ΠΑΣΥΚΑΦ: Με τον ανδρικό καρκίνο δεν παίζεις

‘Με τον ανδρικό καρκίνο δεν παίζεις'. Με αυτό το σύνθημα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) συνεχίζει για  τέταρτη συνεχή χρονιά, αυτό τον Ιούνιο, τον Μήνα Ανδρικού Καρκίνου στην Κύπρο.
 
Ο Μήνας Ανδρικού Καρκίνου (ΜΑΚ) στοχεύει στην ενημέρωση των ανδρών και στην ευαισθητοποίηση τους για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του ανδρικού καρκίνου, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου των όρχεων, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων που θα μπορούσε να αποτραπεί.
 
Φέτος, μέσα από τον Μήνα Ανδρικού Καρκίνου ο ΠΑΣΥΚΑΦ και τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΚΟ, προσφέρουν παγκύπρια, δωρεάν στους άνδρες που έχουν τον Ιούλιο τα πενηντακοστά τους γενέθλια, την πρώτη κλινική ουρολογική εξέταση τους.  Αυτή η προσφορά πραγματοποιείται με την συνεργασία της Ουρολογικής Εταιρείας Κύπρου και του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων.  
 
Σύμφωνα με το αρχείο καρκίνου Κύπρου, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες με 2198 περιστατικά για την περίοδο 2008 - 2012 αποτελώντας το 27.2% των περιστατικών ανδρικού καρκίνου.  
 
Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν επίσης 592 περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστεως στους άνδρες που αφορά στο 7.3% περιστατικών ανδρικού καρκίνου.
 
Ο καρκίνος του προστάτη με 400 και πλέον νέα περιστατικά το χρόνο στην Κύπρο που αφορά τους άνδρες άνω των σαρανταπέντε χρονών, όσο και ο καρκίνος των όρχεων που αφορά τους νέους μεταξύ 15 και 35 χρονών, θεραπεύονται όταν εντοπίζονται έγκαιρα.
 
Ο ΜΑΚ εμπίπτει στα πλαίσια του Προγράμματος Αντιμετώπισης Ανδρικού Καρκίνου που λειτουργεί ο ΠΑΣΥΚΑΦ από το 2004.  Το ‘Πρόγραμμα’ πέραν της διαφώτισης για πρόληψη και αντιμετώπιση του ανδρικού καρκίνου που παρέχει στο κοινό, ενισχύει επίσης τους ασθενείς με δωρεάν εξειδικευμένες Υπηρεσίες που περιλαμβάνουν:
Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη, 24ωρη Κατ' Οίκον Νοσηλευτική και Ανακουφιστική Φροντίδα, Φυσικοθεραπεία, Κλινικές Λεμφοιδήματος, Μεταφορά Ασθενών,  Κέντρα Στήριξης Δραστηριοποίησης και Επικοινωνίας Ασθενών, Πρόγραμμα Διακοπής του Καπνίσματος.
 
Ο Μήνας Ανδρικού Καρκίνου τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και στηρίζεται από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, την Ουρολογική Εταιρεία Κύπρου, την Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου και τον Σύνδεσμο Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων.  Μέγας Χορηγός του είναι η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ, Διαχρονικός Χορηγός η Universal Life, Χορηγός η ΕΚΟ και Υποστηρικτής η USB Bank. Χορηγός Επικοινωνίας είναι το ανδρικό περιοδικό ΜΑΝ.
Ο ανδρικός καρκίνος αποτελεί απειλή για τους άνδρες όλων των ηλικιών, ωστόσο, κατά τους ειδικούς, πρόκειται για έναν καρκίνο αντιμετωπίσιμο και με καλή πρόγνωση εφόσον αντιμετωπιστεί έγκαιρα.  Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών δεν αναζητούν θεραπεία εγκαίρως με αποτέλεσμα τη στιγμή της διάγνωσης ο καρκίνος να έχει ήδη εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος.  Είναι αδιανόητο λόγω ντροπής ή αναβλητικότητας να συμβαίνει η καθυστέρηση αυτή με δραματικά κάποιες φορές αποτελέσματα.
 
Στις ηλικίες 15 έως 35 ετών, ο καρκίνος των όρχεων είναι η πιο συχνή κακοήθης νόσος αποτελώντας την 3η κατά σειρά αιτία θανάτου σε αυτές τις ηλικίες. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένα από τα κυρίαρχα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός άνω των 50 ετών, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών και η δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.  Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος η ανάπτυξη του οποίου ευνοείται με την αύξηση της ηλικίας άνω των 65 ετών.
Με αφετηρία τον Ιούνιο 2016, ο ΠΑΣΥΚΑΦ ξεκινά ένα πλούσιο  πρόγραμμα διαφώτισης το οποίο περιλαμβάνει διανομή διαφωτιστικού υλικού όπως φυλλάδια για τον προστάτη και τους όρχεις, κάρτα αυτοεξέτασης για τους όρχεις, αφίσσες, τηλεοπτικό σποτ, ραδιοφωνικά σποτς πρόγραμμα διαλέξεων σε χώρους που περιλαμβάνουν οργανισμούς, σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, παρουσιάσεις και συνεντεύξεις από Ιατρούς στα ΜΜΕ καθώς και εκδηλώσεις για το κοινό.
 
 

Δειτε Επισης

Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Η επόμενη πανδημία πιθανόν να προκληθεί από τον ιό της γρίπης, προειδοποιούν οι επιστήμονες
Κύπριος Καθηγητής εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση με στόχο την έρευνα για τον καρκίνο
Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις του post-COVID
Στα 30-40 τα νέα περιστατικά παιδικών κακοηθειών κάθε χρόνο στο Μακάρειο
Κλινική δοκιμή νέων τεστ αίματος στο NHS για τον έγκαιρο εντοπισμό άνοιας
Άλλαξε το προσδόκιμο ζωής τα τελευταία χρόνια- «Ο Covid-19 άλλαξε τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου»
Μειώθηκαν οι αναπνευστικές λοιμώξεις στην Κύπρο-Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για γρίπη και Covid 19
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στη σκηνή και κάτω ο κακός χαμός... Ντράπηκε και η ντροπή
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μέσα στη μέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη