Μπόνους τέλος, ψήφος στα 17, ίδιες εκλογικές περιφέρειες

 Τη λογική του ...μέσου όρου ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση στην διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
 
Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η ψήφος στα 17 και η διατήρηση του ορίου του 3% χωρίς να υπάρχει αναφορά για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών όπως περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος.
Στο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο θα περιλαμβάνονται:
 
  • Η κατάργηση του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα
  • Η ψήφος στα 17
Θα παραμείνει ίδια η διάρθρωση των εκλογικών περιφερειών, δηλαδή η Β΄ και το υπόλοιπο Αττικής θα παραμείνουν ως έχουν καθώς η Ένωση Κεντρώων έχει ζητήσει την διατήρησή τους.
 
Η κυβέρνηση βλέπει ότι μετά την κόντρα με το ΚΚΕ και την επίθεση του Στ. Θεοδωράκη, στο στοίχημα των 200 βουλευτών έχει χαθεί και επιδιώκει να προκαλέσει ρήγματα στα κόμματα της Κεντροαριστεράς διεκδικώντας την πολιτική ηγεμονία στον χώρο.
 
Με δεδομένη την άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής επικαλούμενη την προοπτική ακυβερνησίας της χώρας, ο στόχος των 200 βουλευτών που είχε θέσει αρχικά η κυβέρνηση για την ψήφιση του εκλογικού νόμου, γίνεται άπιαστο όνειρο.
 
Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν 35 βουλευτές με αποτέλεσμα ακόμη και στην ιδανική περίπτωση που και τα τρία κόμματα συμφωνούσαν με την πρόταση της κυβέρνησης, θα συγκεντρώνονταν 188 βουλευτές και θα χρειάζονταν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής για να ξεπεράσει το όριο των 200 βουλευτών.
 
Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε φόβο στην κυβέρνηση αφού πολιτικά θα ήταν ...προβληματική η ψήφιση της απλής αναλογικής με την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος.
 
Μετά τις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε το Plan B, δηλαδή να παρουσιάσει τον νόμο για την απλή αναλογική ο οποίος θα ψηφιστεί από λιγότερους από 200 βουλευτές και θα ισχύσει από την μεθεπόμενες εκλογές, με στόχο να διεκδικήσει την πολιτική ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς ...εκθέτοντας τις ηγεσίες της ΔΗΣΥ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων στις οποίες θέτει το δίλημμα «απλή αναλογική ή Μητσοτάκης».
 
Με περίτεχνο τρόπο το Μαξίμου επανέφερε την διαχωριστική γραμμή με την ΝΔ προωθώντας έναν εκλογικό νόμο που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία του κόμματος της αντιπολίτευσης προς την εξουσία.
 
Από την πλευρά των κομμάτων της Κεντροαριστεράς μόνο ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει έναν νόμο που θα καταργούσε το μπόνους και θα διατηρούσε το 3% ως ποσοστό εισόδου στην βουλή αλλά και τις εκλογικές περιφέρειες όπως είναι σήμερα καθώς στην Β΄ Αθηνών εκλέγει τους περισσότερους βουλευτές του ένα μικρό κόμμα.
 
Το Ποτάμι με δηλώσεις του επικεφαλής του Στ. Θεοδωράκη ξεκαθάρισε ότι δεν θα εκβιαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον εκλογικό νόμο και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει και αυτό την πρόταση της Κυβέρνησης. Στην ΔΗΣΥ, η ΔΗΜΑΡ έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής ενώ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει στο παρελθόν πρόταση νόμου που προέβλεπε την απόδοση μπόνους για το πρώτο κόμμα εάν ξεπερνούσε το ποσοστό του 40%.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα υπήρχαν διαρροές από αρκετούς βουλευτές που διαφωνούν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Αν. Λοβέρδος, ο Ευ. Βενιζέλος κα.
 
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θα διακινδύνευε να εμφανιστεί διχασμένη η Κ.Ο στο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο. Κομματικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η στάση του Κινήματος θα είναι αρνητική αν και μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ τυπικά περιμένει την επίσημη πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί. Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης θέτοντας ως κόκκινη γραμμή την κατάργηση του 3%.
 
Σε αυτό το πλαίσιο το Μ. Μαξίμου διαβλέπει ότι θα υπάρξουν διαρροές από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς για τον εκλογικό νόμος εκτιμώντας ότι τελικά η συζήτηση του εκλογικού συστήματος έχει προκαλέσει ρήγματα στην Κεντροαριστερά.
 
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για βουλευτές που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ και ανήκουν σήμερα στο Ποτάμι ή στην ΔΗΣΥ, να μην ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
 
Εκτιμούν δε ότι τόσο ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι όσο και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος δεν θα μπορούν να στοιχειοθετήσουν μία αρνητική ψήφο στην πρόταση για απλή αναλογική.
 
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την υποστήριξη της Ένωσης Κεντρώων στον εκλογικό νόμο, το Μ. Μαξίμου εκτιμά ότι η πρόταση για απλή αναλογική θα επιφέρει πολιτικά κέρδη στον ΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργήσει ρήγματα στους βουλευτές της Κεντροαριστεράς.
 
Τα δύο σενάρια για τον νέο εκλογικό νόμο
 
Στην περίπτωση που προκηρυχτούν εκλογές εντός του 2017 θα πραγματοποιηθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο στον βαθμό που η κυβερνητική πρόταση για απλή αναλογική τελικά δεν υποστηριχτεί από 200 βουλευτές όπως διαφαίνεται από τις προθέσεις των κομμάτων.
 
Δύο σενάρια ξεδιπλώνονται για το μέλλον της απλής αναλογικής που εισηγείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ:
 
το πρώτο αφορά τις προθέσεις του Κ. Μητσοτάκη να καταργήσει τον εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφιστεί από την παρούσα βουλή, εάν κερδίσει τις εκλογές.
 
το δεύτερο σενάριο που διακινείται από κυβερνητικά στελέχη υπολογίζει ότι ακόμα και να αναδειχτεί πρώτο κόμμα η ΝΔ στις εκλογές όποτε και να γίνουν αυτές τότε θα αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς οπότε η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές με την απλή αναλογική που θα έχει ψηφιστεί από την παρούσα βουλή.
 
Πηγή: thetoc
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές-Μητσοτάκης κατά πάντων
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους