ΒΙΝΤΕΟ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος-Χιλιάδες μετανάστες στους δρόμους

Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού - «πόλη» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια από τη φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
 
Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται, ενώ παράλληλα εκφράζονται και φόβοι για νεκρούς. 

Το επόμενο πρωί βρίσκει 13.000 ανθρώπους στον δρόμο, κουβαλώντας ό,τι πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους, με τα υπόλοιπα -λιγοστά τους- υπάρχοντας να παραδίνονται στις φλόγες.
 
Η εικόνα της επόμενης μέρας είναι αποκαρδιωτική. Μετανάστες και πρόσφυγες περιπλανιούνται στον δρόμο περιμένοντας, όχι να δουν το μέγεθος της καταστροφής -αυτό είναι ολοφάνερο-, αλλά τι άλλο τους περιμένει... 

Οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, που πνέουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο. 
 
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση της κατάστασης αλλά και να αποφασιστούν μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 18:00 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκού, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Στη σύσκεψη βρέθηκαν και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Εξετάζουμε και το σενάριο της προβοκάτσιας, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Mega. «Θα το εξετάσουμε και θα το αξιολογήσουμε», είπε συγκεκριμένα.

Όπως είπε το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα ανακοινωθεί ότι, δεν θα μπορεί να φύγει από το νησί κανείς που ήταν μέσα στο ΚΥΤ.

Ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε πως η πυρκαγιά στη Μόρια δεν ήταν τυχαία και πως υπήρξε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα. «Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Και τον τρόπο και τις αιτίες» πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.


Μέσα σε λίγα λεπτά, οι εστίες φωτιάς εντός των εγκαταστάσεων μετατράπηκαν σε παρανάλωμα, με συνέπεια ολόκληρη η δομή να παραδοθεί στις φλόγες, όπως θα δείτε και στα συγκλονιστικά βίντεο που ακολουθούν:
 
 
 
 
 
Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν αμέσως, ενώ χιλιάδες μετανάστες διέφυγαν για να σωθούν στις γύρω περιοχές, με τον κύριο όγκο να κατευθύνεται προς το χωριό της Μόριας.

«Το ΚΥΤ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Έβαζαν φωτιές περιμετρικά του κλειστού ΚΥΤ στη Μόρια. Φαινόταν ότι ήταν κάτι οργανωμένο όπως μας λένε κάτοικοι που μένουν δίπλα στο ΚΥΤ» δηλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Άρης Χατζηκομνηνός.

Σύμφωνα με τον ίδιο «από τη μια είχαμε 12.000 ανθρώπους που βγήκαν και προσπάθησε να τους κρατήσει η αστυνομία στο δρόμο γαι να μην προχωρήσουν προς τη Μυτιλήνη δεδομένου ότι έχουμε κρούσματα κορωνοϊού. Τα 35 άτομα θα έπρεπε να οδηγηθούν σε εγκλεισμό. Αυτό δεν το δέχθηκαν με αποτέλεσμα να μπουν οι φωτιές. Τώρα περιμένουμε να δούμε πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί. σε καμία περίπτωση όχι μέσα στη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από τους 12.000 είναι επί της επαρχιακής οδού Μόριας-Παναγιούδας» πρόσθεσε ο κ. Χατζηκομνηνός.
 
Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων «Εδώ και αρκετή ώρα υπάρχουν μεγάλες φωτιές γύρω από το ΚΥΤ. Οι εστίες πολλαπλασιάζονται. Μάλλον πρόκειται για εμπρησμούς. Η φωτιά με τη δύναμη του αέρα εξαπλώνεται γρήγορα. Χτυπούν οι καμπάνες! Το χωριό μας περνάει δύσκολες ώρες! Οι ευθύνες και το κρίμα στο λαιμό εκείνων που μας καταδίκασαν να ζούμε έτσι!»

Εν τω μεταξύ δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από μετανάστες και πρόσφυγες ενώ την ίδια ώρα αγνοείται η τύχη των 35 θετικών στην covid-19 μεταναστών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι ΤΑ 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Γύρω στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών εμφανίστηκε να κινείται προς την πόλη περνώντας μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες είχαν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.

Άλλα δύο πύρινα μέτωπα στη Λέσβο

Ωστόσο, άλλα δύο μέτωπα ξέσπασαν το βράδυ στη Λέσβο. Το ένα μέτωπο είναι κοντά στη Ξηρολίμνη, στον παλιό δρόμο Βατούσας – Σκαλοχωρίου, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν στο σημείο προκειμένου να μην απειληθεί το Τυροκομείο Ρόδου.

Υπάρχει ωστόσο και δεύτερο μέτωπο, προς την Άντισσα.

Έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα οχήματα της πυροσβεστικής από την Καλλονή, ενώ σπεύδουν δυνάμεις και από τη Μυτιλήνη.

Στη Βατούσα άμεσα κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και οκτώ οχήματα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή
Το συγκλονιστικό γράμμα της 12χρονης στον Κολωνό-«Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου»
Ένοικος πολυκατοικίας σταμάτησε την παροχή ρεύματος και εγκλώβισε τους διαρρήκτες μέσα στο ασανσέρ
Στον εισαγγελέα ο 19χρονος που τραυμάτισε μαθητή και διευθυντή σε σχολείο στην Ελλάδα