Συγκλονιστικές φωτογραφίες-Η ηρωίδα που έδωσε μάχη με τις φλόγες στην Ελλάδα

Δέος προκαλούν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο από τη χθεσινή φωτιά στην Ανάβυσσο, καθώς αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόμο την αγωνία και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών, είτε επαγγελματικά είτε εθελοντικά.

Στις εικόνες που αιχμαλώτισε εχθές ο φακός του πολυβραβευμένου Άρη Μεσσήνη, μια γυναίκα εμφανίζεται να δίνει μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Αναβύσσου, περιτριγυρισμένη από πυκνούς καπνούς και με το πρόσωπό της «καρβουνιασμένο». Η έκφρασή της αποκαλύπτει το πείσμα και την δύναμη που κρύβει μέσα της αυτή η ηρωίδα, που βρέθηκε στο σημείο ως μέλος της Ελληνικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (ΕΟΜΕΔ).

Σύμφωνα με το notia.gr, πρόκειται για την Κατερίνα Ιωαννίδου από τον Πειραιά, η οποία εργάζεται ως υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας Σαρωνικού.

Σύμφωνα με την σελίδα της κυρίας Ιωαννίδου στο στο Facebook, ο εθελοντισμός αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ζωής της, καθώς συμμετέχει σε πολλές ομάδες και έχει έντονη φιλοζωική δράση.

Ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις σε Κερατέα και Λαυρεωτική
Οι διάσπαρτες μικροεστίες και ο φόβος των αναζοπυρώσεων λόγω των ισχυρών ριπών ανέμου κράτησαν ξάγρυπνους τους 185 πυροσβέστες στην περιοχή της Κερατέας, της Αναβύσου και της Παλαιάς Φώκεας, εκεί δηλαδή που οι κάτοικοι λαχτάρησαν χθες το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ όταν και δεν υπήρχε πλέον ενεργό πύρινο μέτωπο.

Όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου «το μέτωπο έχει ελεγχθεί αλλά ο αέρας εξακολουθεί να προκαλεί αναζωπυρώσεις. Υπάρχουν δεκάδες μικρές εστίες που αναζωπυρώνει ο άνεμος. Εμείς λέμε στους κατοίκους να μην έρθουν αν έχουν σπίτια και γιατί δυσκολεύουν το έργο της πυροσβεστικής και γιατί μποεί να κινδυνεύσουν» ενώ όσον αφορά τις ζημιές είπε ότι «έχουν καεί κάποια σπίτια, ποιμνιοστάσια και εγκαταστάσεις».

Η πυρκαγιά στη θέση Φέριζα ξεκίνησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εντάσεως μέχρι και 9 μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι διευθύνσεις του αέρα οδήγησαν την πυρκαγιά προς την Ανάβυσσο και την Παλαιά Φώκεα, όπου έφθασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών, αλλά χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών σώθηκαν περιουσίες και φυσικά ανθρώπινες ζωές.

Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, οι οποίοι βρίσκονταν από νωρίς στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για το συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Αττική και σε άλλες διάφορες περιοχές της χώρας. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, παράλληλα με τις ενέργειες για την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών, το πρώτο μέλημα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στην Αττική, έγινε χρήση του 112 για την εκκένωση των οικισμών Αγ. Παντελεήμονα, Άρη, Αναβύσσου και ΑΤΕ αφού πρώτα στεγανοποιήθηκαν οι δρόμοι διαφυγής.



Ο συνολικός αριθμός των δασικών πυρκαγιών το τελευταίο 24ωρο είναι 71 και σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Επικράτεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σήμερα υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

Για τους κατοίκους της Κερατέας, των Καλυβίων και των άλλων περιοχών που επλήγησαν από τη χθεσινή πυρκαγιά, υπήρξε ειδική μέριμνα, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Σαρωνικού, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παρέμειναν ανοιχτά για όσους έχουν ανάγκη. Επίσης κινητοποιήθηκαν και δυο ξενοδοχειακές μονάδες (Alexander Beach Hotel επί της Αθηνών-Σουνίου & Saron επί της Σουνίου-Λαυρίου), οι οποίες βρίσκονται σε ασφαλές σημείο και φιλοξένησαν κατοίκους που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Επίσης, κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού έφτασε το βράδυ στη δημοτική κοινότητα Αναβύσσου, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους δοκιμαζόμενους από τη μεγάλη φωτιά κατοίκους του Σαρωνικού.

Το ενδεχόμενο του εμπρησμού πίσω από τη μεγάλη πυρκαγιά θα ερευνηθεί, καθώς στην περιοχή του δήμου Σαρωνικού, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού. Ήδη στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει μαρτυρίας μιας γυναίκας η οποία είπε στις Αρχές ότι είχε δει ένα αυτοκίνητο να κινείται περίεργα στην περιοχή.

 

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών-Συζητά θετική ατζέντα
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις