, το παρόν και το μέλλον του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο περνάει σε άλλο επίπεδο που πλέον φεύγει από την αμυντική στάση που κρατούσε όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώντας να πείσει για τα μέτρα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης που εφάρμοσε αναφορικά με την αποτελεσματική καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, και περνά σε μια φάση όπου η εστίαση θα είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, η αποτελεσματική λειτουργία τους και η σημαντική, ορθολογιστική βελτίωση των αποτελεσμάτων τους.
 
Παρόλο που η πορεία του τραπεζικού τομέα ήταν απόλυτα επιτυχής, αυτή δεν ήταν και η πορεία του τομέα παροχέων διοικητικών υπηρεσιών (Administrative Service Providers) όπως και κάποιων άλλων τομέων της οικονομίας όπως αυτού των πολιτογραφήσεων (Citizenship by Investment), όπου καταγράφηκαν συγκεκριμένες αδυναμίες.
 
Η συνολική έκθεση μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρια προς ικανοποιητική αφού το σύνολο της Κυπριακής οικονομίας κρίνεται στην Τεχνική Αξιολόγηση ως πολύ καλό με μόνο τρία σχεδόν ασήμαντα σημεία από τα 40 να βρίσκει την Κύπρο ως «Μερικώς Συμμορφούμενη» με τα υπόλοιπα να την βρίσκουν ως «Συμμορφούμενη» ή ακόμα και «Ευρέως Συμμορφούμενη». Ο πιο κάτω πίνακας αντικατοπτρίζει την εικόνα της Κύπρου σε αυτή την Τεχνική αξιολόγηση και συγκρίνει τα αποτελέσματα της τόσο σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση της Moneyval που έγινε το 2013, όπως επίσης και με αυτή που έγινε στη γειτονική μας Μάλτα μόλις πριν μερικούς μήνες.
 


Όπως διαφαίνεται καθαρά, η Κύπρος βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της σε σχέση με την ανάλογη αξιολόγηση που έγινε το 2013. Επιπρόσθετα κατάγραψε κατά πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη γειτονική Μάλτα της οποίας χώρας η οικονομία έχει πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με την Κύπρο αλλά, όπως αντικατοπτρίζεται και μέσω αυτών των αποτελεσμάτων, με την Κύπρο να διαφαίνεται καθαρά ως ένα πιο συμμορφούμενο και συνεπώς με καλύτερη διακυβέρνηση κράτος από αυτό τη Μάλτας.

Στην Αξιολόγηση Αποτελεσματικότητας, που για πρώτη φορά διεξάγεται από τη Moneyval σε αυτό τον κύκλο αξιολογήσεων, παρόλο που τα αποτελέσματα δεν είναι εντελώς άσχημα, την ίδια στιγμή δεν είναι και ικανοποιητικά.

 

Από τα 11 συνολικά σημεία που αξιολογήθηκαν, η Κύπρος κατέδειξε «Μέτρια Αποτελεσματικότητα» σε 8 και μόνο σε 3 σημεία κατέγραψε «Σημαντική Αποτελεσματικότητα». Παρόλα ταύτα και σε αυτή τη νέα κατηγορία, η Κύπρος κατέγραψε καλύτερα αποτελέσματα από τη Μάλτα όπως διαφαίνεται από τον πιο πάνω πίνακα επιβεβαιώνοντας τη συγκριτική βελτιωμένη ποιότητα της αποτελεσματικότητας της Κυπριακής οικονομίας για πάταξη του οικονομικού εγκλήματος σε σχέση με τη Μάλτα.
 
Στην βάση αυτών των αποτελεσμάτων, έχουν καταγραφεί 9 συγκεκριμένα σημεία αδυναμίας που οδήγησαν σε αυτή τη βαθμολογία και την ίδια στιγμή, έγιναν 9 συγκεκριμένες εισηγήσεις από τη Moneyval για εξυγίανση τους. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, τα 9 αυτά σημεία αφορούν κατά κύριο λόγο τον τομέα παροχέων διοικητικών υπηρεσιών όπως επίσης και τη βιομηχανία ακίνητης ιδιοκτησίας και τον τομέα πολιτογραφήσεων.
 
Εάν γίνει προσπάθεια κάλυψης πίσω από το γενικό μέτριο προς ικανοποιητικό αποτέλεσμα της έκθεσης και αγνοηθούν αυτές οι 9 πολύ συγκεκριμένες προτάσεις εξυγίανσης, το αποτέλεσμα στο μεσοπρόθεσμο μέλλον θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο.
Θα πρέπει οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς που αφορούν αυτά τα συγκεκριμένα 9 σημεία να ακολουθήσουν το success story του τραπεζικού τομέα και όπως ο τομέας αυτός βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής το 2013, προχώρησε σε πλήρη αναγνώριση των αδυναμιών του και με δυσβάσταχτες θυσίες που οδήγησαν σε σημαντική μείωση μεγεθών, όπως επίσης και οργανικής καθαρής κερδοφορίας, κατάφερε να φέρει αποτελεσματικά την πολυπόθητη εξυγίανση στον τομέα πάταξης του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και τελικά να λάβει αυτά τα διαπιστευτήρια από τη Moneyval.
 
Η απλή συμμόρφωση με το γράμμα του νόμου δεν είναι αρκετή για να επέλθει η πραγματική εξυγίανση και να αλλάξουν οι αρνητικές αντιλήψεις του παρελθόντος, αλλά η εστίαση σε βέλτιστες πρακτικές επιχειρησιακής λειτουργίας και διαφάνειας, που τελικά να θέτουν το επίπεδο της συνολικής οικονομίας του τόπου μας ως μοντέλο αριστείας.