Εκτάκτως στη Βουλή η συμφωνία ΣΚΤ με Altamira

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής θα τεθούν την προσεχή Δευτέρα 21 Αυγούστου τα σημαντικά ζητήματα του Συνεργατισμού. Συγκεκριμένα, θα τεθεί επί τάπητος η συμφωνία μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της ισπανικής Altamira για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και η παραχώρηση μετοχών της Τράπεζας στους πελάτες της.


 
Η Επιτροπή θα συνέλθει κατόπιν σχετικού αιτήματος του Βουλευτή του Κινήματος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη και ενδέχεται να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, μετά από αίτημα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως το θέμα του Συνεργατισμού είναι πολύ ευαίσθητο και πολύ σημαντικό και ως εκ τούτου, μετά το αίτημα του Βουλευτή Γιώργου Περδίκη για συζήτηση των εξελίξεων, μίλησε με όλα τα κόμματα, τα οποία αποδέχθηκαν την πρόσκληση, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του ζητήματος.
 
Η συνεδρία, όπως είπε ο κ. Κουλίας, είχε οριστεί αρχικά στις 18 Αυγούστου, αλλά λόγω δυσκολιών  εκ μέρους κάποιων Βουλευτών που ήθελαν να είναι παρόντες, η συνεδρία ορίστηκε για τη Δευτέρα 21 του μήνα.
 
Σχολιάζοντας το θέμα της συμφωνίας της ΣΚΤ με την Altamira για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ο κ. Κουλίας είπε πως αυτό μου επιχειρείται είναι να εφαρμοστεί μια πρακτική που «δούλεψε» στην Ισπανία, σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.
 
Όπως εξήγησε, αυτό που έγινε στην Ισπανία ήταν να πάει ένα μεγάλο αμερικανικό ταμείο και να αγοράσει τα ΜΕΔ σε μια ολόκληρη περιοχή της Ισπανίας, προσφέροντας ως δόσεις ποσά χαμηλότερα από τα ενοίκια που επικρατούσαν, ώστε οι δανειολήπτες να συνεχίσουν να μπορούν να πληρώνουν και να διατηρήσουν τις οικίες τους. Από την άλλη όμως, προχώρησαν σε εκποιήσεις ακινήτων σε αυτούς που δεν πλήρωναν. Με αυτό τον τρόπο, η μεγάλη μάζα των δανειοληπτών που δεν πλήρωναν μέχρι τότε τα δάνεια τους κατάφεραν να διατηρήσουν τα σπίτια τους.
 
Ωστόσο, σημείωσε, αν προσπαθήσουν να εφαρμόσουν αυτή την πρακτική στην Κύπρο, δεν θα πετύχουν το επιθυμητό και το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. «Είναι καιρός να μπει ένα φρένο στην όλη κατωφέρεια του συστήματος», είπε.
 
Ερωτηθείς αν η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Κουλίας είπε πως έχει υποβληθεί αίτημα για κλειστή συνεδρία από την Συνεργατική Κυπριακής Τράπεζα, όμως την απόφαση θα λάβει η Επιτροπή κατά την έναρξη της συνεδρίας. Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διεξαγωγή της συζήτησης μακριά από τα ΜΜΕ.
 
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Περδίκης είπε πως εντός του καλοκαιριού υπάρχει μια κινητικότητα στον Συνεργατισμό, ο οποίος αποτελεί κρατική περιουσία, και ως εκ τούτου η Βουλή που εκπροσωπεί το λαό, θα πρέπει να ενημερωθεί και να συζητήσει το θέμα το συντομότερο.
 
Όπως σημείωσε τα δύο μεγάλα θέματα είναι η συμφωνία με την ισπανική τράπεζα Altamira για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, και η μετοχοποίηση του Συνεργατισμού με την παραχώρηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 25% των μετοχών σε φυσικά πρόσωπα πελάτες της Συνεργατικής.
 
Για τη συμφωνία με την Altamira, όπως είπε, έχουν εκφραστεί διάφορες ανησυχίες, καθώς δεν γνωρίζουν οι δανειολήπτες τι είδους συμφωνία είναι αυτή και τι περιλαμβάνει.
 
Όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση, τη Βουλή, ως η φωνή του κυπριακού λαού, την απασχολεί και το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από πλευράς της Altamnira αλλά και η ίδια η Συνεργατική Τράπεζα. «Άρα, εμείς θα θέλαμε να ξέρουμε ποια είναι αυτή η συμφωνία», πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά τη μετοχοποίηση της Συνεργατικής και την παραχώρηση μετοχών σε πελάτες της Τράπεζας, είπε πως και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου, καθώς υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή και του Υπουργείου Οικονομικών.
 
Ερωτηθείς σχετικά με το λόγο της επίσπευσης της συζήτησης των θεμάτων του Συνεργατισμού στη Βουλή, ο κ. Περδίκης είπε πως τα θέματα αυτά επείγουν, καθώς εντός Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει η μετοχοποίηση και ενδεχομένως και η υλοποίηση της συμφωνίας με την Altamira. «Θεωρώ ότι αργήσαμε, καθώς είχα ζητήσει από τα τέλη Ιουλίου ενημέρωση και συνάντηση της Επιτροπής Οικονομικών», με τον Πρόεδρο της Αβέρωφ Νεοφύτου, σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, να εκφράζει την άποψη για συζήτηση του θέματος εντός Σεπτεμβρίου. «Η δουλειά μας τούτη είναι, όχι να κάνουμε διακοπές», είπε.
 
Η συνεδρία είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 9 το πρωί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ