Τακτική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» από τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές -Τι ζήτησαν

Ακολουθώντας  διαφορετική  τακτική ο καθένας και μη θυμίζοντας σε τίποτα τις εικόνες απόλυτης πειθαρχίας και υπακοής στα κελεύσματα του Νίκου Μιχαλολιάκου,  οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να πείσουν το δικαστήριο ότι παρά την καταδίκη τους σε πολυετείς καθείρξεις για ένταξη και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης δικαιούνται να παραμείνουν ελεύθεροι.

Είτε αυτοπροσώπως είτε διά των συνηγόρων οι άλλοτε ομνύοντες στην «Αρχή του Αρχηγού» στην τελευταία τους τοποθέτηση στη δίκη επιβεβαίωσαν το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος προσήλθαν χθες στο δικαστήριο να υποστηρίξουν οι ίδιοι το αίτημά τους, ο καθένας με διαφορετική επιχειρηματολογία.

Ο άλλοτε εκλεκτός του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ηλίας Κασιδιάρης, κατήγγειλε την έδρα ότι έλαβε απόφαση με 20.000 βίαιους - όπως τους χαρακτήρισε- διαδηλωτές από έξω. Χωρίς να αναφέρει ούτε λέξη για Χρυσή Αυγή, επέμεινε στα περί αθωότητάς του και ζήτησε να παραμείνει ελεύθερος.

«Θέλω μια δεύτερη ευκαιρία»
Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση,  ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος στόχευσε στο συναίσθημα. Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία, όπως είπε, γιατί η σκληρότερη τιμωρία γι’ αυτόν ήταν να είναι προφυλακισμένος και να βλέπει από τη φυλακή τα παιδιά του να μεγαλώνουν. Μάλιστα, έφερε μέχρι και έναν ιερέα να καταθέσει για τη νέα του ζωή.

Ο Γιώργος Γερμενής,  ο οποίος είχε γίνει γνωστός με το παραφρασμένο «εγέρθητε» προς τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για να βρει δουλειά ως αρτοποιός, αν και έχει πάρει και πτυχίο αρχαιολογίας. Ζήτησε εναλλακτικά να φορέσει «βραχιολάκι» και να εκτίσει την ποινή στο σπίτι του, ενώ στο δικαστήριο κατέθεσε και η μητέρα του, η οποία ευχαρίστησε προκαταβολικά την έδρα για την επιείκειά της.

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, αν και παρών στο δικαστήριο, δεν είχε να πει κάτι στην έδρα, παρά μόνο μέσω του δικηγόρου του δήλωσε ότι «είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει τροφή στη μητέρα του, η οποία θα υποστεί υπέρμετρη βλάβη».

Από την ασφάλεια των Βρυξελλών ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός απέστειλε  επιστολή, με την οποία ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να υποβάλει αίτημα αναστολής της ποινής του και πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή, όπως ανέφερε, το ελληνικό δικαστήριο λειτούργησε μεροληπτικά σε βάρος του.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι υποστήριξε ο... απών Μιχαλολιάκος
Μεγάλος απών, ο άλλοτε αδιαφιλονίκητος αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Άφησε το δικηγόρο του να μιλήσει στο δικαστήριο και να πει και να πει ότι «κρίνεται επειδή σήκωνε το δεξί του χέρι, όχι γιατί έκανε κάτι άλλο. Αν μπορούσαν να τον φέρουν εδώ, να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητούν την κεφαλή επί πίνακι του Μιχαλολιάκου. Είναι αδίστακτοι».

«Το μόνο που ξέρει είναι να κάνει τυρόπιτες και πεϊνιρλί, έχει ένα μαγαζάκι και με αυτό μεγαλώνει τα παιδιά του», ακούστηκε μεταξύ άλλων ως επιχείρημα για να γλιτώσει τη φυλακή ο Ευστάθιος Μπούκουρας, ενώ η υπεράσπιση του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου ανέφερε ότι «είναι ζωέμπορος,  πουλάει και αγοράζει ζωοτροφές στο λιανικό εμπόριο, ζει την οικογένειά του από την εργασία του και δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο».

Δίκη Χρυσής Αυγής: Γερμενής-Γρέγος θέλουν βραχιολάκι
Εκτός από τον Γιώργο Γερμενή, «βραχιολάκι»  ζήτησε εναλλακτικά και ο Αντώνης Γρέγος, ενώ όλοι οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές επικαλέστηκαν την «υπέρμετρη βλάβη» που θα υποστούν εάν τελικά οδηγηθούν στη φυλακή.

Τη Δευτέρα αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως για τα αιτήματα περί αναστολής. Θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης και μετά έπεται η κρίσιμη απόφαση των δικαστών για το ποιοι θα εκτίσουν την ποινή τους και ποιοι θα περιμένουν ελεύθεροι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/diki-hrysis-aygis-o-sozon-eayton-sothito-boyleytes

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή