Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στη Βουλή των Ελλήνων η συζήτηση για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενώ θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αναβαθμίζει τη συνεργασία της Ελλάδας και της Γαλλίας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής.

Χαρακτηρίζοντας το κείμενο της συμφωνίας ως «ιστορικό», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η έγκρισή του θα σημάνει τη «θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την προμήθεια των φρεγατών Belharra, ο κ. Μητοστάκης ανέφερε ότι ήταν διακαής πόθος του πολεμικού ναυτικού της χώρας και ότι «πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια». Επιπλέον αναφορικά με τα Rafale, σημείωσε ότι τα πρώτα εξ αυτών θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους.

Στο ζήτημα του κόστους των φρεγατών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αναφέροντας ότι εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και για τον στρατό ξηράς.

Κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία αναφορικά με τη στάση της στην ελληνογαλλική συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να σκιάζει τη σημασία τη Συμφωνίας με την Γαλλία».

«Πρόκειται για μία ασπίδα έναντι απειλών κατά της χώρας μας, αποτελεί και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδες αναφορές», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, χαιρετίζοντας τη στάση του Κινήματος Αλλαγής που προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας και καλώντας τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να δώσει «συναίνεση στο λάθος».

Όπως υποστήριξε, η συμφωνία δεν αποτυπώνει μια σχέση μεταξύ ισότιμων εταίρων, καθώς προβλέπει την καταβολή πάνω από 7 δισ. ευρώ σε Rafale και την αγορά φρεγατών από μια υπερχρεωμένη χώρα, χωρίς συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που καταρρέει.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική και στο γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει τη αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, ενώ «η Γαλλία δεν υποχρεούται να μας στηρίξει εκτός των χωρικών μας υδάτων, όπου είχαμε κρίση πέρσι», όπως είπε.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως ανισοβαρή, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιβάρυνση του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι τη στάση του θα την κρίνουν οι πολίτες.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της, σημείωσε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει τη συμφωνία.

«Πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε την ισχύ και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι το κόμμα της υποστηρίζει τη σύναψη στενών σχέσεων με τη Γαλλία, «ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της», όπως είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δηλώνοντας την αντίθεση του κόμματός του στη συμφωνία, υποστήριξε ότι «η συμφωνία αυτή δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν υπηρετεί, δηλαδή, τα λαϊκά συμφέροντα».

«Η συμφωνία αυτή υπηρετεί τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή, στους οικονομικούς και ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και συνοδεύονται πάντα και παντού και με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία, η οποία, όπως υποστήριξε, σπρώχνει τη χώρα «βαθύτερα στη χρεοκοπία και τη δουλοπαροικία, με αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο συρράξεων και μεγαλύτερη εθνική ανασφάλεια».

Τέλος, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε ότι θα στηρίξει τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα από τα καλώς πεπραγμένα της κυβέρνησης, που βασίζεται και σε προτάσεις που το κόμμα του είχε διατυπώσει, όπως υποστήριξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Επτάχρονος ξυλοκόπησε άγρια οκτάχρονο και ανέβασε βίντεο στο TikTok-Ήθελε… views
Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας