«Χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων μετά την κατάθεση ψυχής της  Σοφίας Μπεκατώρου

Ντόμινο εξελίξεων πυροδότησε η απόφαση της χρυσής Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου να αποκαλύψει την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη 23 χρόνια πριν -και σε ηλικία 21 ετών- από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας στο Marie Claire, τραβώντας την κουρτίνα και φέρνοντας στο προσκήνιο αθέατες, δυσώδεις καταστάσεις στο χώρο του ελληνικού πρωταθλητισμού.

Η παρρησία της κ. Μπεκατώρου ένωσε -σε μια από τις σπάνιες στιγμές- όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αλλά και οι επικεφαλής τους έτειναν προς το πλευρό της Ολυμπιονίκη, ενώ ένα ένα ανοίγουν σιγά σιγά τα στόματα Ελληνίδων αθλητριών που υπέστησαν ανάλογες καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια, υπηρετώντας διαφορετικούς τομείς του αθλητισμού. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και έμπρακτης συμπαράστασης, η χρυσή Ολυμπιονίκης θα γίνει δεκτή σήμερα στις δύο το μεσημέρι από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, με την αρχηγό του κράτους να συμπαρίσταται ανοιχτά στο θύμα του βιασμού.

Με την Ολυμπιονίκη επικοινώνησε, άλλωστε, το πρωί του Σαββάτου και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να τοποθετηθεί «δίπλα της» λίγο αργότερα και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ενθαρρύνοντας παράλληλα και άλλες γυναίκες με παρόμοιες, τραγικές εμπειρίες να «σπάσουν τη σιωπή» τους.

Δείτε το βίντεο με τη συγκλονιστική της μαρτυρία: 

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού:

«Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας.

Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα.

Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια.

Μίλησα προσωπικά με την πρωταθλήτριά μας για εκείνη την οδυνηρή εμπειρία. Που εκείνη δεν την «θυμήθηκε» τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι’ αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης.

Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι».

«Με τη Σοφία» έχει ταχθεί και η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, αναφέροντας σε μήνυμά της στο twitter:

««Η γενναία Σοφία Μπεκατώρου έδωσε το σύνθημα: Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής και του φόβου. Καταγγέλλουμε τη σεξουαλική βία. Και την εξορίζουμε από τη ζωή κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου. Είμαι με τη Σοφία! #Μπεκατώρου».

 Ώρα εισαγγελέων

Η οδυνηρή εξιστόρηση της Ελληνίδας αθλήτριας, μαζί με την αποκάλυψη ότι ο βιαστής της «είναι ακόμα στη θέση του» στο Πρώτο Θέμα κινητοποίησε την Εισαγγελία Πρωτοδικών, καθώς η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται να διατάξει αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα για το τι συνέβη, καλώντας για κατάθεση και την Ολυμπιονίκη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε αυτόν τον χώρο. Ο χώρος της Ομοσπονδίας χρειάζεται καθαρό οξυγόνο. Ήρθε η ώρα να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά, να υπάρξει ανανέωση, να μπει φρέσκος αέρας σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και για πρώτη φορά με νόμο θα υπάρχει εκπρόσωπος των αθλητών σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προσθέτοντας πως «η Σοφία εκπροσωπεί το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας. Είναι οι πολλοί. Οι λίγοι ευτυχώς, αλλά κραταιοί μέχρι πρότινος, ήταν αυτοί οι εν λόγω κύριοι της διοίκησης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που θεωρούσαν ότι είναι αμετακίνητοι, ότι είναι ακίνητοι γιατί όντως περνούσαν πολλές διοικήσεις και κανένας δεν τους άγγιζε».

Η κίνηση της κ. Μπεκατώρου να δώσει το θάρρος και σε άλλες γυναίκες να βγουν μπροστά εκτίμησε στον ΘΕΜΑ 104,6, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. «Δουλειά μας ως κοινωνία είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο οι γυναίκες αλλά και όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αισθάνονται ασφάλεια στον χώρο εργασίας τους» περιέγραψε ο κ. Πατέλης και κατέληξε πως «κάθε εργοδότης, είτε είναι αθλητική ομοσπονδία είτε είναι επιχείρηση, έχει την υποχρέωση και το συμφέρον να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι και όλες αισθανόμαστε ασφαλείς».

Από πλευράς τους, «σειρά διαβημάτων προς τις αρμόδιες αρχές» αρχής γενομένης από σήμερα, προαναγγέλλουν οι συνήγοροι της κ. Μπεκατώρου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλλη Ρούσσου και Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας σχετικά σε κοινή τους δήλωση:

«Αναλάβαμε με αίσθημα ευθύνης την εκπροσώπηση της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου στα βήματα που θα ακολουθήσουν τη θαρραλέα, δημόσια καταγγελία της για τον βιασμό που υπέστη ως νεαρή αθλήτρια από παράγοντα του αθλητισμού. Η υπόθεση της Σοφίας φωτίζει έναν κόσμο αθέατο, γνωστό σε πολλούς και συγκαλυπτόμενο, που λειτουργεί στον αντίποδα του αθλητικού πνεύματος, εκμεταλλεύεται και καταστρέφει νέους ανθρώπους και αθλητές, από θέση δύναμης κι εξουσίας. Έναν κόσμο που εκφράστηκε στην κυνική ανακοίνωση της εμπλεκόμενης Ομοσπονδίας.

Η απόφαση της Σοφίας να μιλήσει δημόσια συγκροτεί υπόδειγμα και παράδειγμα για κάθε άνθρωπο που υπέστη κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής ενώ αγωνιζόταν για το όνειρό του και για τη ζωή του, στον αθλητισμό και αλλού. Και ως τέτοιο υπόδειγμα, θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Από αύριο θα πραγματοποιήσουμε σειρά διαβημάτων προς τις αρμόδιες αρχές, με στόχο την άμεση ενεργοποίησή τους στην υπόθεση, στο πλευρό της Σοφίας και κάθε θύματος των συμπεριφορών και των εξουσιών που κατήγγειλε. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Σοφίας Μπεκατώρου Νίκος Κωνσταντόπουλος Έλλη Ρούσσου Ζωή Κωνσταντοπούλου».

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει προς τον πολιτικό κόσμο και ο αδελφός της Σοφίας Μπεκατώρου μέσω twitter, επισημαίνοντας προς πάσα κατεύθυνση πως:

«Ελπίζω κανείς βουλευτής/Δικηγόρος να μην αναλάβει την υπεράσπιση του φερόμενου βιαστή της αδερφής μου! Αν το κάνει θα λέει πολλά για αυτόν και το κόμμα που ανήκει #Μπεκατώρου #MeToo».

Στον αντίποδα, ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, τον οποίο η κ. Μπεκατώρου κατονόμασε ως δράστη της σεξουαλικής κακοποίησής της, αντιπρόεδρος μέχρι προχθές της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, δηλώνοντας:

«Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογενείας μου και εμένα προσωπικά».

Τσουνάμι αντιδράσεων

Ταυτόχρονα με το τεράστιο κύμα συμπαράστασης προς την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη, πληθαίνουν και οι καταγγελίες άλλων αθλητριών για ανάρμοστη συμπεριφορά από μέρους υψηλόβαθμων παραγόντων του χώρου, με τις μαρτυρίες να αθροίζονται σε ένα πρωτόγνωρο -για τα ελληνικά δεδομένα- γυναικείο κίνημα, ώστε «να σπάσει η ομερτά» στον αθλητισμό.

Ανάμεσα σε αυτές, η περίπτωση της Μάνιας Μπίκοφ, αλλά και της Νίκης Μπακογιάννη, που κατήγγειλε ανάλογη συμπεριφορά από παράγοντα του ΣΕΓΑΣ, έχουν ανατρέψει στα στεγανά στην ελληνική αθλητική κοινότητα. Με ανάρτηση τους στα social media οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες στο Ρίο, Παύλος Καγιαλής και Παναγιώτης Μάντης ζήτησαν χθες την απομάκρυνση αποχώρηση όλων των μελών του ΔΣ της Ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας γράφοντας: “Μπράβο Σοφία για το θάρρος σου και όλο το ψυχικό σθένος να μιλήσεις”.

ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ - ΜΙΛΗΣΕ, ΜΗΝ ΑΝΕΧΕΣΑΙ»

Επιπλέον, με επιστολή τους, στον πρόεδρο της ΕΙΟ, Αντώνη Δημητρακόπουλο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανοιχτής Θαλάσσης, ΕΑΘ Λάζαρος Τσαλίκης και τα υπόλοιπα 12 μέλη διαχώρισαν τη θέση τους από τις απόψεις που εκφράστηκαν για το θέμα της Σοφίας Μπεκατώρου στις ανακοινώσεις που εξέδωσε η ΕΙΟ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

Κύριε Πρόεδρε,

Η αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου πολύ απέχει από τις βασικές αρχές της προστασίας των αθλητών και αθλητριών, της αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους και την ενθάρρυνση καταγγελίας τυχόν εκμετάλλευσης της εξουσίας.

Οι ανακοινώσεις της ΕΙΟ προήλθαν χωρίς προηγούμενη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας εκπροσωπείται δια του προέδρου της και ο οποίος θα μπορούσε να έχει εκφράσει τη διαφορετική μας άποψη. Δείχνουν έλλειψη αποφασιστικότητας και διάθεση της ΕΙΟ να παρακολουθήσει τα γεγονότα ως θεατής ενός «δυσάρεστου περιστατικού», όπως εσείς το περιγράψατε.

Για τους λόγους αυτούς διαχωρίζουμε τη θέση μας και υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας.

Η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης

Λάζαρος Τσαλίκης, Πρόεδρος

Εριφύλη Βαρδάκη, Αντιπρόεδρος

Ιωάννης Καλατζής, Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Κατέκος, Ειδικός Γραμματέας

Γρηγόρης Βαρβαρρήγος, Ταμίας

Δημήτριος Αλτσιάδης, Μέλος

Ηλίας Γεωργιάδης, Μέλος

Καλογερόπουλος Κωνσταντίνος, Μέλος

Γιάννης Μαρουλάκης, Μέλος

Γεώργιος Ανδρεάδης, Έλληνας Εκπρόσωπος ORC

Αναστάσιος Νικολάου, Αναπληρωματικό Μέλος

Μιχαήλ Κασιώτης, Αναπληρωματικό Μέλος

Αγγελική Κούρτελη, Αναπληρωματικό Μέλος».

Μηνύματα από όλη τη χώρα

Στην αλυσίδα αλληλεγγύης προς τη Σοφία Μπεκατώρου προστίθενται ώρα με την ώρα ολοένα και περισσότερες Ομοσπονδίες και αθλητικοί σύλλογοι από όλη την επικράτεια. «Να σταματήσουν να υπάρχουν Σοφίες» αιτείται η Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας και προτείνει την αυτεπάγγελτη διερεύνηση καταγγελιών για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Απερίφραστα καταδικάζει τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο του αθλητισμού και ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, ενώ ο Πρόεδρος ΝΟ Τζιτζιφιών Καλλιθέας, Ανδρέας Αντωνόπουλος υπογράμμισε στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι υγιείς δυνάμεις του χώρου, μαζί, να σπάσουν το σπυρί. Έρχονται εκλογές σε όλες τις ομοσπονδίες, είναι ευκαιρία να τις καθαρίσουμε. Η κάκιστη αντίδραση της ομοσπονδίας, ίσως και να ήθελε να συγκαλυφθεί το θέμα, να ξεχαστεί, δεν έκανε τίποτα για ένα μήνα και αντέδρασε μόλις το θέμα πήρε διαστάσεις στα μέσα. Είναι άνθρωποι που είναι μαζί στη διοίκηση της ομοσπονδίας 30 χρόνια σχεδόν, είναι φίλοι μεταξύ τους. Τελευταία στιγμή που διαπιστώθηκε η έκταση που πήρε το θέμα, τον παραίτησαν από το συμβούλιο της ομοσπονδίας».

Ο επικεφαλής, ωστόσο, της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο Open τόνισε πως «αν την είχα μπροστά μου θα της έλεγα "μπράβο κορίτσι μου και από δω και στο εξής θα είμαστε πάντα στο πλευρό σου"» και πρόσθεσε ότι «είχαμε πει πως όταν γνωστοποιηθεί το όνομα του δράστη θα πράξουμε ό,τι πρέπει για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να υποστεί τις συνέπειες που προβλέπονται. Η ΕΙΟ δεν είχε καμία διάθεση να υποβαθμίσει το γεγονός με την ανακοίνωσή της και αυτό φάνηκε και από την δεύτερη ανακοίνωση που ήταν συνέχεια της πρώτης».

Παρόλα αυτά, η βροχή παραιτήσεων στη διοικητική πυραμίδα του αθλήματος καλά κρατεί, αφού μετά την παραίτηση του προέδρου του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννη Παπαδημητρίου ένα ακόμη μέλος του ΔΣ, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Επικαλούμενος λόγους αξιοπρέπειας και ευθιξίας, επιστολή παραίτησης υπέβαλε και ο Γιώργος Χριστόπουλος του ΝΟ Καλαμακίου.

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου τάχθηκε και η Ολυμπιονίκης της σκοποβολής Άννα Κορακάκη, με μήνυμά της στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «η αποκάλυψη αυτή τη Σοφίας είναι αξιέπαινη και πραγματικά εύχομαι μέσα από την ψυχή μου να αποτελέσει το έναυσμα για κάθε κακοποιημένο άτομο οποιασδήποτε ηλικίας, σε οποιοδήποτε τομέα κι αν ανήκει με οποιαδήποτε ιδιότητα να βρίσκει το σθένος και να καταγγέλλει τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της». «Αυτοί που θα πρέπει να κοιμούνται και να ξυπνάνε με τον φόβο είναι οι ίδιοι οι θύτες», καταλήγει η κ. Κορακάκη.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «Πάγος» στη δωρεά στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

Υπό το βάρος των συγκλονιστικών αποκαλύψεων, την απόφασή του να διακόψει τη δωρεά προς την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, έκανε γνωστή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, σημειώνοντας πως δίνει προτεραιότητα στο ήθος και τον χαρακτήρα των δωρεοδόχων του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση και τις δηλώσεις της Ομοσπονδίας, σχετικά με τη σοβαρότατη καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, αναστέλλοντας την τρέχουσα δωρεά για την υποστήριξη του προγράμματος εκμάθησης ιστιοπλοΐας σε ΑΜΕΑ.

Με το «πάγωμα» της δωρεάς το ΙΣΝ δεν έχει στόχο να πλήξει τους άμεσα ωφελούμενους που είναι οι αθλητές ΑΜΕΑ και οι ιστιοπλοϊκοί σύλλογοι που τους υποστηρίζουν αλλά να προστατεύσει και αυτούς, καθώς και τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας.

Το ΙΣΝ επιλέγει τους δωρεοδόχους του δίνοντας μεγάλη προτεραιότητα στο ήθος και χαρακτήρα των ανθρώπων τους, καθώς και στην αποτελεσματική διοίκηση και την ορθή διαχείριση του οργανισμού.

Υπόνοιες σκανδάλων που αφορούν τη λειτουργία των οργανισμών και τη συμπεριφορά των στελεχών τους δημιουργούν κρίσιμα ερωτήματα για τη δυνατότητα ενός οργανισμού να επιτελέσει το έργο του και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοούνται».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες-Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε τρεις ρίχνει την ευθύνη ο Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του-Οι εξηγήσεις Γεωργιάδη
Τι ποσοστό θέλει στις Ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης και σε ποια κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία