Παραμένει στο ΟΛΠ η Cosco, λέει η Αθήνα

Ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από το θέμα της κύρωσης της σύμβασης με τη COCSO είναι επί ουσιαστικά ανύπαρκτου ζητήματος, όπως ξεκαθάρισε και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως αναφέρει «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε ως όφειλε στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου. Οι υπερβολικές αντιδράσεις καθώς και η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, η παραμονή του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Το θέμα έχει ήδη διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δήθεν κινεζικό διάβημα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην COSCO, τόνισε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι «παντελώς αναληθείς», σημειώνοντας ότι από κινεζικής πλευράς ουδέν διάβημα διαμαρτυρίας έχει πραγματοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, στη Βουλή, διακόπηκε η συζήτηση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ προκειμένου η κυβέρνηση να καταθέσει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ήδη βρίσκονται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Ο Υπουργός σημείωσε ότι οι αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης έγιναν για λόγους ορθής νομοθέτησης και επέρριψε την ευθύνη στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και στο ΤΑΙΠΕΔ, συμπληρώνοντας, όμως, ότι οι αλλαγές αυτές δεν έχουν σχέση με παραβίαση των συμφωνηθέντων με την κινεζική εταιρεία.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση όταν ασχολήθηκε με την τελική διαμόρφωση του κειμένου του κυρωτικού νόμου δεν άλλαξε τίποτα, χρησιμοποίησε το αρχικό κείμενο.

Όλη αυτή η διαδικασία των αλλαγών και ο θόρυβος που προκλήθηκε με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι πλήττει την αξιοπιστία της χώρας με τις ενέργειές της πυροδοτήθηκε από ανακοίνωση της Cosco, στην οποία αναφερόταν ότι το κείμενο που ήρθε για κύρωση στην προπαρασκευαστική επιτροπή στη Βουλή την Τετάρτη το βράδυ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ήταν αλλαγμένο σε επτά σημεία, σε σχέση με όσα προέβλεπε στο πρώτο κείμενο που είχε ενσωματωθεί στη συμφωνία πώλησης του οργανισμού που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα και τη Διοίκηση της Cosco.

Αύριο Παρασκευή 1η Ιουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Δειτε Επισης

Σημαντική πρόοδος στη Θετική Ατζέντα, λένε οι ΥΦΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας
ΒΙΝΤΕΟ: Στον δρόμο για το Παρίσι η Ολυμπιακή Φλόγα
Απολύθηκαν πέντε δικαστές στην Ελλάδα λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων
Αν η Γαλλία ζητήσει εγγράφως Crotale, η Ελλάδα θα συναινέσει
Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών
Στην Εισαγγελία παρέδωσε το ΥΠΕΣ Ελλάδας το πόρισμα για διαρροή email αποδήμων
Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση δύο μαθητριών
Στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών-Συζητά θετική ατζέντα
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες-Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα