Νέα πορεία διαμαρτυρίας μεταναστών στον Καρά Τεπέ

Νέα πορεία διαμαρτυρίας μεταναστών διεξάγεται έξω από τη νέα δομή στον Καρά Τεπέ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτύρονται για τις υφιστάμενες συνθήκες και ζητούν να αποχωρήσουν από τη Λέσβο.

Πολλοί είναι οι μετανάστες που από τότε που ξέσπασε η πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας, περιπλανώνταιάστεγοι σε εκκλησίες και νεκροταφεία. 

Την ίδια στιγμή, έχει εκκενωθεί η εθνική οδός Μυτιλήνης-Θέρμης, ενώ από την ευρύτερη περιοχή του Καρά Τεπέ έχουν αποχωρήσει δημοσιογράφοι.

Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι η καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών, ώστε να εισέλθουν στο νέο, πρόχειρο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας, που στήνεται στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ.

Η διαδικασία συνεχίζεται, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στη δομή έχουν ήδη μπει κι εγκατασταθεί στις σκηνές γύρω στα 300 άτομα, που έχουν υποβληθεί και σε τεστ για Covid-19.

Προτεραιότητα εισόδου έχουν οι ευάλωτες ομάδες (οικογένειες και μικρά παιδιά), ενώ στόχος είναι να στεγασθούν στην προσωρινή δομή όλοι όσοι διέμεναν στη Μόρια και παράλληλα να συνεχισθεί η προσπάθεια της αποσυμφόρησης της Λέσβου με την μεταφορά εκτός του νησιού όσων δικαιούνται άσυλο.

«Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης» υπενθύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο ερώτημα του Γρηγόρη Τζιοβάρα και του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» για την κατάσταση στη Λέσβο.

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα» προσέθεσε, «με ενεργή φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου και ενεργοποίηση της ΕΕ, ώστε να καταστεί σαφές ότι χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη». «Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίους έξι μήνες μειώθηκε από τις 25.000 στις 12.000 ο πληθυσμός (σ.σ. των μεταναστών) στο νησί» σημείωσε.

Τόνισε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες γι' αυτό που έγινε στο ΚΥΤ της Μόριας, τονίζοντας ότι «κάηκε από κάποιους “υπερδραστήριους” μετανάστες και πρόσφυγες, για να φύγουν». «Είναι ευκαιρία να επαναευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για την στήριξη πολιτικής για το άσυλο» υπογράμμισε.

Ευκαιρία, είπε, να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη μια μόνιμη δομή, που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή
Το συγκλονιστικό γράμμα της 12χρονης στον Κολωνό-«Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου»