Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες στη Σμύρνη-Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων που κατέρρευσαν στη Σμύρνη εξανεμίζονται όσο περνούν οι ώρες, 48 και πλέον ώρες μετά τον σεισμό της Παρασκευής, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 62 ανθρώπους στην Τουρκία.

Στο Μπαϊρακλί, στα προάστια της Σμύρνης, τα σωστικά συνεργεία απομακρύνουν τόνους τσιμέντου και δοκούς στήριξης, ό,τι απέμεινε από μια πολυκατοικία, υπό το ανήσυχο βλέμμα των κατοίκων.

Η απελπισία αρχίζει να καταβάλει ορισμένους από τους διασώστες: αφού βοήθησε να βγάλουν από τα χαλάσματα τα άψυχα σώματα τριών μελών της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό, ένας νεαρός διασώστης λυγίζει, ακουμπά σε ένα κομμάτι τσιμέντο αδυνατώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του…
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και οι τραυματίες ανέρχονται στους 896.

Ο ισχυρός σεισμός έπληξε κυρίως στο Μπαϊρακλί, μια περιοχή όπου κατοικούν 300.000 άνθρωποι και η οποία γνώρισε δημογραφική έκρηξη τα τελευταία χρόνια. Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε ότι σε αυτό το προάστιο κατέρρευσαν 17 κτίρια και οι έρευνες συνεχίζονται σήμερα σε οκτώ από αυτά.

Όταν ρωτήθηκε πόσοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε «να κάνει εικασίες».
 
«Θα ήταν θαύμα αν έβρισκαν επιζώντες», είπε μια γυναίκα, παρακολουθώντας τους διασώστες να ανοίγουν διόδους στα συντρίμμια ενός κτιρίου. Ένας διασώστης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ενδέχεται δέκα άνθρωποι να παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι εκεί.

Ανά διαστήματα, οι διασώστες ζητούν από όλον τον κόσμο να κάνει ησυχία, προσπαθώντας να ακούσουν τυχόν εκκλήσεις για βοήθεια ή άλλους ήχους κάτω από το μπετόν.

Σε μια ένδειξη ότι οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες, κατάφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας, 33 ώρες μετά τον σεισμό, να βγάλουν ζωντανό έναν 70χρονο άνδρα.

Αφού πέρασαν μια δεύτερη νύχτα στο ύπαιθρο, φοβούμενοι να μπουν στα σπίτια τους εξαιτίας των μετασεισμών, η κούραση και η θλίψη είναι πλέον εμφανείς στα πρόσωπα πολλών κατοίκων. Αρκετές χιλιάδες σκηνές έχουν στηθεί για να φιλοξενήσουν οικογένειες και οι εθελοντές μοιράζουν σούπα για να ζεστάνουν τους άστεγους.

Δείτε ένα νέο βίντεο από την στιγμή που ο σεισμός χτύπησε την Σμύρνη 
«Υλικά κακής ποιότητας»
Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Τουρκία βυθίζεται στο πένθος εξαιτίας ενός σεισμού. Τον Ιανουάριο, περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επαρχίες Ελαζίγκ και Μαλάτια, στα ανατολικά, από μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, το 2012 και το 2018 οι ειδικοί μηχανικοί είχαν επισημάνει ότι δύο από τα κτίρια που κατέρρευσαν στο Μπαϊρακλί ήταν «επικίνδυνα». Σε μια από τις αναφορές τους έγραφαν ότι είχε χρησιμοποιηθεί «τσιμέντο χαμηλής ποιότητας» στην κατασκευή τους.

Σε κλίμα οδύνης αποχαιρέτησαν τον Άρη και την Κλαίρη

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, γονείς, μαθητές, φίλοι και καθηγητές αποχαιρέτησαν τον 17χρονο Άρη, ο οποίος μαζί με τη 15χρονη Κλαίρη βρήκαν τραγικό θάνατο από την πτώση τοιχίου μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο.

Νωρίτερα το μεσημέρι εψάλη η εξόδιος ακολουθία για την άτυχη μαθήτρια.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην εκκλησία προκειμένου να αποχαιρετήσουν τα δύο παιδιά, ενώ όλοι φορούν κανονικά τις μάσκες τους και τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλειας.

«Κλαιρη μας γιατί μας άφησες; Τι μας έκανες Θεέ μου». Οι συγγενείς, οι γονείς και οι φίλοι της άτυχης Κλαίρης συνόδευσαν την αγαπημένη τους στην τελευταία της κατοικία.

Όλοι μια αγκαλιά όταν βγήκε το λευκό φέρετρο άρχισαν να χειροκροτούν φωνάζοντας «καλό παράδεισο». Τραγικές φιγούρες οι γονείς της των δύο παιδιών. Όλοι στο νησί είναι βαθύτατα συντετριμμένοι.

Ο Άρης και η Κλαίρη, ηλικίας 17 και 15 ετών, είχαν καθίσει σε ένα σκαλοπάτι, αφού είχαν τελειώσει το σχολείο τους, και συζητούσαν, όταν λόγω του ισχυρού σεισμού, έπεσε ένας τοίχος και τους καταπλάκωσε.

Η οικογένειά τους δεν τα έβρισκε για κάποια ώρα στο κινητό τους τηλέφωνο, ωστόσο υπήρχε η ελπίδα ότι όλα είναι καλά, καθώς λόγω του σεισμού υπήρχαν προβλήματα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Όταν οι πυροσβέστες είδαν δίπλα από τον πεσμένο τοίχο πεταμένα τετράδια, αντιλήφθηκαν αμέσως ότι κάτι κακό είχε συμβεί. Δυστυχώς, μετά από λίγο βρήκαν τα δύο παιδιά νεκρά, αγκαλιασμένα.

«Δύο ανθρώπινες ζωές χάθηκαν μέσα σε δύο δευτερόλεπτα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος» είπε συντετριμένος ο πατέρας του Άρη και πρόσθεσε πως το κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο δεκάδες χρόνια.

Συγκλονίζει η μητέρα της Κλαίρης: Αγκαλιάστε τα παιδιά σας, δεν γυρνάει πίσω ο χρόνος

«Ζήστε την κάθε στιγμή. Αυτό είναι το μήνυμα μας. Δεν γυρνάει πίσω ο χρόνος. Αγκαλιάστε όλοι τα παιδιά τους. Να τα αγαπάτε». Η μητερα της Κλαίρης περνάει το δικό της συγκλονιστικό μήνυμα.

Η ίδια συντετριμμένη μαζί με τον σύζυγο της και τους γονείς του Άρη συνάντησαν χθες στο δημαρχείο της Σαμου τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τους εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την συμπαράσταση του. Σήμερα το μεσημέρι συγγενείς και φίλοι θα αποχαιρετήσουν τα δύο παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα.

Στο μεταξύ, οι νέες μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικές.

Σύμφωνα με γονείς παιδιών που πηγαίνουν στο λύκειο της Σάμου πολλά παιδιά ήταν στο συγκεκριμένο στενό δρομάκι στην οδό Κόναρη στη Σάμο τη στιγμή του σεισμού και γλίτωσαν από καθαρή τύχη. Μάλιστα ένας πατέρας δήλωνε χθες πως το παιδί του κατάφερε να ξεφύγει από τα χαλάσματα και τις μάντρες που κατέρρεαν την τελευταία στιγμή. Τραγική φιγούρα ο πατέρας του Άρη: «Καταλαβα πως κάτι δεν πάει καλά όταν δεν μου σήκωνε το τηλεφωνο. Αρχίσαμε να ψάχνουμε. Εγώ νωρίτερα έδινα ρεπορτάζ και έψαχνα τα παιδιά μου. Ο γιος μου ήταν δαιμόνιος ρεπόρτερ», είπε στο protothema.gr ο κ. Κομνηνός, δημοσιογράφος του Samos today.

«Ήταν δυο αγαπημένα παιδιά. Ο γιος μου ήταν χαρούμενος που ήταν με την Κλαίρη. Έφυγαν αγκαλιασμένοι. Την αγκάλιασε ακόμη και την τελευταία στιγμή. Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος μας εξέφρασα τα συλλυπητήρια και την συμπαράσταση του», είπε ο πατερας του Αρη. Ο πατέρας του Άρη ράγισε καρδιές και με το μήνυμα που έγραψε πριν από λίγες ώρες στη μνήμη του παιδιού του και της Κλαίρης: «Σε καμάρωνα αγόρι μου. Έβλεπα σε σένα τα δικά μου νιάτα. Ανέπνεες για την Κλαίρη και η Κλαιρη για σένα. Πριν λίγες μέρες ήσουν χαρούμενος στα γενέθλιά της. Εμείς που μείναμε πίσω δεν έχουμε λόγια δεν έχουμε άλλα δάκρυα. Θέλω να την προσέχεις εκεί ψηλά. Μαζί σας έφυγε και το μεγαλύτερο μέρος της καρδιάς μου».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Της έκοψαν τα φρένα για να τη σκοτώσουν-Πώς κατάφερε να σταματήσει το αυτοκίνητο
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία