Ημικρανίες: Φταίνε βακτήρια του εντέρου και του στόματος;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη υποφέρουν από ημικρανίες. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως υπάρχει άλλος ένας: Τα βακτήρια του στόματος και του εντέρου.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών πήραν δείγματα σάλιου και κοπράνων από εθελοντές και έκαναν ανάλυση DNA στα βακτήρια που περιέχονταν σε αυτά.
 
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο mSystems έδειξαν πως όσοι υπέφεραν από ημικρανίες είχαν στον οργανισμό τους υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων τα οποία διασπούν ταχύτερα τα νιτρικά άλατα, παράγοντας έτσι περισσότερο νιτρικό οξείδιο στο αίμα.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας Αντόνιο Γκονζάλεθ και οι συνεργάτες του εξηγούν πως όταν τα νιτρικά άλατα διασπώνται από τα βακτήρια στο σώμα, μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο αίμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
 
Αυτό, όπως λένε, εξηγεί και το γεγονός ως ορισμένες τροφές όπως η σοκολάτα, το κρασί, τα επεξεργασμένα κρέατα και άλλα φαγητά που περιέχουν νιτρικά άλατα προκαλούν ημικρανίες.
 
Σύμφωνα με στοιχεία, ένας στους επτά ανθρώπους πάσχει από ημικρανίες. Μάλιστα, οι περισσότεροι έχουν ένα επεισόδιο πάνω από μια φορά το μήνα. Τα συμπτώματα, εκτός από τον πόνο μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία και λήθαργος.
 
Η διατροφή, το στρες και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις ημικρανίες, ενώ θεωρείται ότι και οι ορμόνες παίζουν ρόλο, καθώς οι ημικρανίες είναι τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
 
ΠΗΓΗ: News247
 
 

Δειτε Επισης

Κύπριος Καθηγητής εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση με στόχο την έρευνα για τον καρκίνο
Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις του post-COVID
Στα 30-40 τα νέα περιστατικά παιδικών κακοηθειών κάθε χρόνο στο Μακάρειο
Κλινική δοκιμή νέων τεστ αίματος στο NHS για τον έγκαιρο εντοπισμό άνοιας
Άλλαξε το προσδόκιμο ζωής τα τελευταία χρόνια- «Ο Covid-19 άλλαξε τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου»
Μειώθηκαν οι αναπνευστικές λοιμώξεις στην Κύπρο-Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για γρίπη και Covid 19
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στη σκηνή και κάτω ο κακός χαμός... Ντράπηκε και η ντροπή
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μέσα στη μέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Αυξητική Στήθους: Μύθοι και πραγματικότητες
Βρέθηκε ένα ισχυρό νέο αντιβιοτικό που εξοντώνει μερικά από τα πιο ανθεκτικά μικρόβια