Έκρυθμη η κατάσταση στη Μόρια-Με τον Σχοινά συζήτησε το θέμα ο Μητσοτάκης

Σε έκρυθμη κατάσταση παραμένει η Λέσβος, καθώς παρατείνεται η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έμειναν άστεγοι, μετά τη φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με πορεία που πραγματοποίησαν στην περιοχή, ζητούν να φύγουν άμεσα από το νησί. Κατά τη διάρκεια της πορείας, επικράτησε ένταση, καθώς απέναντι από τους μετανάστες παρατάχθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ. Όπως μεταδίδουν τοπικά Μέσα, οι μετανάστες φωνάζουν προς τους αστυνομικούς «Θέλουμε να φύγουμε, αφήστε μας ελεύθερους».
 
Στο μεταξύ, τη θέση ότι η διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος δεν μπορεί να βαραίνει αποκλειστικά της χώρες πρώτης υποδοχής, επανέλαβε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τόσο τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταπόκρισή του στο πρόβλημα που έχει ανακύψει στη Μόρια, όσο και όλα τα κράτη-μέλη που προσφέρθηκαν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

«Όμως, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στη διαχείριση μιας κρίσης. Το έχετε πει και εσείς πολλές φορές, η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου, εξαιρετικά σύνθετου ζητήματος, το οποίο αποτελεί μια πρόκληση για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι  «η διαχείριση του προβλήματος αυτού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τις χώρες πρώτης υποδοχής, από τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και ότι χρειαζόμαστε μια νέα φιλόδοξη, καινούργια πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Επιτροπής που υπολογίζεται να δοθούν στη δημοσιότητα εντός του επόμενου μήνα.

Επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των δομών φιλοξενίας, ο κ. Μητοστάκης προανήγγειλε ότι η νέα δομή που θα δημιουργηθεί στη Λέσβο θα έχει διαφορετικό πρότυπο λειτουργίας και διοίκησης.

«[Θ]α συζητήσουμε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια, ώστε να είναι σαφές και σε επιχειρησιακό, αλλά και σε συμβολικό επίπεδο ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια της πρώτης υποδοχής, της ταυτοποίησης, της διαδικασίας, της γρήγορης διαδικασίας χορήγησης ασύλου, δεν γίνεται μόνο από τα κράτη-μέλη, δεν γίνεται μόνο από την Ελλάδα, αλλά γίνεται και με πολύ πιο ενεργή ευρωπαϊκή συμμετοχή», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι απαιτείται μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή λύση, η οποία «θα συμπεριλαμβάνει πολλές πτυχές του προβλήματος, από την πιο αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, μέχρι την κοινή πολιτική ασύλου, μέχρι μία ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών».

Από την πλευρά του, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται οι άμεσες ανάγκες της σίτισης και της στέγασης των προσφύγων, ενώ παράλληλα και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπής εξετάζει τους σχεδιασμούς του μέλλοντος.

«Μια μεσοπρόθεσμη προοπτική για μία νέα δομή που θα λειτουργεί με νέα πρότυπα, με καλύτερες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε πια ότι η Μόρια είναι παρελθόν», επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

Παράλληλα σημείωσε ότι σε συνεργασία με τη γερμανική προεδρία και όλες τις κυβερνήσεις χαράσσεται «η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο η οποία θα αποφεύγει τα λάθη του 2016».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή