Αποκλεισμένα χωριά και καταστροφές στην Ελλάδα-Επιχείρηση για 40 εγκλωβισμένους

 

Γκρεμισμένες γέφυρες, χιλιάδες στρέμματα καλυμμένα από τόνους νερού, επιχειρήσεις κατεστραμμένες, σπίτια πλημμυρισμένα και ζώα πνιγμένα, είναι οι εικόνες που έχουν καταγραφεί στην Καρδίτσα η οποιά μετρά τις πληγές της από το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας με τρεις ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ παραμένει αγνοούμενη η 43χρονη φαρμακοποιός από το Μουζάκι.

Οι κάτοικοι στην Αργιθέα παραμένουν αποκλεισμένοι. Το Ριζοβούνι έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη λάσπης με τους κατοίκους ανήμπορους να βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται. Δέκα οικισμοί και περίπου 40 άτομα στην Καρδίτσα, παραμένουν αποκλεισμένοι με τους κατοίκους τους να περιμένουν τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής να τους πάνε τρόφιμα και νερό ή και να τους μεταφέρουν σε πιο ασφαλές σημείο.

Δείτε βίντεο από τον κατεστραμμένο δρόμο προς Οξυά

Χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής και στα Φάρσαλα. Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι βρήκαν τα ζώα τους θαμμένα μέσα στη λάσπη και κάποια άλλα τα παρέσυρε ο χείμαρρος. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση σε όλα τα βουνά των Αγράφων, έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και αυτό χειροτερεύει την κατάσταση. Στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι και χρειάζονται βοήθεια.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Καρδίτσα είναι ότι σύμφωνα με το meteo.gr οι πολύωρες ισχυρές βροχές στην Πίνδο και τον Θεσσαλικό κάμπο «βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού προκαλώντας καταστροφές σε μία έκταση συνολικά μεγαλύτερη των 210.000 στρεμμάτων».

Με ελικόπτερο έγινε την Δευτέρα το απόγευμα,ο εφοδιασμός νερού και τροφίμων στους κατοίκους του χωριού Οξυά στην Καρδίτσα, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι μετά τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Ιανός».

Οι περισσότεροι από τους εγκλωβισμένους είναι κτηνοτρόφοι και αυτό που ζητούν είναι εφόδια και τρόφιμα για τα ζώα τους. Η επιχείρηση έγινε με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής το οποίο απογειώθηκε από το Μουζάκι Καρδίτσας, ενώ κατά την επιστροφή του επρόκειτο να μεταφέρει και έξι από τους εγκλωβισμένους.

Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυνατό καθώς το ελικόπτερο δεν μπόρεσε να προσγειωθεί και τελικά με ένα γάντζο έριξε στους εγκλωβισμένους κατοίκους, τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Με Super Puma πέταξε νωρίς χτες το απόγευμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για την Οξυά Καρδίτσας για να διαπιστώσει τις καταστροφές.

Στην Καρδίτσα ο Έλληνας Πρωθυπουργός
Τις πληγείσες περιοχές του νομού Καρδίτσας από την κακοκαιρία θα επισκεφθεί σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε παρουσία του αφενός να αποτιμηθούν στο σύνολό τους οι ζημιές και αφετέρου να εκπονηθεί ένα σχέδιο αποκατάστασης των πληγέντων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν.

Η υψηλή ταχύτητα επαναφοράς της ευρύτερης περιοχής στην κανονικότητα αποτελεί, άλλωστε, το κύριο ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο, όπως υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην περιοχή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως κατεύθυνση του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι να δοθούν άμεσα τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. «Πόσο άμεσα θα το ακούσετε αύριο από τον ίδιο», προανήγγειλε σχετικά ο κ. Πετσας, απαριθμώντας ένα πρώτο πακέτο 9 μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι