Μαύρο Σάββατο στην χώρα–Εφτά νεκροί από τον ιό σε λίγες ώρες

Άσχημη μέρα είναι το Σάββατο 17 Οκτωβρίου καθώς επτά συνάνθρωποι μας άφησαν την τελευταία τους πνοή από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες την ζωή τους έχασαν:

– Ένας 91χρονος άνδρας με υποκείμενα νοσήματα κατέληξε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μετά την διακομιδή του στις 14 Οκτωβρίου από το νοσοκομείο της Έδεσσας.

– Δύο άνδρες και μια γυναίκα με υποκείμενα νοσήματα απεβίωσαν στο νοσοκομείο «Αττικόν». Πρόκειται για μια 82χρονη, μια 71χρονη και έναν 72χρονο

– Δύο νεκροί καταγράφηκαν,  στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Πρόκειται για μια 82χρονη που νοσηλευόταν διασωληνωμένη από τις 7 Οκτωβρίου και έναν 79χρονο που είχε εισαχθεί για νοσηλεία στις 2 Σεπτεμβρίου. Και οι δύο είχαν υποκείμενα νοσήματα.

– Ένας 56χρονος με υποκείμενα νοσήματα κατέληξε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετά την εισαγωγή του στις 16 Οκτωβρίου.

Με αυτούς τους θανάτους ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην χώρα μας φτάνει τους 497. 

Σπάνε ρεκόρ τα κρούσματα, αυξάνονται τα θύματα

Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η Ελλάδα στην πανδημία του κορωνοϊού, ξεπερνώντας τα 500 κρούσματα και φτάνοντας τα 508, τη στιγμή που καταγράφεται αυξητική τάση στη θνητότητα των ασθενών.

Μετά την Κοζάνη, στο όριο να περάσουν στο επίπεδο 4, του αυξημένου κινδύνου, και τα Ιωάννινα, ενώ η Αττική μοιάζει εύθραυστη μετά από σταθεροποίηση που παρουσίαζε την προηγούμενη εβδομάδα, με τους ειδικούς να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή απογευματινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, υπάρχουν σχετικά θετικές ενδείξεις όσον αφορά στο Λεκανοπέδιο, αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη. «Ο,τι είναι εύθραυστο είναι και επικίνδυνο», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Η Αττική εξακολουθεί να αποτελεί το κέντρο βάρους της επιδημίας, που βέβαια απέχει από το όριο που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για ένα δείκτη με ανώτατο όριο το 150, που δεν αφορά μόνο σε αριθμό κρουσμάτων αλλά συνυπολογίζονται διάφορα δεδομένα, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς. Το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στο 128 ή και πιο κάτω αυτού του δείκτη.

Αντίθετα, τα Ιωάννινα, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, απέχει μεν από το 150, αλλά όχι σημαντικά. Το γεγονός αυτό φέρνει τα Ιωάννινα πραγματικά μια ανάσα πριν από το lockdown που επιβλήθηκε στην Κοζάνη, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ το δείκτη και έφτασε στο 159.

Yπό αυτά τα δεδομένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους των Ιωαννίνων να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα. Η συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα συμμετείχε χθες στον επιδημιολογικό χάρτη με επιπλέον 31 περιστατικά.

Προβληματισμός επικρατεί και για τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά και την Κόρινθο, με τους ειδικούς να παρακολουθούν και αυτές τις τρεις περιοχές στενά. Οπως επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, πραγματοποιούνται δύο συσκέψεις καθημερινά στην Πολιτική Προστασία, μία το πρωί για τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης και μία το βράδυ ώστε να συντονιστεί η ενημέρωση για τα νέα θετικά δείγματα που δίνει ο ΕΟΔΥ.

Οι επόμενοι μήνες θα συνοδευτούν από ανοδική καμπή της επιδημίας, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας θα επιτείνει τη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. Ηδη η χώρα μας έχει αυξητική τάση των θανάτων -επτά ανά ημέρα κατά μέσο όρο-, αλλά και υψηλά επίπεδα διασωληνωμένων που έχουν φτάσει και τους 100 και δημιουργούν ένα σχετικά σταθερό στρες στο ΕΣΥ, αλλά είναι αναγκαίο να πέσει ο αριθμός τους.

Τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν ξεπερνούν τις 20.000, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, με αρκετές, όμως, τις πιθανότητες αυτή η εκτίμηση να απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα.

«Δεν πρέπει για κανένα λόγο να εφησυχάζουμε», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Μεταξύ άλλων, εξήγησε τους λόγους που δεν έκλεισαν τα σχολεία στην Κοζάνη. Οπως είπε, η εκ περιτροπής διδασκαλία που προβλέπεται στο «πακέτο» των μέτρων του επιπέδου 4 είναι για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν συρροές μέσα στις σχολικές μονάδες. Στην περίπτωση της Κοζάνης έχουν εντοπιστεί 20 κρούσματα εντός σχολικής κοινότητας που δεν δείχνουν διασπορά μέσα στα σχολεία ούτε εμπνέουν για την ώρα ανησυχία.

 Συνεχίζονται τα rapid tests

Στην Αθήνα, τα γρήγορα τεστ σε «κόκκινες» περιοχές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Τα τελευταία 24ωρα ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στην πλατεία Βικτωρίας, με το ποσοστό θετικότητας όσων έγιναν χθες να ανεβαίνει στο 3,7%. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 516 rapid tests, εκ των οποίων βρέθηκαν 19 θετικά δείγματα, από τα οποία οκτώ αφορούν σε Ελληνες και έντεκα σε αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία τα 28 έτη.

Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη 496 rapid tests, από τα οποία 21 αποδείχθηκαν θετικά (επτά Ελληνες, 14 αλλοδαποί).

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν την Πέμπτη δωρεάν rapid tests σε πολίτες στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα. Υπενθυμίζεται ότι τα Ιωάννινα είναι περιοχή που προβληματίζει ιδιαίτερα ειδικούς και κυβέρνηση λόγω μεγάλης διασποράς. Πραγματοποιήθηκαν 753 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν έντεκα θετικά δείγματα, τα οποία αφορούν όλα σε Eλληνες, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Στο μεταξύ, covid-free είναι η Βουλή, καθώς σε 1.478 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τριήμερο δεν εντοπίστηκαν θετικά αποτελέσματα.

Αίτηση έγκρισης εμβολίου μετά τα μέσα Νοεμβρίου από την Pfizer

Θετικές αλλά και αρνητικές εξελίξεις ανακοινώνονται διαρκώς αναφορικά με τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά της Covid-19, με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να βρίσκεται σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου ώστε να καταπολεμήσει τη νόσο.

Η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με Covid-19 ή στη διάρκεια νοσηλείας του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής μελέτης Solidarity του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία δημιούργησαν μεγάλη απογοήτευση, καθώς το συγκεκριμένο φάρμακο θεωρούταν πολλά υποσχόμενο.

Η μελέτη αξιολόγησε τη ρεμδεσιβίρη και άλλα τρία φάρμακα σε 11.266 ασθενείς σε περισσότερα από 500 νοσοκομεία 30 χωρών, βρίσκοντας ότι καμία θεραπεία «δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη θνησιμότητα», ούτε τις διασωληνώσεις, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Οι θεραπείες με ρεμδεσιβίρη, υδροξυχλωροκίνη, λοπιναβίρη και ιντερφερόνη φάνηκε ότι έχουν μικρή επίδραση στην ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα», σύμφωνα με τη μελέτη.

Η κλινική μελέτη Solidarity βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς συνεχώς προστίθενται ή αφαιρούνται φάρμακα. Το σκέλος που αφορούσε ειδικά τη ρεμδεσιβίρη περιλάμβανε 2.750 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο επί δέκα ημέρες.

Τα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι προς το παρόν το φάρμακο που αποδεδειγμένα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης από την Covid-19 είναι η δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό στεροειδές που λαμβάνεται από το στόμα και είναι ευρέως διαθέσιμο διεθνώς. Η δεξαμεθαζόνη χρησιμοποιείται και στα ελληνικά νοσοκομεία σε ασθενείς με αναπνευστική δυσχέρεια.

Λίγο πιο πίσω σε σχέση με ό,τι είχε γίνει γνωστό αναμένεται να καταθέσει αίτηση επείγουσας αδειοδότησης στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) η φαρμακοβιομηχανία Pfizer. Αυτό αναμένεται να γίνει την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, γεγονός που αποτελεί «εμπόδιο» στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την έγκριση ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.

ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΟΔΙΚΗΣ ΚΑΜΠΗΣ

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Υποθέτοντας ότι τα δεδομένα θα είναι θετικά, η Pfizer θα ζητήσει επείγουσα έγκριση χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο αφού περάσουμε το στάδιο της ασφάλειας, στη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Νοεμβρίου», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρίας, Αλμπερτ Μπουρλά, σε ανοικτή επιστολή του.

Την ίδια στιγμή, στην Κίνα κυκλοφορεί στην αγορά, έναντι 51 ευρώ, ένα πειραματικό εμβόλιο. Από την Πέμπτη άρχισε η διάθεση του Sinovac Biotech στην πόλη Τζιασίνγκ, στην ανατολική Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση τοπικών αξιωματούχων που είπαν ότι όσοι έχουν ηλικία από 18 έως 59 ετών και έχουν «άμεσες ανάγκες» μπορούν να το αγοράσουν και να αναζητήσουν σχετικές οδηγίες στις κλινικές. Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της πόλης, όμως, δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τον όρο «άμεσες ανάγκες».

Το πειραματικό αυτό εμβόλιο (Sinovac σημαίνει κινεζικό εμβόλιο) χορηγείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη σε υγειονομικό προσωπικό και άλλες ομάδες πληθυσμού. Δεν είναι γνωστό ακόμη σε πόσα άτομα έχει ήδη χορηγηθεί.

Στον «αγώνα» των εμβολίων μπαίνουν δυναμικά και οι εταιρίες Sanofi και GSK, που ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν κλινική μελέτη Φάσης 1/2 για το ανοσοενισχυμένο εμβόλιό τους ενάντια στην Covid-19. Το υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών που χρησιμοποιήθηκε για ένα από τα εμβόλια της Sanofi ενάντια στην εποχική γρίπη σε συνδυασμό με την ανοσοενισχυτική τεχνολογία της GSK. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιριών, περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες έχουν ενταχθεί στη μελέτη Φάσης 1/2, ενώ στόχος τους είναι να προχωρήσουν στη Φάση 3 μέχρι τα τέλη του 2020.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Δειτε Επισης

Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή