Ώρες αγωνίας στην Κρήτη μετά τα 6,3 Ρίχτερ-Φόβος για ισχυρούς μετασεισμούς

Πανικό και αγωνία προκάλεσε στους κατοίκους της Κρήτης το νέο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου, το μεσημέρι της Τρίτης.

Τα 6,3 Ρίχτερ, σημειώθηκαν δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που ισοπέδωσε το Αρκαλοχώρι και άλλα χωριά, αφήνοντας πίσω άστεγους και εκτεταμένες ζημιές.

Αυτή τη φορά το επίκεντρο του σεισμού, δεν ήταν στη στεριά αλλά στην θάλασσα, περίπου 30 χλμ νότια - νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Ίσως για αυτό, τα 6,3 Ρίχτερ άφησαν πίσω τους μικρότερες υλικές ζημιές από τον προηγούμενο σεισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποίηση για τσουνάμι στην Κρήτη-Ζημιές σε κτήρια, πανικόβλητοι κάτοικοι

«Περιμένουμε ισχυρό μετασεισμό»

Ο σεισμός 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κρήτη στις 12:24 το μεσημέρι της Τρίτης, ήταν ο κύριος, εκτιμά ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό στην Κρήτη τις επόμενες μέρες αν είναι ο κύριος σεισμός… Φαίνεται ότι εκεί είμαστε».

«Στο Αρκαλοχώρι μετά τον 5,8 αμέσως είχαμε 5,3, θα περιμένουμε μετά τον 6,3 έναν 5 με 5,5 Ρίχτερ, αλλά δε θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια, ενώ ήδη καταγράφουμε μικρότερους σεισμούς» ξεκαθάρισε, ζητώντας να δοθεί έμφαση στο Αρκαλοχώρι και τους κατοίκους του.

«Δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι και του σημερινού σεισμού», διευκρίνισε επίσης ο σεισμολόγος. Όπως είπε, η πρώτη άποψη είναι πως δεν υπάρχει σύνδεση, καθώς είναι διαφορετικά τα ρήγματα, δυο διαφορετικές ταυτόχρονες πηγές αλλά είναι και μακρινή η απόσταση των δύο επίκεντρων.

«Μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη, απομακρυνθείτε από τις ακτές!»

Αναφερόμενος στην προειδοποίηση για τσουνάμι που εξέδωσε το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, τόνισε ότι είναι προληπτική και εκτίμησε ότι εάν υπάρξει πράγματι τσουνάμι, θα είναι μικρό.

Λίγα λεπτά αργότερα, ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, σε ανάρτησή του:

«ΜΙΚΡΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ!»

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Την ίδια ώρα, με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και από την πρώτη στιγμή:

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι».

Aισθητός και στην Κύπρο ο σεισμός

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:24 στα νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, προκαλώντας αναστάτωση για άλλη μια φορά στους κατοίκους του νησιού.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο, καθώς είχε ένταση και διάρκεια, με συνέπεια να σκορπίσει πανικό και ανησυχία στους κατοίκους, που βγήκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες. Παράλληλα, διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αισθητός και στην Κύπρο ο ισχυρός σεισμός που ταρακούνησε την Κρήτη

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Κύπρου, με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να αναφέρει σε ανακοίνωση του πως «την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:24 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρός σεισμός μεγέθους M=6.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ».

Προσθέτοντας ότι «ο σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης και 600 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου», ενώ σημειώνει ότι παρά τη μεγάλη απόσταση του επικέντρου από την Κύπρο, ο σεισμός «έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του νησιού κυρίως από ενοίκους ψηλών κτιρίων. Ο σεισμός αυτός εντάσσεται στα πλαίσια της σεισμικής δραστηριότητας του ανατολικού τμήματος του Ελληνικού Τόξου. Η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο σημερινός σεισμός δεν συνδέεται με την έταιρη μεγάλη σεισμική δόνηση προ εβδομάδων στο Αρκαλοχώρι. Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

Νωρίτερα, εκδόθηκε προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι. «Έχουμε εκδώσει ανακοίνωση για τσουνάμι αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Μιλάμε για 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Το φαινόμενο έχει αφιχθεί και μπορεί να μην είναι ορατό σε κάποιες περιοχές. Ο σεισμός ήταν μικρός για να δημιουργήσει μεγάλο τσουνάμι. Εκτός από την Κρήτη, έχουν ταρακουνηθεί και όλο το νότιο Αιγαίο» ανέφερε ο κ. Λέκκας. 

Σύμφωνα με την αυτόματη ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο στα 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 8,2 χιλιόμετρα. 

Με βάση τις μετρήσεις του Ευρωμεσογειακού, η δόνηση ήταν 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 51 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σητείας και με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. 

Ακολούθησε στις 12:36 κι άλλος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στα 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου, με εστιακό βάθος στα 20,7 χιλιόμετρα.

Στο μεταξύ, κατέρρευσε υπό την πίεση των Ρίχτερ το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηροκαμπο Σητείας. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, το μικρό εκκλησάκι δεν άντεξε τον ισχυρό σεισμό.

Ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και στη Σαντορίνη έγινε η σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

Χουλιάρας στο protothema.gr: Τα επόμενα 24ωρα θα ξέρουμε αν είναι ο κύριος σεισμός

«Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της πόλης της Ζάκρου. Είναι υποθαλάσσιος σεισμός, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του επονομαζόμενου ελληνικού τόξου εκεί όπου είναι η ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας. Και πέρυσι είχαμε έναν σεισμό περίπου 6 Ρίχτερ στην περιοχή. Εξετάζουμε το φαινόμενο ενδεχομένως πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά αυτό θα το ξέρουμε τα επόμενα 24ωρα» λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή
Το συγκλονιστικό γράμμα της 12χρονης στον Κολωνό-«Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου»