Τα 50 + οινοποιεία της Κύπρου

Η Κύπρος διαθέτει μακρά παράδοση στο καλό κρασί, με την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού να χρονολογούνται από το 4.000 έως το 2.000 π.Χ. Άλλωστε, τα ψηφιδωτά στην Κάτω Πάφο μαρτυρούν την διαδεδομένη λατρεία του θεού Διόνυσου κατά την αρχαιότητα. Μάλιστα, η λατρεία της Αφροδίτης στην Πάφο γινόταν με την συμμετοχή πολλών επισκεπτών που κατανάλωναν το «Κύπριον νάμα», γνωστή σήμερα ως κουμανταρία η οποία έγινε γνωστή και εκτός Κύπρου μετά την εγκατάσταση των Ναϊτών ιπποτών στην Κύπρο στα τέλη του 12ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα:
Ο "Σκαλιώτης" που κατέκτησε την αγορά της Φινλανδίας

ΙΝ Βusiness Marketing & Communication Guide

Στην σύγχρονη εποχή οι οικογένειες που παρήγαγαν το κρασί της χρονιάς άρχισαν να αποκτούν γνώσεις και εμπειρία με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες να δημιουργούν τα δικά τους οινοποιεία. Βάσει στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας η παραγωγή κρασιού αυξάνεται τα τελευταία χρόνια η οποία το 2017 ανήλθε στα 9,3 εκατ. λίτρα σε σχέση με 8,5 εκατ. λίτρα το 2016, ενώ η αξία της παραγωγής ήταν €25,8 εκατ. το 2017 σε σχέση με €22,6 εκατ. το 2016.


Το InBusinessNews παρουσιάζει μέσω έρευνας από το διαδίκτυο τα οινοποιεία που υπάρχουν στην Κύπρο. Η παρουσίαση γίνεται κατά επαρχία και κατά αλφαβητική σειρά.
 
Λευκωσία
ΑΗΣ ΑΜΠΕΛΗΣ

Βρίσκεται στις πλαγιές του Καλού Χωριού Ορεινής της επαρχίας Λευκωσίας.
 

ΚΥΚΚΟΣ
Βρίσκεται στα δυτικά της οροσειράς του Τροόδους και ανήκε στο Μοναστήρι του Κύκκου που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Η παραγωγή κρασιού για εμπορικούς σκοπούς άρχισε το 1993.
 


ΠΛΑΤΑΝΗΣ
Το brand, Platanis, πρωτοεμφανίστηκε το 1922, όταν ιδρύθηκε η εταιρεία από τον Χριστόδουλο Πλατάνη. Βρίσκεται στα Λατσιά.
 

ANAMA CONCEPT
Βρίσκεται στο χωριό Λυθροδόντας με ιδιοκτήτες τους Λευτέρη Μοχιανάκη και Χριστίνα Αποστόλου οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με την παραγωγή κουμανταρίας χωρίς ενδυνάμωση.
 

SANTA IRENE
Σύγχρονο οινοποιείο στο χωριό Φαρμακάς και διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα οινοποίησης και εμφιάλωσης.
 

Λάρνακα
ΚΤΗΜΑ ΔΑΦΕΡΜΟΥ

Το Κτήμα Δαφέρμου βρίσκεται στην κοιλάδα των Λευκάρων. Παράγει κρασί με την επωνυμία «Δαφέρμου» συνδυάζοντας κυπριακές και διεθνείς ποικιλίες.
 

ΚΤΗΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΔΙΑ
Βρίσκεται στον γραφικό και πανέμορφο Κάτω Δρυ. Το 2012 πραγματοποιήθηκε η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο.
 

Λεμεσός
ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΗ

Το οινοποιείο Αγία Μαύρη είναι το πρώην οινοποιείο Κοιλάνι και βρίσκεται στο χωριό Κοιλάνι. Δημιουργήθηκε στη δεκαετία του '80 και λειτουργεί υπό τους Γιάννουλα και Ιωάννη Ιωαννίδου.
 

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Το οινοποιείο Αντωνιάδης βρίσκεται στο χωριό Μαντριά και ιδρύθηκε το 1994 από τον Μάριο Αντωνιάδη.
 

ΑΡΓΥΡΙΔΗΣ - BΑΣΑ
Το οινοποιείο Αργυρίδης - Βάσα βρίσκεται στο χωριό Βάσα Κοιλανίου και διευθύνεται από τον Πάμπο Αργυρίδη με την οικογένεια του, που είναι η τέταρτη γενιά οινοποιών.
 

ΒΛΑΣΙΔΗ
Το οινοποιείο Βλασίδη βρίσκεται στο χωριό Κοιλάνι και μεταφέρθηκε στις νέες του εγκαταστάσεις το 2011.
 

ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΤΕΧΝΙΚΗ
To οινοποιείο Ι.Π ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΤΕΧΝΙΚΗ ΛΤΔ βρίσκεται στον Άγιο Αμβρόσιο και ανήνει στην Ιωάννα Παναγιώτου. Άνοιξε το 1988 και παράγει έξι διαφορετικά κρασιά.
 

ΓΕΡΟΛΕΜΟ
Το οινοποιείο κτήμα Γερόλεμο βρίσκεται κοντά στο χωριό Όμοδος και άνοιξε τις πόρτες του το 1989.
 

ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ
Το Οινοποιείο Εκφράσεις Βασιλειάδη βρίσκεται στα Χανδριά. Πέραν των τοπικών ποικιλιών το οικονοποιείο καλλιεργεί τις ποικιλίες Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Sauvignon Blanc και την ελληνική ποικιλία Ασύρτικο.
 

ΕΡΗΜΟΥΔΗΣ
Ο Κώστας Ερημούδης ακολουθώντας τις οικογενειακές του παραδόσεις στις αρχές του 1990, δημιούργησε το μικρό αλλά σύγχρονο, ιδιόκτητο οινοποιείο. Βρίσκεται μετά το αρχαίο εκκλησάκι της Αγίας Μαύρης στο δρόμο που οδηγεί στο χωριό Κοιλάνι.
 

ΖΑΜΠΑΡΤΑΣ
Το οινοποιείο Ζαμπάρτα βρίσκονται στον Άγιο Αμβρόσιο της περιοχής Τροόδους. Το οινοποιείο διευθύνεται από τον Μάρκο Ζαμπάρτα. Ο Άκης Ζαμπάρτας, πατέρας του Μάρκου, ίδρυσε το οινοποιείο το 2006 μετά από χρόνια στην οινοποιία.
 

ΖΗΝΩΝ
Το οινοποιείο Ζήνων βρίσκεται στο χωριό Όμοδος και διευθύνεται από τον Νίκο Ζήνωνα.
 

ΚΑΡΣΕΡΑΣ
Το οικογενειακό οινοποιείο Καρσεράς βρίσκεται στο χωριό Δωρός. Βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Επιφανίου του 16ου αιώνα.
 

KEO
Οινοποιείο ΚΕΟ στο Πέρα Πεδί. Αρχικά χτίστηκε από τους Βρετανούς και ο ασβεστολιθικός βράχος από τον κοντινό λόφο χρησιμοποιήθηκε ως δομικό υλικό.
 

ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ
Το οινοποιείο Κυπερούντα βρίσκεται στο χωριό Κυπερούντα της Λεμεσού. Το βραβευμένο οινοποιείο άνοιξε το 1998 και διοικείται από τον Όμιλο Photos Photiades.
 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Το οινοποιίο Κωνσταντίνου βρίσκεται στο Πέρα Πέδι. Ο Κώστας Κωνσταντίνου είναι ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου και αγοράζει σταφύλια από επιλεγμένους αμπελώνες στην περιοχή.
 

ΛΑΜΠΟΥΡΗ
Το οινοποιείο Λαμπούρη βρίσκεται στην καρδιά των Κάτω Πλατρών. Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1989 και επαναλειτούργησε το 2006.
 

 
ΛΗΝΟΣ
Το οινοποιείο Λήνος βρίσκεται στο χωριό Όμοδος. Η παραγωγή άρχισε από την κ. Ηρόδοτου το 1986. Το 1996 μαζί με τον σύζυγο της μετέφεραν το οινοποιείο στις σημερινές εγκαταστάσεις τους.


ΜΑΛΛΙΑ
Το οινοποιείο Μαλλιά βρίσκεται στο χωριό Μαλλιάς και είναι ιδιοκτησία του Ομίλου KEO. Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1928 ενώ αναστηλώθηκε το 1996.
 

ΜΕΝΑΡΓΟΣ
Το οινοποιείο Μέναργος βρίσκεται στο χωριό Μονάγρι και ιδρύθηκε το 1987. Παράγει λευκό, κόκκινο και κουμανταρία.
 

ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ
Το οινοποιείο Μονόλιθος βρίσκεται στο χωριό Πάχνα και πρόκειται για ένα οικογενειακό μπουτίκ οινοποιείο που χρησιμοποιεί μόνο τοπικά σταφύλια.
 

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
Το οινοποιείο Νικολαϊδη βρίσκεται στο χωριό Ανώγυρα. Ξεκίνησε το 1986 και σήμερα διοικείται από τον Νικόλαο Νικολαϊδη, έναν οινοποιό τρίτης γενιάς
 

ΝΙΚΟΛΕΤΤΙΝΟ
Το οινοποιείο Νικολεττίνο βρίσκεται στο χωριό Άρσος, καθιερώθηκε στη δεκαετία του ’80 και διευθύνεται από τον Γιαννάκη Αχιλλέα.
 

ΟΙΝΟΥ ΓΗ
Το οινοποιείο «Οίνου Γη» βρίσκεται στο Όμοδος, πλαισιωμένο από τους ιδιαίτερα φροντισμένους αμπελώνες του Κτήματος Βασιλειάδη.
 

ΟΛΥΜΠΟΣ
Το οινοποιείο κάνει το ξεκίνημα του το 1844 και αποτελεί το πρώτο οινοποιείο του νησιού. Το 1992 η ΕΤΚΟ δημιουργεί ένα δεύτερο οινοποιείο, το Όλυμπος στο Όμοδος με ιδιοκτήτους αμπελώνες τόσο από γηγενείς όσο και από ξένες ποικιλίες.
 

ΤΣΙΑΚΚΑΣ
Το οινοποιείο Τσιάκκας βρίσκεται στο χωριό Πελένδρι. Ο Κώστας Τσιάκκας ίδρυσε το 1988 το οινοποιείο και το διαχειρίζεται μαζί με την σύζυγό του Μαρία.
 

ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΑΣ
Το Οινοποιείο Χατζηαντώνας βρίσκεται στο χωριό Παρεκκλησιά και ανήνκει στον Θεόδωρο Χατζηαντώνη που άρχισε την εμπορική παραγωγή κρασιού το 2004.
 

MARION
Το οινοποιείο Marion βρίσκεται στο χωριό Όμοδος, ιδρύθηκε το 1992 και ανήκει στον Μάριο Ιωαννίδη.
 

VARDALIS
Το οινοποιείο Vardalis Winery βρίσκεται στο χωριό Κοιλάνι και ανήκει στον Victor Velichko.
 

YIASKOURIS
Το οινοποιείο Yiaskouris βρίσκεται στο χωριό Πάχνα και διευθύνεται από τα αδέλφια Χρήστο και Δώρο και την σύζυγο του Χρήστου Γεωργία.
 


Πάφος
ΑΒΑΚΑΣ

Το οινοποιείο Άβακας βρίσκεται στο χωριό Στατός – Άγιος Φώτιος και διευθύνεται από τον Γιάννη Ευσταθίου σε εμπορική βάση από το 1988, ενώ από το 2009 διαθέτει νέες εγκαταστάσεις.
 

ΒΑΣΙΛΙΚΟ
Το οινοποιείο Βασιλικό βρίσκεται στο χωριό Κάθικας, δημιουργήθηκε το 1993 και διευθύνεται από τα αδέλφια Ηρακλή, Γεώργιο και Γιάννη Κυριακίδη.
 

ΒΟΥΝΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Το οινοποιείο Βουνί Παναγιάς βρίσκεται στο χωριό Παναγιά της Πάφου και άρχισε τις δραστηριότητες του το 1987 από τον Ανδρέα Κυριακίδη.
 

ΕΖΟΥΣΑ
Το οινοποιείο Εζούσα βρίσκεται στο χωριό Κανναβιού ιδιοκτησίας του Μιχάλη Κωνσταντινίδη
 

ΚΑΛΑΜΟΣ
Το οινοποιείο Κάλαμος βρίσκεται είκοσι λεπτά μακριά από την πόλη της Πάφου στο κρασοχώρι Αμαργέτη και είναι ιδιοκτησίας του Νίκου Ιγνατίου.
 

ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ
Το Οινοποιείο Καμαντέρενα βρίσκεται μεταξύ των χωριών Στρουμπί και Πολέμι και είναι ιδιοκτησία του Συνεργατικού Οργανισμού Διάθεσης Αμπελουργικών Προϊόντων.
 


ΚΟΛΙΟΣ
Το οινοποιείο βρίσκεται στο χωριό Στατός – Άγιος Φώτιος, οικογενειακό οινοποιείο με υπεύθυνο στην παραγωγή κρασιού τον Μάριο Κολιό.
 

ΜΑΚΚΑΣ
Το οινοποιείο Μακκάς βρίσκεται στο χωριό Στατός – Άγιος  Φώτιος και δημιουργήθηκε από τον Ανδρέα Ψαρά.
 

ΝΕΛΙΟΝ
Το οινοποιείο Νέλιον βρίσκεται στο Πρετόρι, άνοιξε το 1996 και ανήκει στον Νεόφυτο και την Ελένη Ιωάννου.
 

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΡΡΡΟΓΙΑΤΙΣΣΑΣ
Το οινοποιείο Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας είναι ιδιοκτησία του μοναστηριού και επαναδραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή κρασιού και εμπορικοποίηση του την δεκαετία του 1980.
 

ΣΙΟΥΦΑΣ
Το οινοποιείο Σιούφας βρίσκεται στο γραφικό χωριό Κοιλίνεια.
 

ΣΤΕΡΝΑ
Το οινοποιείο Στέρνα βρίσκεται στο χωριό Κάθικας
 
 
ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗΣ
Το οινοποιείο Τσαγγαρίδη βρίσκεται στο γραφικό χωριό Λεμόνα της Πάφου. 
 

ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ
Το οινοποιείο Τσαλαπάτης βρίσκεται στο χωριό Πολέμι και είναι ιδιοκτησία του Ανδρέα Τσαλαπάτη.

ΦΙΚΑΡΔΟΣ
Το οινοποιείο Φικάρδος βρίσκεται στο χωριό Μεσόγη. Ο ιδιοκτήτης του Θεόδωρος Φικάρδος παράγει κρασί από το 1990.
 

LAGRIA
Το οινοποιείο Lagria βρίσκεται στο χωριό Σαλαμιού και ιδιοκτήτης του είναι ο Κωστάκης Αυγουστή.