Συνάντηση Σακελλαροπούλου-Σχοινά για διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, με αντικείμενο τη χθεσινή επίσκεψή του στη Λέσβο και τις προσπάθειες της Επιτροπής για τη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισήμανε ότι η τραγωδία της Μόριας κατέδειξε ότι «η κατάσταση εκεί είχε αφεθεί για πάρα πολύ καιρό από όλους».

«Το είδα και στη συνομιλία που είχα χθες με τον Πρόεδρο Στάινμαϊερ και τις δηλώσεις που έγιναν από τους Γερμανούς που έχουν τώρα την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την Επίτροπο για το ζήτημα της Μετανάστευσης. Η Ελλάδα σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι της αναλογούσε και ιδίως κάποια συγκεκριμένα νησιά. Η Λέσβος είναι το πιο ακραίο παράδειγμα», επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου.

Όπως σημείωσε η ίδια, έχει έρθει η ώρα όλες οι πλευρές να αναλάβουν ευθύνες στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης. «Ευτυχώς είδα αμέσως την κίνηση που έγινε για τα ασυνόδευτα παιδιά κι αυτό πρέπει να επιταθεί γιατί το πιο τραγικό κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι οι ανήλικοι και οι  ευάλωτες ομάδες», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευχαρίστησε «την Ελληνική Δημοκρατία για τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν αυτές τις τελευταίες μέρες για να αντιμετωπιστεί η τραγωδία, που δεν την περιμέναμε, που ήταν μεγάλη σε έκταση, αλλά χάρη στην ανταπόκριση των Αρχών αποφεύχθηκαν τουλάχιστον τα χειρότερα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Επιτροπή στηρίζει με μεγάλους, ανθρώπινους και υλικούς, πόρους την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών σίτισης και στέγασης αυτών που έμειναν από τη μια ημέρα στην άλλη χωρίς τίποτε. Και παράλληλα σχεδιάζουμε και τις μεσοπρόθεσμες λύσεις».

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, η οριστική λύση σε προβλήματα αντίστοιχα με αυτά που έχουν ανακύψει στη Μόρια είναι «μόνο μια νέα, συνεκτική, ολιστική ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο».

«Είμαστε έτοιμοι στις 30 Σεπτεμβρίου να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου κι αυτή τη φορά ελπίζω να τα καταφέρουμε, γιατί όπως είπα και χθες, η Μόρια θα είναι εδώ να μας θυμίζει όλα όσα πρέπει να αλλάξουμε στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Σχοινάς.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή
Εικόνες απείρου κάλλους στην Ελληνική Βουλή-Έπεσαν γροθιές ανάμεσα σε πρώην και νυν Βουλευτή
ΒΙΝΤΕΟ: Απόκοσμες εικόνες στην Ελλάδα, λόγω της σκόνης-«Σαν σκηνικό από τον Άρη»