Infographic: Οι αριθμοί εκπέμπουν SOS για το μεταναστευτικό

Μια νέα πραγματικότητα, η οποία τείνει να εξελιχθεί στο νούμερο ένα κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Κύπρος αποτελεί το μεταναστευτικό. Ένα τραύμα μονίμως ανοικτό και αγιάτρευτο, με τους αρμοδίους να ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις, σε μια οριακή κατάσταση που, σε καμία περίπτωση, δεν αναμένεται να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες.
 
Αποτελεί πλέον κοινό τόπο όλων, πως η κατάσταση είναι απελπιστική, όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν φτάσει στα όρια τους και το καμπανάκι κινδύνου που χτύπησε προ πολλού, αντηχεί πια σαν πολεμικές σειρήνες.
 
Άνθρωποι απεγνωσμένοι, αναζητούν στον ήλιο μοίρα, αποφασισμένοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους ελπίζοντας, όχι απλώς να επιβιώσουν, αλλά να αξιωθούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και ευημερούντες στην γη της επαγγελίας, την Ευρώπη.
 
Ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη της Ευρώπης στο μεταναστευτικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δοκιμάσθηκε και πέτυχε. Το ίδιο και της Κύπρου. Η κατάσταση, όμως έχει ξεφύγει, τα όρια έχουν ξεπεραστεί, οι αντοχές των κρατών, ειδικά της ανατολικής Μεσογείου έχουν προ πολλού λυγίσει και η Ευρώπη, που σε κεντρικό επίπεδο εναπόθεσε τις ελπίδες της στη συμφωνία με την Τουρκία, μοιάζει ανήμπορη και χωρίς διάθεση να ενσκήψει σοβαρά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ειδικά της ανατολικής Μεσογείου και δη της Κύπρου.
 
Οι αριθμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και ριζικά, η κατάσταση, που ήδη ξέφυγε, θα βγει εντελώς εκτός ελέγχου με απρόβλεπτες συνέπειες, σε ανθρωπιστικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Στην Κυπριακή Δημοκρατία κατέφυγαν, μόνο τους εννέα πρώτους μήνες του 2019, περίπου 9,500 υπήκοοι τρίτων χωρών οι οποίοι ζήτησαν άσυλο. Σε αυτούς, θα πρέπει να προστεθούν όσοι μετανάστες έλαβαν καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας ή καθεστώς πρόσφυγα, αλλά και πολύ περισσότεροι παράνομοι μετανάστες, που βρίσκονται χωρίς καμία άδεια στο νησί.
 
Η αυξητική τάση που παρουσιάζει η ροή μεταναστών, αποδεικνύει πως το πρόβλημα δεν είναι προσωρινό και αποτελεί φλέγον πολιτικό ζήτημα ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε συνεργασία με τους ομολόγους του των ευρωπαϊκών χωρών της ανατολικής Μεσογείου, προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν να δεχθούν νέες μεταναστευτικές ροές, ζητώντας λύσεις σε κεντρικό επίπεδο.
 
Η κατάσταση όπως περιγράφεται από τους αριθμούς είναι κάτι περισσότερο από τραγική. Η Κύπρος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υποδοχές παράτυπων μεταναστών κατ΄ αναλογία πληθυσμού. Συγκεκριμένα μέχρι τον Σεπτέμβριο δέχθηκε 9,500 αιτήσεις ασύλου, εκ τω οποίων περίπου δύο χιλιάδες από Σύριους.
 
Η νέα αυτή πραγματικότητα, που πλέον μεταβλήθηκε σε κανονικότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετρά αντίστοιχες πολλαπλάσιες αυξήσεις κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα το 2016 υπήρξε αύξηση κατά 55% στις αιτήσεις ασύλου, το 2017 αύξηση 70%, ενώ το 2018 αύξηση 130%. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας και αφορούν στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2019, ήδη ξεπεράστηκε ο αριθμός των αιτήσεων ολόκληρου του 2018 και πάμε για νέο ρεκόρ, που ειδικά μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, ουδείς μπορεί να υπολογίσει που θα σταματήσει.
 
Το μέγεθος της κρίσης, που βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης, φαίνεται και από το γεγονός, πως για το 2018 αναλογούσε ένας αιτητής ασύλου ανά 100 Κύπριους. Τα στοιχεία του 2019 είναι ακόμα πιο δυσοίωνα δεδομένων των μέχρι τώρα ροών, αφού αντιστοιχούν 1,8 αιτητές ανά 100 Κύπριους.
 
Η Υπηρεσία Ασύλου, έχει να αντιμετωπίσει κυριολεκτικά ένα βουνό από αιτήσεις αφού υπολογίζεται ότι εκκρεμούν πέραν των 15 χιλιάδων. Όμως, ακόμα κι αν μία αίτηση απορριφθεί, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και δυσεπίλυτη, αφού λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην έκδοση τελικών αποφάσεων από τα Διοικητικά Δικαστήρια, αλλά και των αδυναμιών που παρουσιάζονται στις διαδικασίες, τον συντονισμό, τα μηχανογραφημένα συστήματα και την στελέχωση των εμπλεκομένων τμημάτων που είναι ελλιπής, οι αριθμοί επιστροφών είναι εξαιρετικά χαμηλοί, σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων.
 
Μάλιστα, ο αριθμός αιτήσεων ασύλου μαζί με τον αριθμό των ατόμων που τους δόθηκε καθεστώς προστασίας από την Κυπριακή Δημοκρατία ξεπερνά ήδη το 3% του πληθυσμού της Κύπρου, την ώρα που ο αντίστοιχος αριθμός για την Ελλάδα, περιορίζεται στο 0,7% του πληθυσμού της. Σημειώνεται πως στον εν λόγω πίνακα με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος καταλαμβάνει την πρώτη θέση και η Ελλάδα τη δεύτερη.
 
Όσον αφορά την προέλευση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο, ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο αριθμός των Σύριων προσφύγων, στους οποίους δίδεται καθεστώς προστασίας λόγω του πολέμου που μαστίζει την γειτονική χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ιδιαίτερα ανησυχητικός, όμως, είναι ο αριθμός των Αφρικανών που φτάνουν στο νησί μας, με τους πλείστους εξ αυτών να φτάνουν είτε νόμιμα, με το καθεστώς του φοιτητή, είτε παράνομα μέσω των κατεχομένων.
 
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των ροών και της πίεσης που δέχεται η Κύπρος, αρκεί να τις αντιστοιχίσει με το μέγεθος μεγαλύτερων χωρών της Ένωσης.  Αυτές οι ροές, θα αντιστοιχούσαν στην Δανία των περίπου πέντε εκατομμυρίων πολιτών με  50 χιλιάδες αιτήσεις, στην Ελλάδα των δέκα και κάτι εκατομμυρίων με 100 χιλιάδες αιτήσεις, στην Ισπανία των 50 εκατομμυρίων με μισό εκατομμύριο αιτήσεις μεταναστών και στην Γερμανία των 80 εκατομμυρίων με 800 χιλιάδες αιτήσεις μεταναστών.

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου