Η ασπαρτάμη οδηγεί σε μειωμένο σωματικό βάρος, υποστηρίζει η ΔΕΓ

Κανένας μηχανισμός μέχρι στιγμής δεν εξηγεί τους ισχυρισμούς ότι η ασπαρτάμη μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους στους ανθρώπους.
 
Ο μηχανισμός που προτείνεται από τους ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και υποστηρίζει ότι η ασπαρτάμη πιθανώς δεν προωθεί την απώλεια βάρους, δεν είναι βάσιμος από βιολογική σκοπιά, τονίζει η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών.

Αντίθετα, υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους που υποστηρίζουν το χρήσιμο ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη, στη μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη και την απώλεια βάρους, όταν χρησιμοποιούνται στη θέση της ζάχαρης ως μέρος ενός προγράμματος μείωσης βάρους.

Η νέα δημοσίευση στο Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism ισχυρίζεται ότι το προϊόν διάσπασης της ασπαρτάμης, η φαινυλαλανίνη, παρεμβαίνει στη δράση ενός ενζύμου το οποίο έχει φανεί ότι εμπλέκεται στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου. Ωστόσο, αυτό που οι συγγραφείς παραλείπουν να αναφέρουν στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, είναι ότι η φαινυλαλανίνη είναι στην πραγματικότητα ένα κοινό αμινοξύ που βρίσκεται εκ φύσεως στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και άλλα προϊόντα διατροφής.

Η ασπαρτάμη είναι ένα μόριο με αρκετά απλή δομή. Αποτελείται από ένα διπεπτίδιο που περιέχει 2 αμινοξέα, το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη. Μετά την λήψη της από το στόμα, η ασπαρτάμη πέπτεται και διασπάται γρήγορα στα βασικά της συστατικά και σε μικρή ποσότητα μεθανόλης. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τόσο το ασπαρτικό οξύ όσο και η φαινυλαλανίνη έχουν την ίδια μορφή με εκείνη που έχουν όταν απορροφώνται από τον οργανισμό προερχόμενα από πηγές φυσικών τροφίμων όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι, η ποσότητα φαινυλαλανίνης που προέρχεται από τη διάσπαση της ασπαρτάμης είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που λαμβάνεται από πολλές άλλες φυσικές πηγές της διατροφής. Για παράδειγμα, συγκεκριμένα για τη φαινυλαλανίνη, τα 100 g κοτόπουλου παρέχουν 12,5 φορές μεγαλύτερη πρόσληψη φαινυλαλανίνης από ένα light αναψυκτικό.

Ως εκ τούτου, οι ισχυρισμοί στο παρόν άρθρο βασίζονται σε έρευνα σε ποντίκια και απλά δεν μπορούν να αποδοθούν και στους ανθρώπους, οι οποίοι καταναλώνουν μια ποικιλία τροφίμων που περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα του αμινοξέος φαινυλαλανίνη.

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη θέση της ζάχαρης, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, στην πραγματικότητα οδηγεί σε μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη και μειωμένο σωματικό βάρος.
 
Πηγή: onmed

Δειτε Επισης

Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Η επόμενη πανδημία πιθανόν να προκληθεί από τον ιό της γρίπης, προειδοποιούν οι επιστήμονες
Κύπριος Καθηγητής εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση με στόχο την έρευνα για τον καρκίνο
Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις του post-COVID
Στα 30-40 τα νέα περιστατικά παιδικών κακοηθειών κάθε χρόνο στο Μακάρειο
Κλινική δοκιμή νέων τεστ αίματος στο NHS για τον έγκαιρο εντοπισμό άνοιας
Άλλαξε το προσδόκιμο ζωής τα τελευταία χρόνια- «Ο Covid-19 άλλαξε τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου»
Μειώθηκαν οι αναπνευστικές λοιμώξεις στην Κύπρο-Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για γρίπη και Covid 19
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στη σκηνή και κάτω ο κακός χαμός... Ντράπηκε και η ντροπή
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μέσα στη μέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη