Αντιδράσεις Γερμανών πολιτικών μετά την καταστροφή στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια

Με τίτλο «Σύμβολο για την αποτυχία της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής» το περιοδικό Σπίγκελ αναφέρεται στη φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια και τις αντιδράσεις των Γερμανών πολιτικών.

Η Πρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Μπέρμποκ ζητά να γίνουν δεκτοί περισσότεροι πρόσφυγες στη Γερμανία, ενώ ο Πρωθυπουργός  της Θουριγγίας Ράμελοου χαρακτηρίζει τις συνθήκες στον καταυλισμό «έκφραση του ευρωπαϊκού αίσχους».

 Όπως σημειώνει – με βάση και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) - μετά τις τρομερές φωτιές στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, δυναμώνουν οι φωνές για την ταχεία εκκένωση του.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ζήτησε να υπάρξει ταχεία στήριξη στην Ελλάδα: «Σε αυτήν περιλαμβάνεται και η κατανομή προσφύγων μεταξύ κρατών της ΕΕ που είναι πρόθυμα να τους υποδεχτούν», έγραψε στο twitter. Χαρακτήρισε τη φωτιά «ανθρωπιστική καταστροφή» και τόνισε ότι η Γερμανία, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατόν πώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί η Ελλάδα.

Η Πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε να γίνουν δεκτοί και άλλοι πρόσφυγες στη Γερμανία.

Όπως δήλωσε «η Γερμανία πρέπει να δράσει. Ο καταυλισμός φλέγεται σχεδόν ολόκληρος, άνθρωποι τρέχουν εδώ κι εκεί, φοβούνται – κι όλα αυτά επί ευρωπαϊκού εδάφους». Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει πλέον να τα αγνοεί.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όμως φρενάρει τη βοήθεια, τόνισε η Μπέρμποκ για να προσθέσει πως «τα ψηφίσματά μας στην Ομοσπονδιακή Βουλή για την υποδοχή προσφύγων απορρίφτηκαν ασυζητητί».

Τα κρατίδια, που είναι πρόθυμα και μπορούν να δεχτούν ανθρώπους έπεσαν σε τοίχο όσον αφορά τον Υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, επισημαίνει το Σπίγκελ.

Ο Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελοφ από το κόμμα της Αριστεράς  δήλωσε ότι οι συνθήκες στον καταυλισμό αποτελούν «έκφραση του ευρωπαϊκού αίσχους».

«Έφτασε η ώρα να επιταχυνθούν επιτέλους οι διαδικασίες υποδοχής και να κατανεμηθούν αμέσως ευρωπαϊκά όσοι ζητούν προστασία. Η Θουριγγία είναι πρόθυμη να υλοποιήσει αμέσως το μερίδιο που της αναλογεί», δήλωσε ο Ραμέλοφ.

Μετά τη μεγάλη φωτιά στον ελληνικό προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, ο εκπρόσωπος Εσωτερικών Θεμάτων της κοινοβουλευτική ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών, Ματίας Μίτελμπεργκ τάχθηκε κατά μιας εθνικής βοήθειας για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, δηλώνοντας στο DPA πως «Οι νεότερες εξελίξεις στη Λέσβο καθιστούν σαφές πόσο επείγει μια ευρωπαϊκή απάντηση στην εξέλιξη του προσφυγικού».

Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να λάβει κάθε αναγκαία στήριξη. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που προβλέπει επιστροφή των προσφύγων οι οποίοι έφτασαν με βάρκες από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, πρέπει να εφαρμοστεί και να προωθηθεί η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Υπέρ αυτών πρέπει να συνηγορήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Μονομερείς ενέργειες της Γερμανίας όμως δεν θα βοηθούσαν, επειδή θα δημιουργούσαν την εντύπωση ότι η Γερμανία θα αναλάβει μόνη της τους πρόσφυγες», ανέφερε ο Μίντελμπεργκ. Έτσι θα εμποδίζονταν μάλλον η κοινή ευρωπαϊκή δράση. 

Το κόμμα της Αριστεράς κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δράσει: «Είναι ντροπή που ανέχτηκε η Ευρώπη τόσα χρόνια συνθήκες σαν κι αυτές της Μόριας. Χρειαζόμαστε χωρίς καθυστέρηση μια έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για την επίλυση αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας Ντίτμαρ Μπαρτς.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή