Οι γονείς παθαίνουν κατάθλιψη όταν τα παιδιά τους νοσούν

Οι γονείς των ατόμων που νοσούν με διατροφικές διαταραχές έχουν πολύ υψηλό στρες της τάξης του 40% και περίπου το 47% έχει κλινικά σημάδια κατάθλιψης, ενώ ο μέσος όρος διάρκειας της νόσου της διατροφικής διαταραχής είναι τα 9 χρόνια.
 
Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν από την κα Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών και υποψήφια Διδάκτωρ του Kings College, οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές.

Η κα Τσιάκα, είναι η πρώτη συγγραφέας- ερευνήτρια της μελέτης που διενήργησε το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Kings College του Λονδίνου, στην Αθήνα από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2014.

Αυτή είναι η πρώτη πανελλαδική έρευνα που γίνεται για τις διατροφικές διαταραχές. Μαζί με την καθηγήτριες Ψυχιατρικής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Kings College (τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής παράρτημα διατροφικών διαταραχών), Janet Treasure, και Urlike Schmidt, κάναμε τη μελέτη στην Αθήνα από τον Απρίλιο του 2012 έως το 2014 σε ένα δείγμα 112 γονιών, εκ των οποίων 73 μητέρες και 39 πατεράδες, με μέσο όρο ηλικίας 55 ετών.

Είναι γονείς 81 ατόμων με διατροφικές διαταραχές, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Από αυτούς το 94% του δείγματος είναι γυναίκες και το 6% είναι άνδρες.Το 54% του δείγματος πάσχει από νευρική βουλιμία, το 28% από νευρική ανορεξία και το 16% από αδηφαγική διαταραχή (binge eating disorder).

Αυτό που αποδεικνύεται για τις διατροφικές διαταραχές είναι ότι οι γονείς των ατόμων που νοσούν έχουν πολύ υψηλό στρες της τάξης του 40% και περίπου το 47% έχει κλινικά σημάδια κατάθλιψης, ενώ ο μέσος όρος διάρκειας της νόσου της διατροφικής διαταραχής είναι 9 χρόνια".

Οσο κλιμακώνεται η κατάθλιψη τόσο αυξάνεται η υπερπροστατευτικότητα. Σύμφωνα με την κα Τσιάκα η κατάθλιψη συνδέεται με ένα βασικό χαρακτηριστικό που εμφανίζουν οι γονείς και αυτό είναι η υπερπροστατευτικότητα.

"Κάτι που λειτουργεί με έναν τρόπο αρνητικό ως προς τη διαχείριση της ασθένειας. Αυτό δείχνουν όλες οι έρευνες στο εξωτερικό και αυτό προσπαθήσαμε κι εμείς να μελετήσουμε.  Όσο πιο βαριά είναι η μορφή της κατάθλιψης που παρουσιάζει ένας γονιός, τόσο περισσότερο υπερπροστατευτικός γίνεται, δείχνει η έρευνα. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συντηρηθεί χρονικά και να ισχυροποιηθεί η νόσος του παιδιού του. Δεν είναι τυχαίο που το δείγμα είναι από τα μεγαλύτερα δείγματα παγκοσμίως με τόσο υψηλό μέσο όρο παραμονής μέσα στη νόσο της διατροφικής διαταραχής, τα εννιά χρόνια. Μιλάμε, πλέον, για χρόνια νόσο".
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μειώθηκαν οι αναπνευστικές λοιμώξεις στην Κύπρο-Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για γρίπη και Covid 19
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στη σκηνή και κάτω ο κακός χαμός... Ντράπηκε και η ντροπή
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μέσα στη μέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Αυξητική Στήθους: Μύθοι και πραγματικότητες
Βρέθηκε ένα ισχυρό νέο αντιβιοτικό που εξοντώνει μερικά από τα πιο ανθεκτικά μικρόβια
Πρωτοποριακές θεραπείες επιληψίας πραγματοποιούνται στην Κύπρο, σύμφωνα με το ΙΝΓΚ
Δέκα συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν κατάθλιψη
Τα κρούσματα καρκίνου στις φτωχές χώρες θα αυξηθούν κατά 81% ως το 2040
Η επιστήμη εντόπισε μια βασική διαφορά στον εγκέφαλο των σχιζοφρενών
Τα παιδιά που περνάνε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες γίνονται πιο αδρανή σωματικά