Louis: Σφραγίστηκε το deal πώλησης πέντε ελληνικών ξενοδοχείων

Την ολοκλήρωση της πώλησης και μεταβίβασης των μετοχών των εταιρειών που προέκυψαν μετά τον διαχωρισμό των πέντε πωληθείσεων ελληνικών ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων της μέσω μερικής διάσπασης, σε επενδυτικά ταμεία ακινήτων που διαχειρίζεται η Blackstone, ανακοίνωσε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου η Louis Plc, καθώς έχουν εκπληρωθεί όλοι οι προαπαιτούμεοι όροι της σχετικής συμφωνίας, ενώ έχει εξασφαλισθεί η έγκριση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στα €76,5 εκατ. το κέρδος
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Louis στο ΧΑΚ, το καθαρό τίμημα πώλησης που προέκυψε από τους ενδιάμεσους λογαριασμούς που υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, είναι €151,3 εκατ. περίπου.

Οι αγοραστές επιπρόσθετα ανέλαβαν και τον συνολικό τραπεζικό δανεισμό που αφορά τα πέντε ξενοδοχεία ύψους €27,2 εκατ., ενώ λήφθηκαν υπόψη και καθαρές υποχρεώσεις €0,1 εκατ. (δηλαδή €151,3 εκατ. + €27,2 εκατ. + €0,1 εκατ.= €178,6 εκατ.).

Σημειώνεται ότι έχει ήδη εισπραχθεί το ποσό των €143,3 εκατ., ενώ το υπόλοιπο ύψους €8 εκατ. θα καταβληθεί από τους αγοραστές εντός του 2020, με την εκπλήρωση κάποιων σχετικών όρων της συμφωνίας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, το κέρδος που σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση ημερομηνίας 9 Οκτωβρίου 2019 αναμενόταν να κυμανθεί περίπου στα €75 εκατ. διαμορφώθηκε τελικά στα €76,5 εκατ. Επιπρόσθετα έχει προκύψει λογιστικό κέρδος €3,7 εκατ. περίπου που οφείλεται στην αντιστροφή της αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω της εξαγοράς των συμβολαίων χρηματοδοτικής μίσθωσης δύο ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια του 2019, κατόπιν μεταγενέστερης συνεννόησης με τους αγοραστές και στη μείωση της καθαρής λογιστικής αξίας λόγω αποσβέσεων.

Επισημαίνεται ακόμα ότι συναφή έξοδα ύψους €2,4 εκατ. θα ληφθούν υπόψη στα αποτελέσματα του 2019 και ως εκ τούτου το τελικό λογιστικό κέρδος που θα προκύψει από την εν λόγω συναλλαγή και θα συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα του 2020 αναμένεται να ανέλθει στα €82,6 εκατ. περίπου.

Η μη ολοκλήρωση της πώλησης και μεταβίβασης των επιχειρήσεων εντός του 2019 οφείλεται στις χρονοβόρες διαδικασίες για την τελική έγκριση της μερικής διάσπασης που αποτελούσε προαπαιτούμενο της συμφωνίας, σημειώνει η Louis.

Συζητά για συνεργασία με τους αγοραστές
Σημειώνεται επίσης ότι με βάση τις πρόνοιες της συμφωνίας τα δύο μέρη διατηρούν το δικαίωμα υποβολής παρατηρήσεων επί των υποβληθέντων ενδιάμεσων λογαριασμών και ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στα πιο πάνω ποσά, οι οποίες, όμως, δεν αναμένεται να είναι ουσιαστικές. 

Διευκρινίζεται ότι η Louis Hotels θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις πωληθείσες ξενοδοχειακές μονάδες για το 2020, στα πλαίσια σχετικής σύμβασης, ενώ συζητά με τους αγοραστές το ενδεχόμενο συνεργασίας κατά τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου, με την ολοκλήρωση της πώλησης έχουν προπληρωθεί δάνεια και άλλες τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους €104 εκατ. περίπου. 

Καταληκτικά, η Louis Plc τονίζει ότι θα μελετήσει την αξιοποίηση του υπολοίπου του ποσού που εισπράχθηκε.