Μάχη με το χρόνο για τα σωστικά συνεργία στη Σμύρνη, νύχτα αγωνίας στη Σάμο

Μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με φακούς φορεμένους στα μέτωπά τους, να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στη δυτική Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο Αιγαίο και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 800 στη χώρα αυτή, ο απολογισμός των θυμάτων της σεισμικής δόνησης φθάνει τους 26 νεκρούς αν προστεθούν οι δύο έφηβοι μαθητές που έχασαν τη ζωή τους στη Σάμο.
 
Μέχρι το πρώτο φως της ημέρας του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε η έρευνα και διάσωση σε 8 από τα 17 κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των τουρκικών Αρχών, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας από πνιγμό, σε 804 ανέρχονται οι τραυματίες και 71 άτομα διασώθηκαν από τα συντρίμμια. Τουρκικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν τα ονόματα των νεκρών, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά.
 


Σχεδόν 16 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, στις 04.00 τα ξημερώματα, ένας 35χρονος ανασύρθηκε ζωντανός στην περιοχή του Μπαϊρακλί, στα ερείπια πολυκατοικίας στο ισόγειο της οποίας λειτουργούσαν καταστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H Σμύρνη μετράει τις πληγές της-Στους 24 οι νεκροί, πάνω από 800 οι τραυματίες

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και έπειτα από 9,5 ώρες μάχης κάτω από τα συντρίμμια, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να βγάλουν ζωντανά δύο ανήλικα παιδιά. Ενα αγόρι 15 ετών και ένα ακόμη ανήλικο κορίτσι, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

 
Στο Μπαϊράκλι, στην επαρχία της Σμύρνης (Ιζμίρ), σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να ανοίξουν δίοδο στα συντρίμμια επταώροφης πολυκατοικίας κι ενίοτε ζητούσαν από τον κόσμο που παρέμενε συγκεντρωμένος να κάνει ησυχία, καθώς συνέχιζαν να ψάχνουν παγιδευμένους όλη τη νύχτα, μετέδωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.
 
Η σεισμική δόνηση, το μέγεθος της οποίας εκτιμήθηκε πως ανερχόταν σε επτά βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ από το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS), σημειώθηκε λίγο πριν από τις δύο (ώρα Ελλάδας) στο Αιγαίο, νοτιοδυτικά της Σμύρνης, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, κοντά στη Σάμο.
Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός που έγινε αισθητός ως την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, ενώ προκάλεσε μίνι τσουνάμι, το οποίο πλημμύρισε τους δρόμους της Σεφερίχισαρ, τουρκικής πόλης κοντά στο επίκεντρο, και χτύπησε τις ακτές της Σάμου.
 
Ο Γκιοκάν Καν, διανομέας, 32 ετών, ήταν πάνω στη μοτοσικλέτα του όταν έγινε ο σεισμός. «Τρομοκρατήθηκα — όχι για μένα, για τη γυναίκα μου και τον γιο μου (...) Μονολόγησα: ‘δεν θα τελειώσει ποτέ’. Είχα την αίσθηση πως κράτησε δέκα λεπτά», αφηγήθηκε.
 

Μετά το σεισμό που σημειώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφηκαν 244 μετασεισμοί, 24 εκ των οποίων ήταν μεγαλύτεροι από 4 βαθμούς. Ο μεγαλύτερος από τους μετασεισμούς ήταν 5.1. Τούρκοι επιστήμονες επισημαίνουν πως η σεισμική δραστηριότητα θα είναι έντονη το επόμενο διάστημα, προειδοποιώντας να μη γίνεται χρήση ακατάλληλων κτιρίων από τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ανέσυραν από τα συντρίμμια νεαρή μετά από 9,5 ώρες στη Σμύρνη

Ως νωρίτερα σήμερα το πρωί στην Τουρκία καταγράφονταν 24 θάνατοι και 804 τραυματισμοί, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD). Κατά την ίδια πηγή, 17 κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές.
 
Νοσοκομεία της Σμύρνης, γεμάτα ασθενείς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αναγκάστηκαν να διακομίσουν εσπευσμένα ασθενείς σε δομές υγείας άλλων τουρκικών πόλεων, για να μπορέσουν να εισαγάγουν τραυματίες.
 
Το 1999 ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών είχε πλήξει τη βορειοδυτική Τουρκία στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 17.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου χίλιους στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Σάμου-Στον «χορό» των μετασεισμών το νησί

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Σάμου
Χθες, νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Σάμου, οι οποίοι μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί το μεσημέρι της Παρασκευής και τους συνεχείς μετασεισμούς που ακολούθησαν, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα δύσκολη μέρα σε ένα νησί ρημαγμένο από τον Εγκέλαδο και το τσουνάμι που ακολούθησε.
 
Η Σάμος θρηνεί για τα δύο παιδιά της και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της από τις απίστευτες καταστροφές που προκάλεσε τόσο η ίδια η σεισμική δόνηση, όσο και τα τρία μικρά τσουνάμι που ακολούθησαν μετά από αυτήν και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο Βαθύ.
 
Από τα συντρίμμια των κτιρίων και τις λάσπες που άφησε το τσουνάμι, οι κάτοικοι του νησιού θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη πραγματικότητα. Στο «πόδι», εξάλλου, τους κρατούνε οι συνεχείς μετασεισμοί, οι οποίοι επιτείνουν τον κίνδυνο να καταρρεύσουν και άλλα κτίρια, ακόμα και αν δεν φαίνεται ότι έχουν ζημιές – όπως αυτό που καταπλάκωσε τους δύο μαθητές, αρκετές ώρες μετά τη σεισμική δόνηση.
 
Δυστυχώς τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στις οικογένειες των δύο παιδιών που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους. Οι σκέψεις βρίσκονται και στη Σμύρνη καθώς εκεί το δράμα μεγαλώνει ώρα με την ώρα.
 
Τα σωστικά συνεργεία δίνουν από την πρώτη στιγμή μάχη με το χρόνο προκειμένου να βρουν τους εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια των γκρεμισμένων κτιρίων. Στις πληγείσες περιοχές έχουν σπεύσει διασώστες που ξεπερνούν τις 3.000 σε αριθμό, αλλά και απλοί άνθρωποι, που καταβάλουν τεράστια προσπάθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκλονιστικό βίντεο από τις προσπάθειες διάσωσης των δύο παιδιών που καταπλακώθηκαν από τοίχο

Στη Σάμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά το διάγγελμά του
Στη Σάμο θα μεταβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά το διάγγελμα στο οποίο αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για τον κορωνοϊό. 

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο νησί το οποίο μετρά τις πληγές του και θρηνεί τον άδικο χαμό δύο παιδιών, τα οποία καταπλακώθηκαν από τοίχο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2 μ.μ. την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τους κατοίκους της Σάμου, να ενημερωθεί επί τόπου για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τον σεισμό και το μίνι τσουνάμι που προκλήθηκε, ενώ θα έχει σύσκεψη και με τους τοπικούς φορείς.

Δύο νεκρά παιδιά
Δύο παιδιά 17 και 15 χρόνων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Πολιτική Προστασία, ανασύρθηκαν νεκρά, από ερείπια στο Βαθύ της Σάμου.
 
Τα δύο παιδιά κατευθύνονταν προς την παραλία και πέρασαν από ένα στενό δρομάκι στην περιοχή Γεφυράκι, στην οδό Κανάρη, όταν έπεσε ο τοίχος κτιρίου.
 
Παρά τις προσπάθειες να απεγκλωβιστούν ζωντανά από τους διασώστες της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.
 
Μάλιστα, ερασιτεχνική κάμερα κατέγραψε τις απεγνωσμένες προσπάθειες των Πυροσβεστών να ανασύρουν τα παιδιά από τα συντρίμμια.
 
Θα χειρουργηθεί άμεσα ο 14χρονος που νοσηλεύεται στο Παίδων 
Στο νοσοκομείο Παίδων έφτασε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο 14χρονος που τραυματίστηκε από τον σεισμό 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με C-130 στην Αθήνα. Ο 14χρονος που έχει βαριά κατάγματα κυρίως στα κάτω άκρα μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Σάμο στην Αθήνα.
 
Στο νοσοκομείο μετέβη το βράδυ της Παρασκευής και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του 14χρονου. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Υγείας ευχήθηκε περαστικά στον 14χρονο, τονίζοντας: «Ολα είναι έτοιμα στο νοσοκομείο, προκειμένου ο 14χρονος να χειρουργηθεί αφού πρώτα σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του».
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα / Έθνος / in.gr

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί η Ρωσία-«Αν πάρετε τα περιουσιακά στοιχεία μας, έχουμε μια απάντηση που θα πονέσει»
Το TikTok βρίσκει απέναντί του και την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ποια υπηρεσία του πρόκειται να απαγορευτεί
Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη του Ντουμπάι-Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση για το γραφείο αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Προσπάθειες να ξεπεραστεί η δυσπιστία, υποστηρίζει μέλος της αντιπροσωπείας του Κοσόβου
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεστάλη η εναέρια κυκλοφορία στην ανατολική Λιβύη λόγω ισχυρής αμμοθύελλας