Τροφική δυσανεξία και ένοχες ουσίες

Στην τροφική δυσανεξία ο οργανισμός αντιδρά αρνητικά σε ορισμένες τροφές εκδηλώνοντας κάποια συμπτώματα. Πρόκειται για αντίδραση που δεν σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά οφείλεται είτε σε κάποια συστατικά τροφίμων είτε σε κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού (π.χ. να αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά κάποιων τροφών). Τις περισσότερες φορές πάντως ο μηχανισμός δεν είναι απολύτως κατανοητός.
 
Οι ένοχες ουσίες
 
Το γάλα και η λακτόζη, η γλουτένη των σιτηρών, τα συντηρητικά και τα πρόσθετα είναι τα συστατικά που ενοχοποιούνται για τροφικές δυσανεξίες.
 
-Η δυσανεξία στη λακτόζη, που περιέχεται στο γάλα και σε ορισμένα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, προκαλείται από την ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση, το οποίο παράγεται από το λεπτό έντερο και διασπά τη λακτόζη. Διακρίνεται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Η πρωτογενής δεν είναι πολύ συχνή και εμφανίζεται μετά τη γέννηση με σοβαρή διάρροια, ενώ η δευτερογενής είναι πιο συχνή και εκδηλώνεται ανά πάσα στιγμή μετά την ηλικία των 3 ετών, όταν η λακτάση αρχίζει να μειώνεται.
-Η δυσανεξία στη γλουτένη αφορά μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου και σχετίζεται με μια σύνθετη ανοσολογική αντίδραση. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, τη βρώμη και το κριθάρι και οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.
-Η δυσανεξία στα πρόσθετα τροφίμων αφορά κυρίως τα τεχνητά χρώματα (π.χ. ταρτραζίνη, θειώδη άλατα), τα ενισχυτικά γεύσης και μυρωδιάς (γλουταμινικό νάτριο - MSG) και τα συντηρητικά κρεάτων (νιτρικά άλατα).
 
Τα συμπτώματα
 
Η δυσανεξία παρουσιάζει πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, δυσπεψία, διάρροια, πονοκεφάλους, ημικρανίες, φαγούρα και ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Ειδικότερα, στην κοιλιοκάκη τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι τυμπανισμός, διάρροια και απώλεια βάρους.
 
Πηγή: onmed
 

Δειτε Επισης

Η επόμενη πανδημία πιθανόν να προκληθεί από τον ιό της γρίπης, προειδοποιούν οι επιστήμονες
Κύπριος Καθηγητής εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση με στόχο την έρευνα για τον καρκίνο
Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις του post-COVID
Στα 30-40 τα νέα περιστατικά παιδικών κακοηθειών κάθε χρόνο στο Μακάρειο
Κλινική δοκιμή νέων τεστ αίματος στο NHS για τον έγκαιρο εντοπισμό άνοιας
Άλλαξε το προσδόκιμο ζωής τα τελευταία χρόνια- «Ο Covid-19 άλλαξε τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου»
Μειώθηκαν οι αναπνευστικές λοιμώξεις στην Κύπρο-Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για γρίπη και Covid 19
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στη σκηνή και κάτω ο κακός χαμός... Ντράπηκε και η ντροπή
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μέσα στη μέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Αυξητική Στήθους: Μύθοι και πραγματικότητες