Συμπτώματα της κατάθλιψης στο… στόμα

Το στόμα αποτελεί τον καθρέφτη της υγείας, όχι μόνο της σωματικής αλλά και της ψυχικής. Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή με ένα στα δέκα άτομα να νοσεί από αυτή κάποια στιγμή στη ζωή του. Στα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνονται και όσα αποτυπώνονται στη στοματική κοιλότητα.
 
Τα βασικότερα από αυτά είναι:

Χρόνιος στοματοπροσωπικός πόνος
Είναι ο πόνος στις γνάθους ή τους μύες του προσώπου που δεν οφείλεται σε άλλα αίτια όπως χαλασμένο δόντι ή έγκλειστος φρονιμίτης. Πρόκειται για μία από τις συχνότερες εκδηλώσεις της κατάθλιψης που σύμφωνα με μελέτες αφορά από 41% έως 78% των καταθλιπτικών.
 
Καυσαλγία στόματος
Ο ασθενής παραπονιέται για έντονο αίσθημα καυστικού πόνου σε διάφορες περιοχές. Πιο συχνά εκδηλώνεται στα ούλα και τη γλώσσα και δεν οφείλεται σε κάποιο εμφανές αίτιο (π.χ. απόστημα, περιοδοντίτιδα). Οι άνθρωποι που ακολουθούν αντικαταθλιπτική αγωγή ανακουφίζονται από τα συμπτώματα.
 
Χαλασμένα δόντια
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη παραιτούνται μεταξύ άλλων και από τη στοματική υγιεινή με αποτέλεσμα να προσβάλλονται από τερηδόνα. Η παραμέληση του βουρτσίσματος οδηγεί σε καταστροφή των δοντιών.
 
Αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων
Τα χαμηλά επίπεδα μεταβολισμού της σεροτονίνης στους καταθλιπτικούς ευθύνονται για την αυξημένη επιθυμία για πρόσληψη υδατανθράκων, η οποία αποτυπώνεται στα δόντια με τερηδόνα και χαλασμένα δόντια. Η ζύμωση των υδατανθράκων στο στόμα αυξάνει έντονα τον αριθμό των τερηδονογόνων μικροβίων με αποτέλεσμα πιο πολλά χαλασμένα δόντια.
 
Ξηροστομία
Η ξηροστομία λόγω της ελαττωμένης έκκρισης σάλιου είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα. Η ξηρότητα του στόματος συνδέεται τόσο με την ίδια την κατάθλιψη όσο και με την αντικαταθλιπτική αγωγή, αφού είναι μία από τις παρενέργειες πολλών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της.
 
Πηγή: onmed

Δειτε Επισης

Μειώθηκαν οι αναπνευστικές λοιμώξεις στην Κύπρο-Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για γρίπη και Covid 19
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στη σκηνή και κάτω ο κακός χαμός... Ντράπηκε και η ντροπή
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μέσα στη μέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Αυξητική Στήθους: Μύθοι και πραγματικότητες
Βρέθηκε ένα ισχυρό νέο αντιβιοτικό που εξοντώνει μερικά από τα πιο ανθεκτικά μικρόβια
Πρωτοποριακές θεραπείες επιληψίας πραγματοποιούνται στην Κύπρο, σύμφωνα με το ΙΝΓΚ
Δέκα συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν κατάθλιψη
Τα κρούσματα καρκίνου στις φτωχές χώρες θα αυξηθούν κατά 81% ως το 2040
Η επιστήμη εντόπισε μια βασική διαφορά στον εγκέφαλο των σχιζοφρενών
Τα παιδιά που περνάνε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες γίνονται πιο αδρανή σωματικά