H Σμύρνη μετράει τις πληγές της-Στους 24 οι νεκροί, πάνω από 800 οι τραυματίες

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα τουρκικά σωστικά συνεργεία στη Σμύρνη, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου στις 13:51 την Παρασκευή για να ανασυρθούν από τα συντρίμμια οι εγκλωβισμένοι.
 
Όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu οι νεκροί από το χτύπημα του Εγκέλαδουν ανέρχονται σε τουλάχιστον 24, την ώρα που οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800. Σημειώνεται ότι υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί και άλλο καθώς υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι.
 

Στιγμές συγκίνησης εκτυλίχθηκαν πάνω από τα συντρίμμια κτηρίων στη Σμύρνη, που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, όταν οι διασώστες κατάφεραν έπειτα από περίπου 9,5 ώρες να απεγκλωβίσουν δύο παιδιά.
 
Δείτε παρακάτω τα συγκλονιστικά πλάνα κατέγραψε και ανάρτησε στο Twitter το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
 

Πλημμύρισαν από το τσουνάμι ολόκληρες συνοικίες της Σμύρνης
Σύμφωνα, πάντα, με το Anadolu, κλιμάκια των τουρκικών συνεργείων διάσωσης έχουν σπεύσει και στις συνοικίες Σίγκατσικ και Ακαρτσά, οι οποίες βρέθηκαν στο έλεος του παλιρροϊκού κύματος που εκδήλωθηκε συνέπεια του ισχυρού σεισμού.
 
Σκάφη που βρίσκονταν στη θάλασσα ξεβράστηκαν στη στεριά, ενώ στην περιοχή του Καλεϊτσί η στάθμη του νερού παρέσυρε αυτοκίνητα και προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από το παραλιακό μέτωπο.
 
Αρκετές περιοχές περιμετρικά της Σμύρνης παραμένουν χωρίς ρεύμα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε βλάβες και στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης.
 
Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Σμύρνης, Τουντς Κοσγκέρ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 70 άτομα διασώθηκαν από τα συντρίμμια.
 

Είπε ότι τέσσερα κτήρια καταστράφηκαν και περισσότερα από 10 κατέρρευσαν, ενώ άλλα επίσης υπέστησαν ζημιές.
 
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός επίσης σε Μπαλίκεσιρ, Αϊδίνιο και Μαρμαρά, Μπούρσα, Τσανάκαλε, Γιάλοβα, Εσκί Σεχίρ, Κιουτάχεια και Μπίλετσικ καθώς και στην Κωνσταντινούπολη.
 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως έχουν ήδη κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αποκατάσταση των ζημιών.
 
«Με όλα τα κρατικά μέσα στηρίζουμε τους πολίτες που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό. Αναλάβαμε δράση για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες», ανέφερε μέσω Twitter.
 

Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι και ένα 13όροφο κτήριο στη συνοικία Μπουρνόβα της Σμύρνης.
 
Στιγμιότυπα από την τουρκική τηλεόραση και βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν ανθρώπους να προσπαθούν να μετακινήσουν ερείπια προκειμένου να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους στο πολυόροφο κτήριο.
 

«Το έδαφος υποχώρησε από τα πόδια μου σαν χαλί»
Ο Μαζλούμ Βεζέκ, δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας Ege Telgraf της Σμύρνης είπε ότι επισκέφθηκε τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου και είδε δεκάδες τραυματίες.

Μάλιστα περιέγραψε τι συνέβη την ώρα της εκδήλωσης του σεισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν σαν «το έδαφος να υποχώρησε κάτω από τα πόδια του σαν χαλί». Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία. Τρόμος με αγνοούμενους και τραυματίες.

Γκουτέρες: Έτοιμος να βοηθήσει ο ΟΗΕ
Τη λύπη του για την απώλεια ζωών και τις καταστροφές που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στο Αιγαίο, εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Επίσης, εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες που θρηνούν, στις κυβερνήσεις και στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας και εύχεται στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση.

Περαιτέρω, χαιρετίζει τις επιτόπιες προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και υπογραμμίζει την ετοιμότητα του ΟΗΕ για να βοηθήσει εάν απαιτηθεί.

Πηγή: cnn.gr / Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Της έκοψαν τα φρένα για να τη σκοτώσουν-Πώς κατάφερε να σταματήσει το αυτοκίνητο
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη