Καταρρέει και αυτή η προσπάθεια έλευσης φυσικού αερίου;

Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται η προσπάθεια της ΔΕΦΑ να προχωρήσει στη διαδικασία για οριστικοποίηση και υπογραφή των συμβολαίων (όπως είχαν προγραμματιστεί για 6 και 7 Νοεμβρίου) με την κοινοπραξία που έχει επιλεχθεί για τις υποδομές φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ενώ η διαδικασία εισέρχεται σε περιπέτειες μετά την αυστηρή σύσταση του Γενικού Ελεγκτή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων ΠΟΛΙΤΗΣ και ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με δική του παρέμβαση σαφώς την ακύρωση της κοινοπραξίας που επιλέχτηκε, κάτι που σημαίνει ακύρωση και αυτού του διαγωνισμού για έλευση φυσικού αερίου, αφού οι άλλοι δύο προσφοροδότες δεν εξασφάλισαν την ελάχιστη βαθμολογία, αλλά και έρευνες και απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που θέτει. Στην επιστολή του μάλιστα ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει παραλείψεις και λάθη κατά την αξιολόγηση των προσφορών. Υποστηρίζει ότι η επιλεγείσα κοινοπραξία έπρεπε να αποκλειστεί από το στάδιο της προεπιλογής και ότι ευνοήθηκε από τη ΔΕΦΑ με πρόσθετους βαθμούς, που της επέτρεψαν να προκριθεί στο επόμενο στάδιο.

Η ΔΕΦΑ θα κληθεί ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών για να υπερασπιστεί τις διαδικασίες που ακολούθησε σε σχέση με τον αποκλεισμό της ΑΚΤΩΡ από την κοινοπραξία που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό.
 
Με προσφυγή της στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών η ελληνική εταιρεία ΑΚΤΩΡ έχει ζητήσει μεταξύ άλλων προσωρινά απαγορευτικά μέτρα, ώστε η ΔΕΦΑ να μην επιτραπεί να συνεχίσει η διαδικασία και να υπογραφούν τα συμβόλαια για την κατασκευή του τερματικού αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
 
Η ΑΚΤΩΡ ήταν μέλος της κοινοπραξίας που επιλέχτηκε, μεταξύ τριών κοινοπραξιών που διεκδίκησαν το έργο. Ωστόσο, μετά την επιλογή της κοινοπραξίας που συμμετείχε ως προτιμηταίο προσφοροδότη, η ΔΕΦΑ, αποφάσισε να αποκλείσει την εταιρεία ΑΚΤΩΡ, ως συνδεδεμένη με την Helector, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο εταιρειών που αποκλείονται – λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο του ΧΥΤΑ Πάφου.
  
Η Απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, θα κρίνει και το αν και πόσο ακόμα θα καθυστερήσει η εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η ελληνική εταιρεία ΑΚΤΩΡ, έπρεπε να αποκλειστεί εξ αρχής, λόγω της διασύνδεσής της με τις αποκλεισθείσες από δημόσιες συμβάσεις εταιρείες και όχι μετά την ανάδειξη της κοινοπραξίας που συμμετείχε ως προτιμηταίου προσφοροδότη. Θέση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είναι ότι έπρεπε να αποκλειστεί η κοινοπραξία και όχι μόνο η ΑΚΤΩΡ και μάλιστα πριν ξεκινήσει το άνοιγμα των φακέλων και η αξιολόγηση. 
 
Να σημειωθεί ότι η θέση που έχει ήδη εκφράσει η ΔΕΦΑ, είναι ότι η δέουσα έρευνα για το αν πληρούσε ή όχι τις απαιτήσεις αυτές προβλεπόταν να γίνει μετά την επιλογή της κοινοπραξίας, κάτι που έγινε και οδήγησε στην απόφαση αποκλεισμού. Παράλληλα, όμως, επισημαίνεται ότι προηγήθηκε και σχετική επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
 
Ακόμα, ο γενικός ελεγκτής σημειώνει στην επιστολή του ότι διαπιστώνει πως ο ρόλος της ΑΚΤΩΡ θα ήταν σημαντικός και όχι περιορισμένος, όπως είναι η θέση του προέδρου της ΔΕΦΑ. 
 
Όπως σημειώνει καταληκτικά, η προσφορά του προτιμηταίου προσφοροδότη ήταν της τάξης των €835.794.796 και εισηγείται προς τον υπουργό Ενέργειας, προς τον οποίο επίσης κοινοποιεί την επιστολή, να ζητήσει γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα για τους χειρισμούς που θα γίνουν.