Καταγγελίες Guardian για βίαιες απωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα

Καταγγελίες προσφύγων και οργανώσεων αρωγής για βίαιες «απωθήσεις» προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό στα ελληνικά ύδατα καταγράφει δημοσίευμα του Guardian.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι με βάση έρευνά της αυτού του είδους οι απωθήσεις έχουν αυξηθεί από το Μάρτιο και έχουν καταστεί «απροκάλυπτη» κυβερνητική πολιτική.

Ο Guardian επικαλείται για τις καταγγελίες συνεντεύξεις με πέντε θύματα αυτών των καταγγελλομένων απωθήσεων, με δέκα ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έναν αριθμό βίντεο που έχουν τραβήξει οι πρόσφυγες. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «οργανωμένη και συστηματική πρακτική άρνησης εισόδου σε αιτούντες άσυλο».

Όπως αναφέρεται, μέσα στην εβδομάδα ένας συνασπισμός οργανώσεων αρωγής θα δημοσιεύσει ανοιχτή επιστολή καταδικάζοντας την πρακτική και καλώντας την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν να τιμωρήσουν «πειθαρχικά και ποινικά» τους δράστες των απωθήσεων.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις νομικών που λένε πως τέτοιου είδους πρακτικές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και «καταστροφή για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε κρούση του Guardian αναφέρει πως οι επιχειρήσεις του λιμενικού συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και πως το σώμα έχει υποβληθεί σε συστηματική στόχευση από μερίδα των ΜΜΕ και ΜΚΟ που τείνουν να προβάλλουν τις σχετικές δράσεις με μονοδιάστατο και αποσπασματικό τρόπο. 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ