Έκαψαν την Έφη οι καταθέσεις των μαρτύρων-«Η Ιωάννα έλιωνε μπροστά μου»

Προς την τελική ευθεία για την έκδοση της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, οδεύει πλέον η πολύκροτη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, στις 20 Μαΐου του 2020, από την 36χρονη Έφη Κακαράντζούλα. Δικαστές και ένορκοι μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας και την απολογία της κατηγορούμενης, θα αποφασίσουν για την μεταχείριση της 36χρονης, η οποία κατά τη δικογραφία με «μεθοδικότητα και ψυχρότητα» διέπραξε το αποτρόπαιο έγκλημά της εις βάρος του θύματός της. Ένα έγκλημα που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Χθες, κατά τη διάρκεια μιας μαραθώνιας συνεδρίασης, στη δίκη κατέθεσαν περισσότεροι από δέκα μάρτυρες - ανάμεσά τους οι γιατροί της Ιωάννας και μια συνάδελφος της κατηγορουμένης - εισφέροντας στο δικαστήριο σημαντικά στοιχεία για όλα όσα έγιναν πριν και μετά την επίθεση. Στη δίκη προσήλθε και κατέθεσε και ο 40χρονος άνδρας, με τον οποίο η κατηγορούμενη φέρεται να είχε αποκτήσει εμμονή και να πίστευε πως η Ιωάννα ήταν αντίζηλός της.

«Με την κατηγορούμενη είχαμε μια χαλαρή και φιλική σχέση, που έγινε περιστασιακά ερωτική. Ήταν λίγες οι φορές και οι ώρες που είχαμε βρεθεί. Δεν υπήρξε ούτε λήξη ούτε έναρξη της σχέσης. Θυμάμαι το τελευταίο διάστημα από το Γενάρη μέχρι το συμβάν είχαμε βρεθεί μια φορά», ανέφερε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ο 40χρονος και μιλώντας για το θύμα της επίθεσης είπε ότι είχε ανταλλάξει μαζί της τυπικά μηνύματα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Την Ιωάννα Παλιοσπύρου δεν τη γνωρίζω, δεν την έχω δει ποτέ από κοντά και δεν έχουμε μιλήσει δια ζώσης. Πριν από τέσσερα χρόνια της είχα στείλει ένα αίτημα φιλίας και είχαμε ανταλλάξει κάποια μηνύματα». Η κοπέλα τον διέγραψε και του είπε, όπως κατέθεσε, πως κάποια ενδιαφέρεται για εκείνον.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του 40χρονου ο εισαγγελέας κάλεσε την Ιωάννα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον μάρτυρα. «Επιβεβαιώνω όσα λέει ο μάρτυρας. Είναι η πρώτη φορά που τον βλέπω δια ζώσης. Υπήρξαν μικρές διαφοροποιήσεις. Θυμάμαι ότι επανέρχονταν στη συνομιλία μας. Αν και του είχα εξηγήσει την κατάσταση με την Έφη και θεωρώ ότι ο ίδιος είχε καταλάβει, αλλά επανερχόταν στο να μου στέλνει μηνύματα...», ανέφερε η Ιωάννα. Για όσο διάστημα ο 40χρονος κατέθετε στη δίκη η κατηγορουμένη παρακολουθούσε προσηλωμένη.

Οι γιατροί: Θα μπορούσε να είχε πεθάνει...

Συγκλονιστικές ήταν, όμως, και οι καταθέσεις γιατρών που περιέθαλψαν την κοπέλα αμέσως μετά την επίθεση. «Η Ιωάννα ζει από τύχη. Αν δεν είχε πάει στο φαρμακείο και δεν είχε πλυθεί θα είχε πεθάνει», κατάθεσε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, ο οποίος εξέτασε την άτυχη κοπέλα μετά την επίθεση. Στην κατάθεση του, ο ίδιος μίλησε για μεγάλη πυκνότητα του καυστικού υγρού (96-98%) και αναρωτήθηκε πως η Ιωάννα δεν κατάπιε το οξύ, κάτι που θα ήταν ολέθριο για την μετέπειτα πορεία της. «Η θνησιμότητα από βιτριόλι είναι γύρω στο 21%. Αν ρίξεις γρήγορα νερό, πέφτει στο 8%. Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλο» ανέφερε ο μάρτυρας σημειώνοντας πως το βιτριόλι «τρώει» και διαβρώνει τα πάντα.

Νωρίτερα, στη δίκη, ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan Πέτρος Δημοβέλης ανέφερε: «Η Ιωάννα ήρθε στο νοσοκομείο ουρλιάζοντας από τους πόνους, αυτό που είδαμε ήταν κάτι πρωτόγνωρο, αντιμετώπισε κίνδυνο ζωής...Είχαμε να αντιμετωπίσουμε εγκαύματα από θερμοκρασία που έφτανε τους 400 βαθμούς Κελσίου».

Σημαντική ήταν η κατάθεση της διευθύντριας Πλαστικής Χειρουργικής του Θριασίου Νοσοκομείου Μαρίας Καλοφώνου, η οποία περιέγραψε στη δίκη τους κινδύνους που αντιμετώπισε η Ιωάννα κατά τη διάρκεια των εννέα χειρουργείων στα οποία μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί. Μεταξύ άλλων η μάρτυρας ανέφερε πως μόνο μια κουταλιά από βιτριόλι μπορεί να επιφέρει θάνατο. «Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της. Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο», τόνισε η κυρία Καλοφώνου και προσέθεσε: «Απορώ πώς βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πώς δεν λιποθύμησε από τον πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε».

«Παραμορφώνονταν μπροστά στα μάτια μου»

Σοκαριστική ήταν η κατάθεση που έδωσε στο δικαστήριο ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος είδε την Ιωάννα αμέσως μετά την επίθεση. «Έχω μπαρμπέρικο στα είκοσι μέτρα. Στα δέκα δευτερόλεπτα που χαιρετηθήκαμε με την Ιωάννα άκουσα φωνή. Πήγα προς την κοπέλα και ήταν λες και ήρθε κύμα από καυστικό υγρό. Έβγαζε μπουρμπουλήθρες. Η κοπέλα έλιωνε μπροστά μου», είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Απλά της είπα να βγάλει τα ρούχα της. Έλιωνε μπροστά μου. Δεν μπορούσε να την αγγίξει κανένας. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω. Έφευγαν κομμάτια δέρματος. Έλιωνε το ύφασμα. Δεν μπορούσα να βοηθήσω παραπάνω γιατί ήταν γυναίκα. Είχε αρχίσει να παραμορφώνεται και το πρόσωπο. Φανταστείτε ένα καυτό λάδι που ρίχνεται μέσα κρέας».

«Μιλήσαμε για την επίθεση με την Έφη στο γραφείο»

Τέλος, συνάδελφος της 36χρονης Έφης που κατέθεσε στο δικαστήριο, ανέφερε ότι είχε μιλήσει με την κατηγορουμένη για την επίθεση στην Ιωάννα και μάλιστα έδειχνε το γεγονός αυτό να την έχει «αγγίξει»!

Η εν λόγω μάρτυρας κατέθεσε: «Στις 19/5/2020 (σ.σ. η κατηγορουμένη είχε αποπειραθεί και τότε σύμφωνα με τη δικογραφία να επιτεθεί στην Ιωάννα) η Έφη καθυστέρησε να έρθει στην εργασία, κανονικά δουλεύαμε 9 με 5. Δεν θυμάμαι τι ώρα ήρθε αλλά καθυστέρησε. Όταν ήρθε, δεν πρόσεξα κάτι ιδιαίτερο. Ήρθε και ξεκίνησε αμέσως γιατί είχε καθυστερήσει και ήταν πάντα τυπική. Έπιασε αμέσως δουλειά, δεν παρατήρησα κάτι άλλο. Την επόμενη μέρα (σ.σ. την ημέρα της επίθεσης) δεν ήρθε στο γραφείο. Είχε αιτηθεί άδεια για προσωπικούς λόγους. Είχε πει ότι έχει επαγγελματικό ραντεβού για δουλειά, για μια συνέντευξη».

Η μάρτυρας ση συνέχεια αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της 36χρονης μια ημέρα μετά την επίθεση. «Στις 21/5, όταν επέστρεψε στη δουλειά, δεν παρατήρησα κάτι που να μου κάνει εντύπωση αλλά τις επόμενες μέρες φαινόταν σαν κάτι να την απασχολούσε και να ήταν στενοχωρεμένη».

Εισαγγελέας: Έτυχε ως είδηση να σχολιάσετε την επίθεση με το βιτριόλι;

Μάρτυρας: Φυσικά και το σχολιάσαμε. Ήμασταν τέσσερις κοπέλες, λέγαμε ότι ήταν φοβερό αυτό που έγινε, όπως άγγιξε εμένα καταλάβαινα ότι άγγιζε και εκείνη. Δεν θυμάμαι να είπε κάτι συγκεκριμένο αλλά όλες νιώθαμε το ίδιο.

Την παρακολουθούσε φορώντας περούκα...

Γείτονας της Ιωάννας, ο οποίος έβλεπε μια γυναίκα να βρίσκεται κάτω από την πολυκατοικία της κοπέλας από τον Ιανουάριο του 202, κατέθεσε χθες στη δίκη. Μάλιστα αναγνώρισε την κατηγορούμενη ως τη γυναίκα που βρισκόταν πολλά απογεύματα κάτω από την πολυκατοικία του θύματος, φορώντας περούκα! Η έδρα ζήτησε από την 36χρονη να σηκωθεί όρθια και όταν ο μάρτυρας την κοίταξε είπε: «Την αναγνωρίζω από το βλέμμα αλλά και από ένα βίντεο που είδα όταν ήρθε στο δικαστήριο. Το περπάτημα είναι το ίδιο, το αγέρωχο το στητό». Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας η κατηγορούμενη φορούσε περούκα...

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη.

 

Δειτε Επισης

Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή
Η τελική μάχη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Τα δύο στρατόπεδα, οι παραδοξότητες και ο μοναδικός ηττημένος